Taistelu kärjistyy Itä-Ukrainassa, mikä merkitsee toisen tulitauon loppua

Moskova – Itä-Ukrainan sota, joka on ollut alhaalla kuukausia ja kiinnittänyt useless vähän kansainvälistä huomiota, on viime päivinä kiihtynyt voimakkaasti Ukrainan ja Venäjän hallitusten tiistain lausuntojen mukaan.

Tämän vuoden toistaiseksi tappavimmissa taisteluissa neljä ukrainalaista sotilasta kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti taistelussa Venäjän tukemia separatisteja vastaan ​​Itä-Ukrainan Donetskin alueella, maan armeija sanoi.

Tykistön ja konekivääritulen vaihto oli epätavallista, koska se kesti suurimman osan päivästä. Taistelu niin kutsutun yhteyslinjan yli, noin 250 mailin pituinen kaivosten ja linnoitusten barrikaadi, on tyypillisesti lyhyempi.

Mutta se ei ollut ainoa merkki jännitteistä alueella, jolla ukrainalaisten ja venäläisten tukemien separatistien joukot ovat asettuneet kaivoksiin, jotka ovat tuskin liikkuneet seitsemän vuoden aikana taistelun alkamisen jälkeen vuonna 2014.

Eurooppalaiset monitorit ovat huomanneet uusia aseita Venäjän tukemalla puolella viime viikkoina. Tykistön tulipalo on yleistynyt. Venäläiset neuvottelijat ovat varoittaneet vuosikausien ajan jatkuneiden rauhanneuvottelujen hajoamisesta.

Tiistaina Kremlin tiedottaja Dmitri S.Peskov tunnustettu äskettäinen taistelutilanne ja sanoi, että Venäjä “toivoi vilpittömästi”, ettei se kärsi. Taisteluiden mukaan hän “kumosi aiemmin tehdyt vaatimattomat saavutukset”.

Ukrainassa parlamentti hyväksyi tiistaina a lausunto julistamalla “eskaloitumisen” rintamalla pitkin olennaisesti tunnustamalla heinäkuussa neuvoteltu tulitauko. Lausunnossa todettiin, että “Venäjän federaation asevoimien ampuminen ja aseelliset provokaatiot lisääntyivät merkittävästi”.

Lausunnossa kehotettiin länsimaisia ​​hallituksia “jatkamaan ja lisäämään kansainvälistä poliittista ja taloudellista painostusta Venäjälle”, mitä Ukraina on pyytänyt jo vuosia. Yhdysvallat ja Euroopan liittolaiset ovat asettaneet Venäjälle taloudellisia sanktioita, jotka kohdistuvat presidentti Vladimir V.Putinin sisäpiiriin, pankkeihin ja öljy-yhtiöihin.

Sota, joka alkoi vuonna 2014 sen jälkeen, kun länsimieliset katumielenosoittajat syrjäyttivät Ukrainassa Venäjän liittoutuneen presidentin, mikä sai aikaan Venäjän sotilaallisen vastauksen, on ainoa aktiivinen konflikti Euroopassa tänään.

Venäjä tukee separatisteja hienostuneilla aseilla, ammuksilla ja sotilailla länsimaiden hallitusten mukaan, mutta Moskova on kiistänyt sen tekevän. Sodan staattisesta tilasta huolimatta yhteyslinja on edelleen potentiaalinen leimahduspiste Venäjän suhteille länteen – ja mahdollinen aikaisin ulkopolitiikan haaste Bidenin hallinnolle, jos asiat kuumenevat.

Koska se jakaa kylät ja kaupungit Itä-Ukrainassa itä-länsi -politiikalla pikemminkin kuin mikä tahansa merkittävä etninen tai lahkolaisjakauma, yhteyslinjaa kutsutaan joskus uudeksi Berliinin muuriksi Itä-Euroopassa.

Ukrainan, Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön edustajat neuvottelivat tulitauko heinäkuussa, joka on pitänyt pidempään kuin kymmeniä muita, jotka on tehty viimeisen seitsemän vuoden aikana. Pelkästään vuodesta 2018 lähtien on syttynyt kahdeksan tulitaukoa.

Venäjän ja Ukrainan väliset jännitteet ovat lisääntyneet myös kahden maan tosiasiallisen rajan varrella Krimin niemimaan kannaksella, joka on etelä- ja länsipuolella kosketuslinjaa, ja joka Venäjän joukot liittivät sen vuonna 2014.

Helmikuussa Venäjän armeija ilmoitti laskuvarjohyppääjien pudotukset Krimillä, jotka kommentaattorit Venäjällä ja Ukrainassa näin mahdollisesti telegrafoimalla uutta venäläistä hyökkäystä. Tällä kertaa tavoite: vesikanavat, jotka toimittavat Krimille Ukrainan Dnieper-joelta.

Ukraina keskeytti vesihuollon joelta, kun Venäjä liittyi niemimaan. Siitä lähtien vettä on ollut niin vähän, että suurimmalla osalla Krimin asukkaista ei ole ympärivuorokautisia tarvikkeita, mukaan Interfax-uutistoimisto. Suurin osa kaupungeista saa ruokia katkaisemalla vesijohdot, paitsi lyhyet ikkunat aamuisin ja iltaisin.

Venäjän armeija kuvaili harjoitusta 3000 laskuvarjohyppääjän kanssa harjoittelemalla “vihollisten esineiden takavarikointia myöhemmällä puolustuksella siihen asti, kunnes se yhdistyi pääjoukkoon”. Se ei maininnut vesikanavia. Harjoituksessa harjoitettiin myös Mustanmeren laivaston laskeutumista merelle.

Vastauksena Ukrainan armeija ilmoitti harjoituksesta, jolla harjoitettiin Krimin ja joen välisen tasangon puolustamista ilma- tai merihyökkäyksiltä, ​​mikä kiristi edelleen jännitteitä.

Maria Varenikova osallistui tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *