Kapinalliset takavarikoivat Mosambikin kaupungin ja tappoivat useita ihmisiä; Satojen kohtalo tuntematon

JOHANNESBURG, Etelä-Afrikka – Epäillyt islamistiset kapinalliset tarttuivat hallintaansa suuressa osassa Mosambikin kaupunkia lauantaina kolmen päivän piirityksen jälkeen, joka on jättänyt ainakin useita ihmisiä kuolleiksi ja satoja muita siviilejä huomiotta, kun hallitusjoukot yrittävät saada takaisin hallinnan. yksityiset turvallisuusurakoitsijat Itä-Afrikassa ja uutisraportit.

Lähes 200 ihmistä, mukaan lukien kymmeniä ulkomaisia ​​työntekijöitä, etsivät suojaa kaupungin Palma-hotellilta, kun keskiviikkona tulvi alueelle lähes 300 militanttia, jotka tuhosivat suuren osan kaupungista ja lähettivät satoja muita asukkaita pakenemaan lähialueille.

Perjantai-iltapäivällä kapinalliset hyökkäsivät siviilien saattoon, kun he yrittivät paeta hotellista, tappoi useita ihmisiä ja loukkaantui kymmeniä muita.

Lauantai-iltaan mennessä kapinalliset olivat ympäröineet neljä kaupungin hotellia, joissa asuu ulkomaalaisia, jotka työskentelevät alueen kansainvälisten kaasuyhtiöiden kanssa yksityisten turvallisuusurakoitsijoiden mukaan.

Suurin osa puhelinlinjoista ja viestinnästä Palmassa katkesi piirityksen edetessä, mutta urakoitsijat pelkäsivät, että joukko ihmisiä olisi voitu tappaa.

Hyökkäys on viimeisin julmassa sodassa maan pohjoisosassa, johon osallistuvat kapinallisryhmät, joiden uskotaan olevan yhteydessä Islamivaltioon. Humanitaaristen ryhmien mukaan konfliktissa on kuollut vähintään 2000 siviiliä ja siirtynyt 670 000 enemmän viime vuosina.

Viime vuoden aikana militanttiryhmä on voimistunut ja tarttunut suuriin alueisiin koillisosan Cabo Delgadon maakunnassa, jossa asuu eräitä maailman suurimmista kaasuvaroista.

Tämän viikon piiritys on lähinnä, mutta kapinalliset ovat tulleet monen miljardin dollarin kaasuprojektille alueella, jota hoitavat kansainväliset energiayhtiöt, mukaan lukien Whole, ja hyökkäys heijastaa kapinallisten uhkan hälyttävää lisääntymistä.

Hyökkäys Palmaan alkoi keskiviikkona myöhään iltapäivällä, kun Itä-Afrikan yksityisten turvallisuusurakoitsijoiden mukaan noin 100 militanttia – jaettu kahteen ryhmään – matkusti alueelle jalkaisin.

Saatuaan jonkin verran hallintaa, alueelle laskeutui noin 100 ylimääräistä kapinallista, jotka hyökkäsivät matkan varrella oleviin kyliin ja katkaisivat kaupungin keskustaan ​​johtavia teitä, joita hallituksen joukot voisivat käyttää lähettääkseen vahvistuksia, urakoitsijat sanoivat. Kapinalliset metsästivät sitten valtion virkamiehiä ja hyökkäsivät valtion rakennuksiin.

Hyökkäyksen edetessä melkein 200 ihmistä pakeni turvaa Amarula Palma -hotelliin – majataloon, joka oli suosittu ulkomaisten kaasutyöntekijöiden keskuudessa -, kun taas Mosambikin turvallisuusjoukot ja yksityiset turvallisuusurakoitsijat eteläafrikkalaisen sotilasyrityksen kanssa yrittivät torjua kapinallisia.

Perjantai-iltapäivällä kymmenet sisälle loukkuun jääneet ihmiset yrittivät paeta 17-ajoneuvoyhdistelmällä, mutta heidät väijytettiin hotellin ulkopuolella. Useless seitsemän ajoneuvoa onnistui pakenemaan kaupungista, yksityiset turvallisuusurakoitsijat sanoivat. Ainakin useita ihmisiä tapettiin, mukaan lukien Etelä-Afrikan kansalainen, ja kymmeniä muita loukkaantui uutisraporttien mukaan.

Noin 20 ihmistä evakuoitiin helikopterilla lauantaiaamuna uutisraporttien mukaan. On epäselvää, kuinka moni ihminen jäi loukkuun kaupungin sisällä lauantai-iltana.

Vahvistamattomat uutisraportit ja sosiaalisen median tilit kertoivat, että jotkut ihmiset pääsivät rannalle, jossa veneet kuljettivat heitä turvallisuuteen.

Mosambikin puolustusviranomaiset eivät vastanneet lauantaina useaan otteeseen. Torstaina antamassaan lausunnossa virkamiehet sanoivat, että maan turvallisuusjoukot “ajavat vihollisen liikettä ja työskentelevät väsymättä turvallisuuden ja järjestyksen palauttamiseksi mahdollisimman nopeasti”.

Kolmen päivän piirityksen ajan kapinalliset asettivat valtion rakennuksia palamaan ja räjäyttivät räjähteitä kolmessa pankissa ja kaupungin terveyskeskuksessa, Itä-Afrikan yksityisen turvallisuusurakoitsijan mukaan, joka oli tietoinen hyökkäyksestä ja jolla ei ollut lupaa puhua julkisesti.

Useat hyökkäyksen todistajat näkivät ruumis kaduilla ja ihmisiä pakenemasta kaupungista ammuskelun soidessa keskiviikkona, ihmisoikeusvalvonnan tutkijoiden mukaan, jotka puhuivat Palmassa seitsemän ihmisen kanssa ennen viestinnän katkaisemista.

“Aseellisten ryhmien kauhistuttavat väärinkäytöt uhkaavat siviilejä koko alueella”, Dewa Mavhinga, Etelä-Afrikan johtaja, Human Rights Watch, sanoi lausunnossaan. “Mosambikin viranomaisten tulisi asettaa turvallisuuden palauttaminen etusijalle Cabo Delgadon maakunnassa.”

Hyökkäys tapahtui tunteja sen jälkeen, kun Mosambikin hallitus ja ranskalainen öljy- ja kaasuyhtiö Whole ilmoittivat jatkavansa Palma-alueen kaasuprojektia sen jälkeen, kun yhtiö oli keskeyttänyt toimintansa ja evakuoinut osan henkilöstöstä aiemmin tänä vuonna tapahtuneiden kapinallisten hyökkäysten jälkeen.

Noilla hyökkäyksillä on tulee yhä julmempia kapinan alettua vuonna 2017, jolloin militantit väijyttivät alueen poliisiasemia. Viime vuosina kapinalliset ovat hyökänneet kyliin, tuhonneet kouluja ja sairaaloita ja satuttaneet ihmisiä päätä. Ryhmä itsessään on myös kasvanut muutamasta kymmenestä taistelijasta jopa 800 militantiksi.

Samaan aikaan hallitusjoukot ovat joutuneet vakavien väärinkäytösten kohteeksi, mukaan lukien mielivaltaisesti pidättäneet siviilit ja teloittaneet kymmeniä ihmisiä, joiden epäillään kuuluvan kapinaan, Human Rights Watchin mukaan.

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvallat nimitti virallisesti kapinan, joka tunnetaan paikallisesti nimellä Al-Sunna wa Jama’a, globaalina terroristijärjestönä. Vuonna 2019 ryhmä tunnistettiin islamilaisen valtion Keski-Afrikan maakunnassa, jolla on läsnä myös Kongon demokraattisessa tasavallassa, vaikka onkin epäselvää, kuinka läheisesti militantit ovat yhteydessä Irakin ja Syyrian islamilaiseen valtioon.

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaat alkoivat kouluttaa Mosambikin joukkoja pyrkiäkseen vahvistamaan maan vastarintaa. Lauantaina edustaja Michael McCaul, Texas, parlamentin ulkoasiainvaliokunnan tärkein republikaani, pyysi Yhdysvaltoja lisäämään tukea.

“Raporteissa käynnissä olevista terrori-iskuista Palmassa, Mosambikissa, kuvataan verikylpy”, hän sanoi. “Yhdysvaltojen ja kumppaneidemme on tehtävä enemmän tämän uhan torjumiseksi, ennen kuin ISIS hallitsee enemmän alueita ja tappaa viattomia siviilejä.”

Hän lisäsi: “Emme voi antaa ISIS: n hallita aluetta kuten he tekivät viime vuosikymmenellä.”

Eric Schmitt ja John Ismay lähettivät raportteja Washington DC: stä Charles Mangwiro lähetti Maputosta, Mosambikista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *