‘Loukkaus maalle’: Hongkongin tavoitteet katsotaan Kiinan kriittisiksi

HONG KONG – Usean miljardin dollarin hintalappunsa ja tunnettujen taiteilijoidensa ansiosta Victoria Harbourissa nousevan museon M + oli tarkoitus ilmentää Hongkongin pyrkimyksiä tulla globaaliksi kulttuurikeskukseksi. Sen oli tarkoitus olla kaupungin ensimmäinen maailmanluokan taidemuseo, todiste siitä, että Hong Kong pystyy harjoittamaan korkeaa kulttuuria yhtä hyvin kuin rahoitusta.

Siitä voi sen sijaan tulla symboli siitä, kuinka Kiinan kommunistinen puolue pilaa Hongkongin taidemaailmaa.

Viime päivinä museo, jonka on tarkoitus avata myöhemmin tänä vuonna, on joutunut kaupungin Peking-kannattajien poliitikkojen voimakkaan hyökkäyksen kohteeksi. Valtion omistamat sanomalehdet ovat tuominneet museon kokoelman, jossa on tärkeitä kiinalaisen nykytaiteen teoksia, mukaan lukien toisinajattelijan taiteilija Ai Weiwei. Hongkongin pääjohtaja on luvannut olla “täysin valppaana” sen jälkeen, kun lainsäätäjä kutsui joitain töitä “loukkaukseksi maalle”.

Taide-ala on kokenut iskujen lumimyrskyn. Julkinen rahoituselin sanoi viime viikolla, että sillä on valta lopettaa apurahat taiteilijoille, jotka edistivät viranomaisten kaatamista. Pekingiä suosivan sanomalehden etusivun pääkirjoitus syytti kuutta taideryhmää “hallituksen vastaisesta” toiminnasta.

Uhanalaisena on Hongkongin taiteellinen henki, jonka vapaat, epäpyhät asenteet ovat erottaneet sen Method-Kiinan metropoleista. Tällaiset luovat voimat ovat saaneet kulttuurisen elinvoiman kaupunkiin, jonka kapitalismi on jo pitkään määrittänyt.

Ne ovat myös ärsyttäneet Pekingiä, joka määrittelee nopeasti uudelleen vapaudet, jotka tekivät Hongkongista ainutlaatuisen. Sen jälkeen kun viranomaiset antoivat viime kesäkuussa turvallisuuslakin hallitusten vastaisen mielenosoituksen kumoamiseksi, viranomaiset ovat pidätettiin opposition poliitikkoja ja muutti uudistamaan vaalit. Heillä on myös veti kirjoja kirjaston hyllyiltä ja muotoillut koulun opetussuunnitelmat.

“Nyt he katsovat taideyhteisöä”, kertoi Could Fung, elokuvantekijä ja voittoa tavoittelemattoman Arts and Tradition Outreachin perustaja. “Se on useless luonnollista.”

Sensuuripelot ovat varjostaneet Hongkongin taidemaailmaa sen jälkeen, kun entinen Britannian siirtomaa palasi Kiinan hallintaan vuonna 1997. Taideteos taisteli siitä, voisiko Hongkongin identiteetti selviytyä kommunistihallinnosta.

Yksi taiteilija ennustettu Kiinan lippu maahan katsojien kävellä. Toinen käytetty Tiibetin kirjoitus ilmaista pelkoja siitä, että Hongkongista tulisi samalla tavoin hallinnassa

Huolet itsenäisyydestä ovat syrjäytti M +: n sen suunnittelusta yli vuosikymmen sitten. Museo hankki useita korkean profiilin teoksia, mukaan lukien kuva herra Aista, joka nostaa keskisormeaan Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolle, ja valokuvia kirjoittanut Liu Heung Shing vuoden 1989 demokratia-mielenosoituksista. Virkamiehet varoittivat museota välittömästi välttää politiikkaa.

Mutta optimismi kävi läpi Hongkongin taidemaailman myös viime vuosikymmenen aikana. Hallitus oli lisännyt taloudellista tukea. Kansainvälinen taidemessut Artwork Basel isännöi vuosittaista näyttelyä Hongkongissa.

Kaukana korkeatasoisista huutokauppataloista ja museoista myös ruohonjuuritasot kukoistivat. Riippumattomat galleriat ja työpajat lisääntyivät. Protestitaide kukoisti. Vuonna 2014 mielenosoittajat käännetyt teltat käytetään miehittämään keskusliiketoiminta-alue kankaiksi. Vuonna 2019 he veivät 13 jalan patsas naisen kaasunaamari marssia.

Herra Ai sanoi tukevansa museon Hänen teostensa hankinta 2012 tunnetulta keräilijältä Uli Siggiltä, ​​joka totesi Hongkongin tavoitteen tulla maailmanluokan taidekaupungiksi ja M + -tiimin maineen.

“Olin tuolloin erittäin positiivinen”, sanoi Ai, joka lähti Kiinasta vuonna 2015. “Minusta tuntui, että jos työni voitaisiin näyttää siellä, missä on paljon kiinalaisia, olisin erittäin onnellinen.”

“Luulin, että kaikki nämä näkökohdat voisivat varmistaa, että teokset voidaan näyttää normaalisti”, hän lisäsi. “En koskaan ajatellut, että asiat tapahtuvat niin äkillisesti.”

Tämä äkillinen muutos oli turvallisuuslakia. Protestijulisteet katosivat yön yli. Kirjakauppiaat, elokuvantekijät ja kuraattorit odottivat pelottava ennakointi.

Sitten Pekingin kannattajien leiri romahti tässä kuussa täydellä patolla. Hongkongin elokuvakriitikkoseura 15. maaliskuuta peruutetut loppuunmyytyt näytökset vuoden 2019 mielenosoituksia käsittelevän dokumenttielokuvan, kun Pekingiä suosiva sanomalehti kehotti sen kieltämistä. Kaksi päivää myöhemmin toinen lehti syytti kuutta taideorganisaatiota turvallisuuslain rikkomisesta ja kehotti hallitusta peruuttamaan rahoituksensa.

Samana päivänä laitoslainsäätäjä syytti M + -kokoelman osia “vihan” levittämisestä Kiinaa vastaan. Myöhemmin hän toi esiin herra Ain Taivaallisen rauhan valokuvan.

“Miksi näytetään taideteoksia, joiden epäillään rikkoneen kansallista turvallisuutta koskevaa lakia ja jotka ovat loukkaavia maalle?” lainsäätäjä Eunice Yung, sanoi kysymys-vastaus-istunnon aikana toimitusjohtajan Carrie Lamin kanssa.

Kritiikki on ulottunut politiikan ulkopuolelle eräänlaiseen moraaliseen poliisitoimintaan. Jotkut ovat tuominneet alastomuutta tai homoseksuaalisuutta kuvaavia M + -omistuksia.

“Hallituksen tulisi nyt muodostaa komitea käymään läpi kaikki nämä taideteokset”, rouva Yung sanoi haastattelussa varmistaakseen, että ne noudattavat museon “eettisiä normeja”.

Lausunnossaan M + sanoi, että se noudattaa lakia pitäen samalla “yllä korkeimman ammatillisen koskemattomuuden tason”. Se lisäsi, että museo ei voinut näyttää kaikkia kokoelmiaan avaamisensa aikana, eikä sillä ole aikomusta näyttää Ai Tiananmenin valokuvaa silloin.

Taiteilijoiden pitkäaikaiset pelot ovat koventuneet konkreettisemmaksi uhaksi.

Jo ennen turvallisuuslakia, elokuvantekijä Evans Chan tiesi joidenkin mielestä hänen työnsä olevan liian provosoiva. Hongkongin tapahtumapaikka vuonna 2016 peruutti seulonnan dokumentista, jonka hän teki vuodelta 2014 mielenosoituksia vedoten haluun pysyä “puolueettomana”. Viime vuonna hän valmisti jatko-osan, useless leikata kohtaus Hongkongin yleisöille, joissa esiintyi Kiinan kansallislaulu; uusi laki kielsi kappaleen epäkunnioittamisen.

Silti, herra Chan sanoi, turvallisuuslaki oli ”vesipiiri”. Hän oli suunnitellut tehdä kolmannen elokuvan Hongkongin kamppailusta demokratian puolesta. Mutta hän ei ole varma löytyisekö ihmisiä osallistumasta tai paikkoja osoittamaan sitä – ei useless Hongkongissa vaan ulkomailla paikoissa, joilla on siteitä Kiinaan.

“Olemme tulossa pisteeseen kysyä, millaista tilaa globaali kapitalismi jättää?” hän sanoi. “Mihin Kiina sopii? Mihin taiteellinen ilmaisu Hongkongista ja sen ympärillä sopii? “

Toiset ovat kehottaneet taiteilijoita kokeilemaan jäljellä olevaa tilaa. Clara Cheung, joka johtaa taidekasvatustila, hän kertoi edistäneensä hankkeita, kuten yhteisömaalauksia tai Hongkongin rakennusten karttaa. Vaikka ne eivät olekaan nimenomaisesti poliittisia, ne voisivat kannustaa ennakkoluulottomuuteen ja kansalaisten sitoutumiseen.

Silti hän myönsi, että mikä tahansa projekti vaati rahaa.

“On mahdollista, että taiteilijat, etenkin ne, jotka ovat todella kriittisiä yhteiskuntaa ja poliittista järjestelmää kohtaan, eivät pysty saamaan tarpeeksi resursseja”, Cheung sanoi. “Heidän on mentävä maan alle.”

Hongkongissa on jo vilkas itsenäinen taiteellinen kohtaus. Pekingin vaikutusvallan kasvaessa jotkut taiteilijat ovat lopettaneet valtion rahoituksen tai virallisen tunnustuksen hakemisen.

Sampson Wong on viime vuosina keskittynyt pienimuotoisiin, yksityisesti rahoitettuihin hankkeisiin virkamiehet keskeyttivät hänen väliaikaisen valonäytön Hongkongin korkeimmassa rakennuksessa vuonna 2016. Siellä oli laskenta vuoteen 2047, vuoteen, jolloin Kiinan lupa Hongkongin puoliautonomiasta päättyy.

“Olen varma, että olemme jo tutkineet tapoja” jatkaa toimintamme itsenäisyyttä, herra Wong sanoi.

Silti hän sanoi toivovansa, että maailma ei vaikuta kokonaan institutionaalisemmasta, suositummasta taiteesta.

Siinä tilassa viranomaisia ​​voi olla vaikeampaa ohittaa.

Herra Ai sanoi, että M +: n henkilökunta oli hiljattain kutsunut häntä vahvistamaan sitoutumisensa periaatteisiinsa, ja heidän nuhteettomuutensa oli liikuttanut häntä.

Mutta “tällaisissa asioissa alhaalta ylöspäin suuntautuva vastarinta on hyödytön”, hän lisäsi. “Jos ylhäältä päätetään, että tällaisia ​​teoksia ei voida näyttää, niin he eivät voi tehdä mitään.”

Pleasure Dong osallistunut tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *