Kolumbian sodan loukkuun jääneet lapset viisi vuotta rauhan jälkeen

PUERTO CACHICAMO, Kolumbia – 13-vuotiaana hän lähti kotoa liittojen kanssa. Nyt 15-vuotiaana Yeimi Sofía Vega makasi arkussa tapettuaan hänen hallituksensa määräämässä sotatoimessa.

Jotkut hänen kaupunginsa, Puerto Cachicamon, nuorimmista lapsista, johtivat hautajaiskulkueita heiluttaen pieniä valkoisia lippuja, kun he käärivät koulun ohi homehtuneilla kirjoillaan ja rikkinäisillä penkeillään suljetun terveysklinikan ja heidän pienten puutalojensa ohitse.

“Emme halua pommeja”, lapset huusivat ja marssivat pölyistä tietä hautausmaalle. “Haluamme mahdollisuuksia.”

Lähes viisi vuotta sen jälkeen, kun Kolumbia allekirjoitti historiallisen rauhansopimuksen suurimman kapinallisryhmänsä, Kolumbian vallankumouksellisten asevoimien kanssa, maan sisäinen sota ei ole läheskään ohi.

Kaukakaupungit, kuten Puerto Cachicamo, eivät ole vielä nähneet kouluja, klinikoita ja työpaikkoja, jotka hallitus lupasi sopimuksessa. Tuhannet toisinajattelevat FARC-taistelijat ovat palanneet taisteluun tai eivät ole koskaan asettaneet aseitaan ja taistelevat kilpailijoita vastaan ​​laittomien markkinoiden hallitsemiseksi. Joukkotapot ja pakkosiirto ovat taas säännöllisiä esiintymiä.

Ja nuoret, jotka ovat loukussa usein poissa olevan valtion, aseellisten ryhmien aggressiivisen värväyksen ja armeijan tulivoiman välillä, ovat jälleen konfliktin haavoittuvimpia kohteita.

Se oli ilmeistä tässä kuussa, kun hallitus pommitti kapinallisten leiriä yrittäessään viedä alias Gentil Duarten tunteman korkean profiilin toisinajattelevan FARC-johtajan. Leiri osoittautui olevan täynnä nuoret, jotka ryhmä oli värvännyt – ja ainakin operaatio tappoi kaksi alaikäistä, mukaan lukien Yeimi Sofía.

Puolustusministeri Diego Molano syytti kapinallisia kuolemista ja huomautti, että juuri he muuttivat nuoret hallituksen kohteiksi muuttamalla heidät “sotakoneiksi”.

Lauseke sähköistää Kolumbian yhteiskuntaa, toisten mielestä Molano oli tylsä ​​mutta tarkka, ja toiset sanoivat, että juuri tämä retoriikka – joka luonnehtii köyhiä lapsia valtion vihollisiksi sen laiminlyönnin uhrien sijasta – ajoi nuoret jälleen kerran sissit.

Lasten rekrytointi oli yleinen piirre maan vuosikymmeniä kestäneessä sodassa. Kapinalliset ovat taas siinä, kiertävät kaupungin aukioita, ripustavat rekrytointijulisteita, välittävät rahaa murrosikäisille, viehättävät tyttöjä ja vakuuttavat ne sitten taisteluun.

Pommitukset herättivät myös kriittisiä kysymyksiä vastuullisuudesta maassa kamppailee edelleen kaikkien osapuolten tekemillä julmuuksilla konfliktin aikana, jossa kuoli ainakin 220 000 ihmistä: tiesivätkö viranomaiset, että leirillä oli alaikäisiä? Aloitettiinko hyökkäys silti?

Yeimi Sofían kotikaupunki Puerto Cachicamo sijaitsee Guayabero-joen varrella Andien vuoriston, Amazonin alueen ja maan laajojen tasankojen risteyksessä. Yksi sen määrittelevistä ominaisuuksista on valtion lähes täydellinen puuttuminen.

Solupalvelu ei koskaan saapunut. Kansalaisjärjestön ylläpitämä koulu menee vasta 10. luokalle. Terveysklinikka suljettiin, kun ainoa sairaanhoitaja lähti pandemian keskellä. Lähin kaupunki on neljän tunnin päässä hiekkatielle niin rapea, että jopa kaikkein karuimmat autot ovat usein loukussa sen mudaisissa leukoissa. Ulosajo voi maksaa lähes kuukauden palkan.

Monet ihmiset ovat maidontuottajia; jotkut kasvattavat tai poimia kokaa, kokaiinin perustuotetta, joka on yksi harvoista kannattavista kasveista syrjäisellä alueella.

“Olemme huumausaineiden pioneja”, sanoi eräs maanviljelijä.

Poliisiasemaa ei ole, ja monet asukkaat sanovat, että heidän mieleenpainuvimmat kokemuksensa valtiosta ovat kohtaamiset sen sotilaiden kanssa, jotka saapuvat säännöllisesti hävittämään kokakasvit tai taistelemaan kapinallisia vastaan. Usein nämä tapaamiset ovat päättyneet tuhoutuneisiin toimeentuloihin ja loukkaantuneita siviilejä.

Ennen rauhansopimusta FARC oli tarttunut tähän alueeseen rankaisemalla pikkurikollisia, laskemalla veroja ja järjestämällä työhenkilöstöä väkivallan uhalla. He rekrytoivat myös yleisesti nuoria.

Vuonna 2016, kun FARC allekirjoitti rauhansopimuksen ja kotiutui, sen taistelijat lähtivät veneiden mukana Guayabero-joella.

Kolme kuukautta myöhemmin FARC: n toisinajattelijat saapuivat, kertoi Jhon Albert Montilla (36), toisen sotilaspommituksessa tapetun tytön, Danna Liseth Montillan, 16, isä.

Dannan kaupungissa, lähellä Puerto Cachicamoa, jättiläinen FARC-juliste roikkuu nyt päänauhan yläpuolella. Isoäitinsä johtamassa ravintolassa FARC: n rekrytointijulisteet istuvat jokaisella pöydällä.

“Liity FARC: iin”, he lukivat. “Tule kanssamme tähän maailman köyhien sotaan maailman rikkaita vastaan.”

Herra Montilla sanoi, että toisinajattelijat jättivät lentolehtiset, eikä kukaan ole uskaltanut viedä niitä pois.

Allekirjoittaessaan vuoden 2016 rauhansopimuksen hallitus suostui tuomaan apua maan suurille alueille ja herättämään toiveita Puerto Cachicamossa, sanoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Luis Carlos Bonilla. Mutta apua ei koskaan saatu, ainakaan tarvittavassa määrässä.

Pettyneenä kymmenet Guayaberon alueen nuoret ovat liittyneet kapinaan rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, hän sanoi.

Rekrytoijat myyvät nuoria usein heidän tarjoamastaan ​​mahdollisuudesta: pääsy ampuma-aseisiin, tietokoneisiin, lähetystyöhön.

Joskus vanhemmat suudelevat lapsiaan hyvää yötä ja sitten herättävät löytääkseen heidät kadonneiksi.

Viime kerralla herra Montilla näki tyttärensä 1. tammikuuta, hän sanoi. Danna, joka täytti 16 lokakuussa, oli aloitteleva toimittaja, joka oli alkanut työskennellä Voces del Guayabero, ryhmä kansalaisdokumenttielimiä.

Aivan pandemian alkaessa hallitus oli tehostanut kokakakkujen hävittämistä alueella, mikä aiheutti paikallisten asukkaiden mielenosoituksia, jotka kokivat elantonsa vaarassa. Cameramen Vocesista ryntäsi kohtauksiin.

Kun armeija törmäsi mielenosoittajien kanssa – ampumalla useita siviilejä erilaisten kohtaamisten aikana – Danna istui pienessä kaupassa, joka on yksi harvoista paikoista Puerto Cachicamossa luotettavalla sähköllä, muokkaamalla videoita ja lataamalla ne Internetiin heikon yhteyden kautta.

“Mutta hänen halunsa oli olla kanssamme kentällä”, sanoi Fernando Montes Osorio, Voces-operaattori, joka ammuttiin yhdessä yhteenotossa, jättäen kätensä pysyvästi sekaisin.

Koska Danna oli nuori, hän piti häntä toimitustilassa, hän sanoi. Mutta he puhuivat usein. “Hän keskittyi ajatukseen, että asioiden on muututtava.”

Sitten eräänä päivänä tammikuussa hän katosi.

Hänen isänsä sanoi uskovansa, että hänen näkemänsä väkivalta oli vienyt hänet sissien luo – ja että hänen kuolemansa todennäköisesti lisäsi vihaa ja pakotti muut nuoret liittymään taistelijoihin.

“Kaikki nämä sortotoimet vahvistavat aseellisia ryhmiä yhä enemmän”, hän sanoi. “Jos emme luo muutosta, jos ei ole investointeja, ei muuta näkemystä poikastamme ja tyttäristämme, aiomme täyttää hautausmaamme lapsilla.”

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta rauhansopimuksen jälkeen, jolloin hallitus on tappanut alaikäisiä sotilasoperaatiossa.

FARC: n toisen dissidenttileirin pommitukset vuonna 2019 johtivat kahdeksan lapsen ja nuoren kuolemaan. Silloin puolustusministeri Guillermo Botero oli pakotettu eroamaan kuukautta myöhemmin, kun opposition senaattori paljasti piilottaneensa uhrien ikät yleisöltä.

Skandaali oli suuri testi uudelle presidentille asetetulle presidentti Iván Duquelle, konservatiiville, jonka puolue vastusti äänekkäästi rauhansopimusta.

Kriitikot sanovat, että hänen sopimuksensa jälkeinen strategia keskittyy liikaa suurten rikollisten johtajien poistamiseen eikä riittävästi sosiaalisten ohjelmien toteuttamiseen, joiden piti torjua sodan perimmäisiä syitä.

Hänen kannattajansa ovat vaatineet kärsivällisyyttä. “Emme voi kumota 56 vuoden sotaa useless kahdessa vuodessa”, sanoi Duquen rauhankomissaari Miguel Ceballos viime vuoden haastattelussa.

Tässä kuussa operaation aikana kuoli yhteensä 12 ihmistä, ja on edelleen epäselvää, kuinka moni heistä oli alaikäisiä.

Pommituksessa kuoli 10 ihmistä armeijan mukaan, kun taas kaksi kuoli vastakkainasetteluissa myöhemmin. Suurin osa kuolleista toistaiseksi tunnistettu kansallisen lääkärintarkastajan toimistot ovat 19–23-vuotiaita.

Kun Yeimi Sofían hautajaiset saapuivat hautausmaalle, hänen äitinsä, Amparo Merchán, vaati tapaamaan tyttärensä vielä kerran. Naapuri avasi vastahakoisesti arkun ja leikkasi muovikerrokset, joihin virkamiehet olivat käärineet hänen jäännöksensä.

Kaupunki istui hiljaa ennen tytön tuhoutunutta ruumista. Pian Yeimi Sofían sisar, 11-vuotias Nicol, alkoi valittaa. Naapurit kehottivat häntä olemaan vahva äitinsä puolesta.

Myöhemmin yksi kaupungin opettajista sanoi, että koulun henkilökunta ei ollut uskaltanut koota rekrytoinnin vastaista ohjelmaa. Tehdäkseen niin, opettaja sanoi, tekisi niistä kapinallisten “tykkirehua”.

On epäselvää, oliko maaliskuun pommitukset laillisia, kertoi McGillin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori René Provost.

Kansainvälisen lain mukaan lapsista, jotka liittyvät aseelliseen ryhmään, voi tulla taistelijoita, ja siksi hallitukset voivat hyökätä niihin laillisesti.

Mutta laki vaatii myös valtion toimijoita tutkimaan, ovatko alaikäiset tietyssä kohteessa, ja jos he ovat, etsimään vaihtoehtoisia strategioita, jotka saattavat säästää lapsia, tai harkita, onko kohteen arvo riittävän korkea kuolemien perustelemiseksi murrosikäisiä.

“Humanitaarinen laki asettaa velvollisuuden noudattaa rajoituksia lapsisotilaisiin kohdistuvissa hyökkäyksissä”, hän sanoi, “ja jos tällaiset velvollisuudet jätetään huomiotta, se avaa oven rikosvastuulle päätöksentekijöille.”

Äärimmäisissä olosuhteissa, jos hallitus ei pysty tutkimaan ja rankaisemaan vastuuhenkilöitä, Kansainvälinen rikostuomioistuin voisi nostaa tällaisen tapauksen.

Puolustusministeri Diego Molano sanoi haastattelussa, että hyökkäys sopi kansainvälisen oikeuden parametrien mukaiseksi.

Hän kieltäytyi toistuvasti sanomasta, tiesivätkö sotilaat, oliko alaikäisiä leirillä, ja lisäsi, että yleensä oli “erittäin vaikeaa” määrittää sotilaskohteessa olevien ihmisten ikä.

Mutta hän on myös sanonut, että lasten läsnäolo ei välttämättä pysäytä tällaista toimintaa.

“Gentil Duarten kaltaisten rikollisten on otettava huomioon, että he eivät voi jatkaa nuorten rekrytointia ja toivovat, että tämä rajoittaa valtion laillisen voiman käyttöä”, hän kertoi sanomalehdelle El Espectador. “Lapsia on suojeltava tarvittaessa, mutta myös voimaa on käytettävä.”

Custodio Chaves, 34, ei ole nähnyt tyttärensä Karenia Puerto Cachicamossa, koska hän katosi kaksi vuotta sitten, 13-vuotiaana.

Herra Chaves sanoi, että FARC: n toisinajattelijat värväsivät hänet. Maaliskuun hyökkäyksen jälkeen huoli on kuluttanut hänet.

“Onko tyttäreni loukkaantunut?” hän kysyi. “Onko hän kärsinyt vai ei? Tuhosi hänet pommi? Onko hän palasina? “

Hän epäilee hallituksen koskaan kertovan hänelle.

“Tuhansien ja tuhansien valheiden” jälkeen hän sanoi, “on mahdotonta uskoa heihin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *