Kiina, jolla on 400 miljardin dollarin Iranin sopimus, voi syventää vaikutusta Keski-idässä

Kiina sopi investoivansa 400 miljardia dollaria Iraniin 25 vuoden aikana vastineeksi tasaisesta öljyn toimituksesta kasvavan taloudensa polttoaineeksi lauantaina allekirjoitetun laajan talous- ja turvallisuussopimuksen mukaisesti.

Kauppa voi syventää Kiinan vaikutusvaltaa Lähi-idässä ja heikentää Yhdysvaltojen ponnisteluja Iranin eristämiseksi. Mutta ei ollut heti selvää, kuinka suuri osa sopimuksesta voidaan panna täytäntöön kansainvälisen kiistan aikana Iranin ydinohjelma jää ratkaisematta.

Presidentti Biden on tarjoutui jatkamaan neuvotteluja Iranin kanssa hänen edeltäjänsä, presidentti Trump, kumosi vuoden 2015 ydinsopimuksen yli kolme vuotta sen allekirjoittamisen jälkeen. Mutta hänen mukaansa Iranin on ensin sitouduttava noudattamaan sopimuksen ehtoja.

Iran on kieltäytynyt tekemästä niin, ja Kiina on tukenut sitä, vaativa että Yhdysvallat toimii ensin elvyttääkseen sopimuksen, jonka se rikkoi poistamalla yksipuoliset pakotteet, jotka ovat tukahduttaneet Iranin talouden. Kiina oli yksi viidestä maailmanvallasta, jotka allekirjoittivat yhdessä Yhdysvaltojen kanssa vuoden 2015 ydinsopimuksen Iranin kanssa.

Kummankin maan ulkoministerit Javad Zarif ja Wang Yi allekirjoittivat sopimuksen Teheranin ulkoministeriössä järjestetyssä seremoniassa lauantaina Iranin puolivirallisen Fars-uutistoimiston mukaan. Se rajoitti herra Wangin kahden päivän vierailun, joka heijastaa Kiinan kasvavaa pyrkimystä olla suurempi rooli alueella, joka on ollut Yhdysvaltojen strateginen huolenaihe vuosikymmenien ajan.

“Jotta alue pääsee kaaoksesta ja nauttii vakaudesta, sen on erotuttava suurvaltojen geopoliittisen kilpailun varjoista, pysyttävä läpäisemättömänä ulkoiselle paineelle ja häiriöille ja tutkittava alueelliselle todellisuudelleen sopivia kehitysreittejä”, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja , Hua Chunying, sanoi perjantaina. “Sen on rakennettava turvallisuusarkkitehtuuri, joka ottaa huomioon kaikkien osapuolten oikeutetut huolenaiheet.”

Iran ei julkistanut sopimuksen yksityiskohtia ennen allekirjoittamista. Asiantuntijoiden mukaan se oli kuitenkin pitkälti muuttumaton 18 sivusta The New York Instances sai viime vuonna luonnoksen.

Luonnoksessa esitettiin yksityiskohtaiset 400 miljardin dollarin suuruiset kiinalaiset investoinnit kymmenille aloille, mukaan lukien pankki, televiestintä, satamat, rautatiet, terveydenhuolto ja tietotekniikka, seuraavien 25 vuoden aikana. Vastineeksi Kiina saisi säännöllisen – ja Iranin virkamiehen ja öljykauppiaan mukaan voimakkaasti alennetun – Iranin öljyn toimituksen.

Luonnoksessa kehotettiin myös syventämään sotilaallista yhteistyötä, mukaan lukien yhteinen koulutus ja harjoitukset, yhteinen tutkimus ja aseiden kehittäminen sekä tiedustelutietojen jakaminen.

Iranin viranomaiset mainitsivat Pekingin kanssa tehdyn sopimuksen – jonka Kiinan johtaja Xi Jinping ehdotti ensimmäisen kerran vuoden 2016 vierailu – läpimurtona. Mutta Iranissa on kritisoitu, että hallitus voi antaa liikaa Kiinalle.

Presidentti Hassan Rouhanin huippuneuvonantaja Hesamoddin Ashena kutsui kauppaa Twitterissä “esimerkkinä onnistuneesta diplomatiasta” sanoen, että se on merkki Iranin voimasta “osallistua koalitioihin eikä pysyä eristyksissä”. Hän kutsui sitä “tärkeäksi asetukseksi pitkäaikaiselle yhteistyölle pitkien neuvottelujen ja yhteisen työn jälkeen”.

Iranin ulkoministeriön edustaja Saeed Khatibzadeh kutsui asiakirjaa “täydelliseksi etenemissuunnitelmaksi” suhteille seuraavalle vuosineljännekselle.

Herra Wang on jo käynyt Iranin arkistoissa, Saudi-Arabiassa ja Turkissa, ja hänen on määrä lähipäivinä mennä Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, Bahrainiin ja Omaniin. Hän on sanonut, että alue on tienhaarassa, ja tarjonnut Kiinan apua pysyvien riitojen ratkaisemisessa, mukaan lukien Iranin ydinohjelma.

Kiina on jopa valmis isännöimään israelilaisten ja palestiinalaisten välisiä suoria neuvotteluja, mikä viittaa siihen, että Yhdysvaltojen määräävä asema alueella on estänyt rauhaa ja kehitystä.

Iranissa mielipiteet Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta ovat vaihtelevia.

Kun Xi ehdotti ensimmäisen kerran strategista sopimusta vierailunsa aikana vuonna 2016, neuvottelut sen toteuttamiseksi etenivät aluksi hitaasti. Iran oli juuri saavuttanut Yhdysvaltojen ja muiden maiden kanssa tekemänsä sopimuksen taloudellisten pakotteiden lieventämisestä vastineeksi ydintutkimustoimintojensa vakavista rajoituksista, ja eurooppalaiset yritykset alkoivat parveilla Iraniin investoinneilla ja tarjoamalla yhteisiä kumppanuuksia kaasu- ja öljykenttien kehittämiseksi.

Nämä mahdollisuudet haihtuivat sen jälkeen, kun herra Trump vetäytyi Yhdysvalloista sopimuksesta ja otti käyttöön uusia pakotteita, joiden eurooppalaiset pelkäsivät voivan sotkeutua, pakottaen Iranin katsomaan itään.

Iranin ylin johtaja ajatolla Ali Khamenei määräsi elvyttämään neuvottelut Kiinan kanssa nimittämällä erityislähettilääksi luotettavan konservatiivipoliitikon ja entisen parlamentin puhemiehen Ali Larijanin.

Kriitikot ovat valittaneet, että neuvotteluissa ei ollut läpinäkyvyyttä, ja kutsuivat kauppaa Iranin voimavarojen loppuunmyynniksi verraten sitä Kiinan tekemiin yksipuolisiin sopimuksiin maiden kanssa kuten Sri Lanka.

Kaupan kannattajat sanoivat, että Iranin on oltava käytännöllinen ja tunnustettava Kiinan kasvava taloudellinen asema.

“Olemme liian kauan strategisissa liittoutumissamme panneet kaikki munamme länsimaiden koriin, eikä se tuottanut tuloksia”, sanoi Ali Shariati, talousanalyytikko, joka viime aikoihin asti oli Iranin kauppakamarin jäsen. “Jos nyt siirrämme politiikkaa ja katsomme itää, se ei ole niin paha.”

Vielä on nähtävissä, kuinka moni sopimuksessa määritellyistä kunnianhimoisista hankkeista toteutuu. Jos ydinsopimus romahtaa kokonaan, myös kiinalaiset yritykset voivat kohdata toissijaisia ​​pakotteita Washingtonilta, mikä on kiihdyttänyt Kiinaa aiemmin.

Yhdysvaltain syytteeseen kiinalaisesta televiestintäjätistä Huawei kuuluu syytökset että yritys kävi salaa kauppaa Iranin kanssa näiden pakotteiden vastaisesti.

Pekingin ulkoministeriön tiedottaja Hua korosti, että molempien maiden on ryhdyttävä toimiin ydinkysymyksen ratkaisemiseksi.

“Yhdysvaltojen kiireellisenä tehtävänä on toteuttaa aineellisia toimenpiteitä Iranin yksipuolisten pakotteiden ja kolmansiin osapuoliin kohdistuvien pitkäaikaisten lainkäyttöalueiden poistamiseksi”, hän sanoi, “ja Iranin on jatkettava ydinsitoumustensa vastavuoroista noudattamista pyrkien saavuttamaan varhainen sato. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *