Winnipegin uusi näyttely- ja kohtaamispaikka inuiittitaiteelle ja taiteilijoille

Winnipeg istuu kaukana inuiittien alueelta. Mutta Winnipegin taidegalleria on jo pitkään ollut heidän taiteensa johtava keräilijä.

Vuosikymmenien keskustelun jälkeen galleria avataan lauantaina uudessa museossa, Qaumajuq-projektissa, jonka arvioidaan maksavan 55 miljoonaa Kanadan dollaria, esittelemään Winnipegin noin 70 vuoden ajan keräämää taidetta ja tarjoamaan paikka inuiittien taiteilijoille kokoontumaan. ja työ.

Inuittien alueilla on hajallaan pieniä gallerioita, työtiloja, kulttuurikeskuksia ja taideosuuskuntia, jotka esittävät työnsä, mutta Winnipegin keskus on maailman ensimmäinen suuri taiteelle omistettu laitos.

Prof. Heather Igloliorte, Inuk ja taiteellisen historian apulaisprofessori Concordian yliopistossa Montrealissa, tauko avausnäyttelyn viime hetken valmisteluista, jonka kuraattoreina hän oli, puhuakseen kanssani. Circumpolaaristen alkuperäiskansojen taiteiden tutkija, hän oli alkuperäiskansojen neuvontapiirin johtaja, jonka galleria loi uuden keskuksen suunnittelun alkuvaiheessa.

“Koska se sijaitsee Etelä-Kanadassa, en halunnut, että se olisi useless yksi paikka näyttää inuiitteille inuiittien taiteesta”, hän kertoi minulle. ”Toivoin todella, että se olisi paikka, jossa inuiitit, inuvialuitit ja globaalit sirkumpolaariset inuiitit tietäisivät sen olevan heille, kun he olivat sisällä. Joten he näkevät kielensä, asiat suunnitellaan niin, että ne kutsuvat inuiitteja. “

Se, mitä kävijät näkevät heti kävellessään, on osittain seurausta professori Igloliorten näkemyksestä. Kuten useimmat taidegalleriat, Winnipeg on tallentanut valtaosan 14000 inuiitti-teoksestaan ​​varastoon, useless kuraattorien ja vierailevien tutkijoiden tarkastelemana. Qaumajuq-keskus on tuonut holvin kolmikerroksiseen korkeaan tilaan, joka on lasin ympäröimä ja vuorattu taideteoksilla hyllyillä kaikkien nähtäväksi.

Professori Igloliorte toivoo avoimen holvin tarjoavan linkin kokoelmaan inuiittien vierailijoille.

“Yksi asioista, joiden ymmärtäminen on todella kriittistä, on se, että suuri osa taiteestamme liittyy paljolti sukulaisuuteemme ja suhteisiimme”, hän sanoi. “Tekemällä teoksen näkyvämmäksi ja helpommaksi, voimme mennä sisään ja selvittää, mitä esi-isämme tai perheenjäsenemme tekivät tai suhteet.”

Gallerian johtaja Stephen D. Borys kertoi, että veistoksen suuri esitys kokoelmassa mahdollisti suuren osan holvin avaamisen pelkäämättä, että valolle altistuminen vahingoittaisi sitä.

Tohtori Borys kertoi, että häneltä kysyttiin usein koko projektin ajan, miksi inuiittitaiteen näyttely oli Winnipegissä.

Osittainen vastaus on historia. Toisen maailmansodan jälkeen Hudson Bayn kauppapaikat alkoivat lähettää inuiittitaidetta yrityksen pääkonttoriin, joka sitten sijaitsi kadun toisella puolella Winnipegin galleriasta. Suuri osa lahdesta myytiin Montrealin ja Winnipegin kaupoissa. Mutta 1950-luvulla Winnipegin taidegalleriasta tuli ostaja ja näytteilleasettaja.

Kun tohtori Borys palasi kotikaupunkiinsa noin vuosikymmen sitten, hän oli yllättynyt kuullessaan, että hänen edeltäjänsä olivat matkustaneet suhteellisen vähän tavata pohjoisessa sijaitsevia inuiittien taiteilijoita gallerian suuresta kokoelmasta huolimatta. Hän muutti pian sen. Ja hän myös varmisti sen Michael Maltzan, arkkitehti Los Angelesista, liittyi hänen seuraansa pohjoisessa sen jälkeen, kun hänelle annettiin tehtäväksi suunnitella veistetty rakennus, joka ulkopuolelta herättää jäävuoren.

“Se muutti kaiken”, tohtori Borys sanoi. “Palattuaan LA: han Michael palasi piirtotaululle ja loi kokonaan uuden kaavion. Kyse ei ollut useless maan näkemisestä ja taiteen ja kontekstin näkemisestä. Myös keskustelut käytiin. “

Uusi galleria ei koske useless holvia ja sen näyttelytiloja. Se sisältää studiot, joissa alkuperäiskansojen taiteilijat työskentelevät, sekä teatteritilan ja luokkahuoneet taiteilijoille ja vanhimmille sekä henkilökohtaisten että etäopetusten järjestämiseksi.

Kokoelma sisältää paitsi inuiittien teoksia Kanadan pohjoisosasta, myös taiteilijoita polaarialueen maista. Professori Igloliorte toivoo, että Qaumajuqin uusi näyttely – joka käännetään Inuktitut-sanasta “se on kirkasta” tai “se on valaistu” – muuttaa tapaa, jolla kanadalaiset määrittelevät hänen kansansa taiteen.

“Jos sanon” inuiittitaide “, ajattelet jääkarhu-veistosta tai pöllöjulistetta”, hän sanoi. “Meillä on näyttelyssä droonivalokuvaus, animaatio, cease movement, asennus ja äänitaide – siinä on paljon enemmän.”


  • Montrealissa työskentelevä kollegani Dan Bilefsky matkusti valokuvaaja Nasuna Stuart-Ulinin kanssa Domaine de la Florida missä 520 Quebeceria muovisten palmujen ja lumen ympäröimänä haaveilee esiasteisista ajoista, jolloin he viettivät talven paljon lämpimämmässä ilmastossa.

  • Yksityiskohtainen riippumaton katsaus surkea, syrjivä kohtelu Kanadan kuninkaallinen poliisi, 22-vuotiaan Cree-miehen, Colten Boushien perhe, jonka viljelijä ampui ja tappoi Saskatchewanissa vuonna 2016.

  • Merkittävässä pääministeri Justin Trudeaun ilmastonmuutosohjelman voitto, Kanadan korkein oikeus hylkäsi Alberdan, Saskatchewanin ja Ontarion provinssien väitteet siitä, että pakollinen liittovaltion hiilen hinnoittelusuunnitelma olisi perustuslain vastainen.

  • Pekingin tuomioistuin yritti salaa nostaa kanadalaista entistä diplomaattia Michael Kovrigia vuodesta 2018 lähtien vakoilumaksut Tämä viikko. Kuten toisen kanadalaisen, Michael Spavorin, salainen oikeudenkäynti, joka pidettiin myös vuodesta 2018 lähtien, tuomiota Kovrigin tapauksessa ei ole ilmoitettu. Yli kaksi tusinaa diplomaattia eri maista yritti tulla paikalle, mutta heidät hylättiin.

  • Alphonso Davies, Bayern Münchenin jalkapallotähti, joka varttui Windsorissa, Ontariossa ja Edmontonissa, ei oppinut omaa pakolaiskertomustaan kunnes hänen vanhempansa puhuivat siitä tiimivideossa. Se kannusti häntä antamaan tukensa UNHCR: n, YK: n pakolaisjärjestön, joka auttoi järjestämään hänen perheensä uudelleensijoittamista Kanadaan, työhön. Tällä viikolla virasto nimitti Daviesin hyväntahtoiseksi suurlähettilääksi.

  • Kanadan Tyynenmeren alue, rautatie, joka tarjosi Kanadalle ensimmäisen mannertenvälisen maayhteyden, on nyt osa sopimusta, joka luo ensimmäinen rautatie, joka yhdistää Kanadan, Yhdysvaltojen ja Meksikon.

  • Kanadan kansallisen taiteellisen uintitiimin päävalmentaja eroaa, kun taas urheilun hallintoelin suorittaa riippumattoman arvioinnin väitteistä, jotka hänen palkkaamisensa lisäsi urheilun väärinkäyttävän valmennuksen historia.


Ian Austen, joka on kotoisin Windsorista Ontariossa, on koulutettu Torontossa, asuu Ottawassa ja on raportoinut Kanadasta The New York Occasions -lehdessä viimeisten 16 vuoden ajan. Seuraa häntä Twitterissä osoitteessa @ianrausten.


Kuinka me voimme?
Haluamme saada ajatuksesi tästä uutiskirjeestä ja Kanadan tapahtumista yleensä. Lähetä ne osoitteeseen nytcanada@nytimes.com.

Tykkää tämä sähköposti?
Välitä se ystävillesi ja kerro heille, että he voivat rekisteröityä tässä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *