Ranskalla on “ylivoimainen” vastuu Ruandan kansanmurhasta, kerrotaan raportissa

PARIISI – Ranska sokaisi pelkään menettää vaikutusvaltaansa Afrikassa ja siirtomaavallan näkymän maanosan ihmisiin, Ranska pysyi lähellä “rasistista, korruptoitunutta ja väkivaltaista hallintoa”, joka oli vastuussa Ruandan vuoden 1994 kansanmurhasta, ja kantaa “vakavaa ja ylivoimaista” vastuut a. mukaan raportti julkaistiin perjantaina.

Mutta presidentti Emmanuel Macronin vuonna 2019 teettämä raportti, jonka laativat 15 historioitsijaa, joilla oli ennennäkemätön pääsy Ranskan hallituksen arkistoihin, puhdistivat Ranskan osallisuudesta kansanmurha joka johti 800 000 etnisen tutsin kuolemaan ja edisti vuosikymmenien konflikteja ja epävakautta Keski-Afrikassa.

“Onko Ranska tutsien kansanmurhan rikoskumppani? Jos tarkoitamme tällä halukkuutta liittyä kansanmurhaoperaatioon, mikään tutkituista arkistoista ei osoita tätä ”, kerrotaan Macronille perjantai-iltapäivällä esitetystä raportista.

Mutta komission mukaan Ranska oli jo pitkään ollut mukana Ruandan Hutu-johtamassa hallituksessa, vaikka hallitus valmisteli tutsien kansanmurhaa, pitäen maan johtajuutta tärkeänä liittolaisena ranskalaisella vaikutusalueella alueella.

Vuosikymmenien ajan Ranskan toimet kansanmurhan aikana ovat olleet kiihkeän keskustelun lähde Afrikassa ja Euroopassa, ja kriitikot syyttävät Ranskaa siitä, ettei se ole tehnyt tarpeeksi estääkseen murhia tai tukeneen aktiivisesti hutujen johtamaa hallitusta kansanmurhan takana. Ratkaisematon historia on jo pitkään myrkyttänyt Ranskan ja presidentin hallituksen väliset suhteet Paul Kagame, Tutsin johtaja, joka on hallinnoinut Ruandaa lähes neljännesvuosisadan ajan.

Herra Macronin, joka on puhunut halustaan ​​palauttaa Ranskan suhteet mantereeseen, jossa se oli siirtomaavalta, uskotaan olleen tilannut raportin yrittävän parantaa suhteita Ruandaan.

Vaikka 992-sivuinen raportti sisältää tuoreita tietoja Ranskan hallituksen arkistoista, ei todennäköisesti ratkaista keskustelua Ranskan roolista kansanmurhan aikana, sanoi kansanmurhan belgialainen asiantuntija Filip Reyntjens.

“Tämä ei ole tarpeeksi hyvä toiselle puolelle, eikä se ole tarpeeksi hyvä toiselle puolelle”, herra Reyntjens sanoi. “Oletan siis, että tämä ei ratkaise ongelmaa.”

Raportin mukaan Ranskan tuolloin presidentti François Mitterrand säilytti “vahvan, henkilökohtaisen ja suoran suhteen” Ruandan pitkäaikaisen Hutu-presidentin Juvenal Habyarimanan kanssa “rasistisesta, korruptoituneesta ja väkivaltaisesta hallinnosta” huolimatta.

Herra Mitterrand ja hänen sisäpiirinsä jäsenet uskoivat, että herra Habyarimana ja hutut olivat keskeisiä liittolaisia ​​ranskankielisessä ryhmässä, johon kuului myös Burundi ja Kongon demokraattinen tasavalta, joka tunnettiin silloin nimellä Zaire.

Ranskalaiset näkivät herra Kagamen ja muiden tutsien johtajien, jotka olivat viettäneet vuosia maanpaossa naapurimaassa sijaitsevassa anglofonisessa Ugandassa, liittolaisina yhdysvaltalaisessa työntämisessä alueelle.

“Tämän maan tärkein etu Ranskalle on, että se on frankofoninen”, korkea sotilashenkilö kirjoitti vuonna 1990 raportin mukaan, jossa todettiin: “Ranskan tulkintaa Ruandan tilanteesta voidaan tarkastella puolustuksen prisman kautta. la frankofonia. ”

Tuolloin ranskalaiset johtajat katselivat hutuja ja tutseja siirtomaa-objektiivin kautta, mikä johti kullekin ryhmälle stereotyyppisiin fyysisiin piirteisiin ja käyttäytymiseen, mikä lisäsi heidän väärinkäsitystään kansanmurhaan johtaneista tapahtumista raportin mukaan.

Yhdessä raportin kauhistuttavimmista johtopäätöksistä sen kirjoittajat kirjoittivat: “Ranskan epäonnistumista Ruandassa, jonka syyt eivät ole kaikki sen omia, voidaan verrata tässä suhteessa lopulliseen keisarilliseen tappioon, sitäkin merkittävämpää, koska ei ilmaistu eikä tunnustettu. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *