Janice McLaughlin, nunna, joka paljasti väärinkäytöksiä Afrikassa, kuoli 79-vuotiaana

Sisar Janice McLaughlin, amerikkalainen nunna, jonka valkoisen vähemmistön hallitus vangitsi sodan runtelemassa Rhodesiassa julmuuden paljastamisesta mustia kansalaisiaan vastaan, palasi sitten auttamaan uutta maata Zimbabwea perustamaan koulutusjärjestelmän, kuoli 7. maaliskuuta Maryknoll-sisaret St.Dominicista, lähellä Ossiningia, New York. Hän oli 79-vuotias.

Hänen uskonnollinen järjestyksensä, jonka puheenjohtajana hän oli jonkin aikaa, ilmoitti kuolemastaan. Se ei antanut syytä.

Sisar McLaughlin vietti lähes 40 vuotta ministerinä Afrikassa. Hän asui suurimman osan ajasta Zimbabwessa vuodesta 1977 lähtien, jolloin maa tunnettiin vielä nimellä Rodesia.

Hän saapui mustien nationalistien seitsemän vuoden taisteluun valkoisen vähemmistön apartheid-tyylisen hallituksen kukistamiseksi, jota johti Pääministeri Ian Smith, mustan enemmistön säännön kiiva vastustaja.

. Lehdistösihteerinä Katolinen oikeuden ja rauhan komissio, hallitusta vastustavien maallikkojen ja papiston ryhmä, sisar McLaughlin auttoi paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia koko maassa. Näihin sisältyi mustien järjestelmällinen kiduttaminen maaseudulla ja viattomien siviilien, papisto mukaan lukien, ampuminen. Hän kirjoitti myös lähes 600 000 mustan kansalaisen pakotetusta uudelleensijoittamisesta, joita oli pidetty voimakkaasti vartioiduissa leireissä täynnä olevissa olosuhteissa ilman kunnollista puhtaanapitoa ja ruokaa.

Useless kolme kuukautta saapumisensa jälkeen häntä syytettiin terroristisympaattisuudesta ja hänet suljettiin eristykseen 18 päiväksi. Hänelle määrättiin seitsemän vuoden vankeusrangaistus, mutta Yhdysvallat puuttui asiaan, ja hänet karkotettiin sen sijaan.

Hänen kirjoituksensa oli julkaistu hämärissä lehdissä, mutta hänen vangitsemisensa herätti laajaa huomiota; hänen puolestaan ​​puhuivat Vatikaani, Yhdistyneet Kansakunnat ja ulkoministeriö. Päivänä, jolloin hänet heitettiin maasta, ja käveli asfaltin yli lentokoneeseen, joka veisi hänet pois Rhodesiasta, lentokentälle kerääntynyt noin 50 mustavalkoisen rhodesialaisen ryhmä, joista monet olivat papit ja nunnat, ilahduttivat häntä ja lauloi mustan kansallismielisen hymnin “Jumala siunatkoon Afrikkaa”.

Ulos lennolla sisar McLaughlin kertoi The New York Instances että hän ei ollut marxilainen, kuten Smithin hallitus väitti, mutta että hän tuki sissit.

“Luulen, että on tullut siihen pisteeseen, että muutosta on mahdotonta saada aikaan ilman sotaa”, hän sanoi, “ja tuen muutosta.”

Hän palasi Afrikkaan kaksi vuotta myöhemmin työskennellessään Mosambikin metsissä, missä hän pystyi auttamaan Rodoksen sodan pakolaisia ​​ja maanpakolaisia.

Kun Rhodesian valkoiset johtajat luovuttivat vallan mustille Zimbabweansille vuonna 1980, sisar McLaughlin palasi pääkaupunkiin Harareen, jossa hän osallistui juhlimaan Robert Mugabe uudeksi presidentiksi. Ennen kuin hän syöksyi kerran varakkaaseen maahan kaaos, korruptio ja taloudellinen pilaantuminen, hän pyysi hänen apua koulutusjärjestelmän uudelleenrakentamisessa, ja hän suostui siihen. Hän perusti muun muassa yhdeksän koulua entisille pakolaisille ja sotaveteraaneille.

Kun hän kuoli, presidentti Emmerson Mnangagwa, Mugaben seuraaja, kuuli hänet.

“Hän päätti”, hän sanoi lausunnossaan, “jättää amerikkalaisen nunnan muuten hiljaisen elämän liittyäkseen karkeaan ja vaaralliseen leirielämään Mosambikin viidakoissa, jossa hän työskenteli pakolaisten kanssa koulutusosastollamme.”

Hänen läsnäolonsa, hän lisäsi, “auttoi vapauttamistaistelua parantamaan kansainvälistä ääntä ja ulottuvuutta”.

Janice McLaughlin syntyi 13. helmikuuta 1942 Pittsburghissa Paul ja Mary (Schaub) McLaughlinin luona ja varttui siellä. Hän valmistui lukiosta vuonna 1960 ja osallistui St. Mary of Springs Collegeen Columbusissa Ohiossa vuoden ajan, sitten tuli Maryknollin sisarten seurakuntaan Maryknollissa, NY, lähellä Hudson-joen kylää Ossiningissä New Yorkin pohjoispuolella.

Vuonna 1912 perustettu järjestys oli ensimmäinen amerikkalainen katolisten nunnien seurakunta, joka oli omistettu merentakaisille tehtäville.

“Meidät koulutettiin olemaan itsenäisiä, tekemään aloitteita, kunnioittamaan paikallisia kulttuureja, paikallisia uskontoja”, sisar McLaughlin kertoi The Timesille vuonna 2013. ”Yritämme elää yksinkertaisesti ihmisten kanssa. Kuten äiti Mary Joseph sanoi meille: “Jos joku tulee muuttumaan, se on meitä.”

Hän työskenteli Maryknoll Sisters -kommunikaatiotoimistossa vuosina 1964–1968 ja järjesti Ossiningissä ”sodan köyhyyttä vastaan”. Milwaukeen muuttaessaan hän sai kandidaatin tutkinnon teologiasta, antropologiasta ja sosiologiasta Marquetten yliopistosta vuonna 1969.

Sitten tuli hänen unelmatehtävänsä – työskennellä Keniassa, jossa hän juoksi journalismin kursseja kirkon tukemiin ohjelmiin. Samanaikaisesti hän tutki koko mantereen käynnissä olevia antikoloniaalisia kamppailuja.

Suuri osa hänen työstään Rhodesiassa koostui verilöylyjen dokumentoinnista. Kun hallitus hyökkäsi hänen toimistoonsa, kaksi kollegaa, jotka myös oli pidätetty, vapautettiin takuita vastaan, mutta häntä pidettiin vaarallisena kommunistisena kumoajana. “Jos minulla olisi musta iho”, hän oli kirjoittanut päiväkirjaansa, “liittyisin” poikien “joukkoon, käyttäen mustan vapauden taistelijoiden yleistä termiä. Hän uskoi varallisuuden jakamiseen entisten epäoikeudenmukaisuuksien korjaamiseksi.

Palattuaan Zimbabween hän sai maisterin tutkinnon ja tohtorin tutkinnon uskontotieteistä Zimbabwen yliopistosta vuonna 1992. Hän kirjoitti väitöskirjansa maaseudun katolisten lähetystehtävien roolista vapauden taistelussa, ja siitä tuli kirja “Etulinjassa: Katoliset lähetystöt Zimbabwen vapautussodassa. “

Hänet valittiin Maryknollin presidentiksi vuonna 2009 ja palasi New Yorkiin, jossa hän kirjoitti uuden kirjan “Strutsit, lantakuoriaiset ja muut hengelliset mestarit: viisauden kirja villistä” (2009), siitä, mitä hän oli oppinut. eläinkunta. Hän palveli kuuden vuoden ajan, minkä jälkeen hän palasi Zimbabween vuonna 2015 omistautumalla ihmiskaupan, ympäristön tuhoamisen ja HIV / aidsin torjuntaan. Hän lähti Afrikasta viimeisen kerran vuonna 2020.

Hänen kunnianosoituksensa joukossa oli Zimbabwen kansallinen vapautussodan veteraanien yhdistys, joka kertoi Related Pressille, että se kehottaa presidentti Mnangagwaa julistamaan hänet “kansalliseksi sankaritariksi”.

Kuten ryhmä kertoi AP: lle: “Hän otti sydämestämme vastaan ​​aseellisen taistelumme kerrallaan, ei ollut kuviteltavissa, että amerikkalainen valkoinen nainen murtaisi rivejä Washingtonin perustamisen kanssa.”

Sisar McLaughlin oli katsonut vankilassaoloaikaansa elämänsä tärkeimmäksi “pakolaiseksi”.

“Tunsin olevani osa jotain isompaa kuin minä”, hän sanoi mukaan äskettäinen Robert Ellsbergin muisto, kustantaja Orbis Books, painatus Maryknoll-järjestyksestä.

“Kärsin syystä, eikä kivulla ja pelolla enää ollut merkitystä”, hän lisäsi. ”En ollut yksin. Olin sorrettujen ihmisten kanssa, ja Jumala oli kanssamme vankilakammioissamme. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *