Eritrea suostuu vetämään joukkoja Tigraysta, Etiopia sanoo

NAIROBI, Kenia – Kuukausien kieltämisen jälkeen Etiopian pääministeri Abiy Ahmed myönsi tällä viikolla, että Eritrean joukot olivat taistelleet Tigrayssa, sodan runtelemassa pohjoisosassa Etiopian alueella, jossa hallituksen mielestä ja paikallisten taistelijoiden välisestä julmasta konfliktista on tullut avainsana siviileihin kohdistuvat julmuudet.

Perjantaina, amerikkalaisen ja kansainvälisen paineen alla, Herra Abiy meni askeleen pidemmälle ja ilmoitti, että Eritrean sotilaat olivat suostuneet menemään kotiin.

Herra Abiyn lausunto, joka annettiin tapaamisen jälkeen Eritrean presidentti Isaias Afwerkin kanssa, tarjosi heikon toivonhehkun keskellä kauhistuttavien raporttien virta laajasta ryöstelystä, verilöylyistä ja seksuaalisesta väkivallasta Tigrayssa.

Siitä huolimatta oli epäselvää, lähtevätkö kaikki Eritrean joukot Tigraysta vai useless ne, jotka on lähetetty rajalle, ja kuinka nopeasti he menevät.

YK: n virkamiehet ja ihmisoikeusryhmät ovat syyttäneet monia pahimmista rikkomuksista sotilaita Eritreasta – Vaikka tunnetusti salaisen maan diktaattorijohtaja herra Isaias kiisti, että hänen joukonsa olivat edes läsnä Tigrayssa.

Herra Abiy lensi tapaamaan herra Isaiaa torstaina, päiviä sen jälkeen, kun presidentti Bidenin lähettämä lähettiläs painosti Etiopian johtajaa lopettamaan verilöylyt ja vahvistamaan amerikkalaisia ​​vaatimuksia eritrealaisten joukkojen välittömästä vetäytymisestä. Yhdysvallat on julkisesti vaatinut Eritreaa Tigraysta vetäytyviä sotilaita.

Perjantaina Eritrean tiedotusministeri Yemane Ghebremeskel näytti vahvistavan herra Abiyn ilmoituksen, että Eritrean joukkojen vetäytymisestä oli sovittu. Molempien hallitusten julkiset lausunnot “korostavat täydellistä yksimielisyyttä ja yksimielisyyttä kaikissa keskusteluissa”, hän sanoi tekstiviestissä sen jälkeen, kun Abiy oli lähtenyt Eritrean pääkaupungista Asmarasta.

Eritrealaiset ylittivät rajan Pohjois-Etiopiaan pian sen jälkeen Herra Abiy aloitti sotakampanjan Tigrayssa 4. marraskuuta syyttäen kapinalliset Tigrayan johtajat suuren sotilastukikohdan hyökkäyksen järjestämisestä ja liittohallituksen kaatamisesta.

Kun taistelut lisääntyivät, raportit siviileihin kohdistuvat törkeät väärinkäytöt alkoi ilmestyä Tigraysta. Etiopian sotilaat, Ahmara-miliisien liittolaistaistelijat ja Tigrayn kansan vapautusrintamaan uskolliset taistelijat kohtasivat syytöksiä.

Mutta Yhdistyneiden Kansakuntien virkamiehet ja ihmisoikeusryhmät erottivat Eritrean joukot monista pahimmista rikkomuksista. Viime viikonloppuna herra Abiy käytti viisi tuntia neuvotteluissa Yhdysvaltain senaattorin Chris Coonsin kanssa, jonka presidentti Biden oli lähettänyt Etiopiaan välittämään hälytystään huononevasta tilanteesta.

Torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa herra Coons sanoi, että keskustelut olivat toisinaan suoria ja että Abiy oli toistanut lupauksensa tutkia ihmisoikeusloukkauksia Tigrayssa, mukaan lukien “uskottavat raportit seksuaaliväkivallasta sota.”

Mutta herra Abiy ei ole aiemmin täyttänyt tällaisia ​​sitoumuksia, herra Coons sanoi, ja Yhdysvallat aikoo pitää paineen yllä.

“Toimilla on merkitystä”, hän sanoi.

Perjantaina ulkoministeriön tiedottaja oli tyytyväinen Etiopian ilmoitukseen ja kutsui sitä “tärkeäksi askeleeksi” kohti eskalaation vähentämistä.

Tigrayn konfliktia luonnehtivaksi tuomitsemattomuuden merkiksi etiopialaiset sotilaat vetivät siviilejä bussilta Tigrayn päätielle ja teloitti neljä heistä Tohtorin ilman rajoja -työntekijöiden edessä, ryhmä sanoi torstaina antamassaan lausunnossa .

Eritrea ja Etiopia ovat olleet katkeria vihollisia viimeisen kolmen vuosikymmenen ajan, ja he taistelivat 1990-luvun lopulla rajasodassa, joka vaati kymmeniä tuhansia ihmishenkiä. Mutta he sovittelivat vuonna 2018 ja allekirjoittivat merkittävä rauhansopimus pian sen jälkeen kun herra Abiy tuli valtaan.

Sopimus ansaitsi herra Abiyn Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2019 ja auttoi herra Isaiasia, joka on yksi maailman sortavimmista johtajista, pääsemään kansainvälisestä eristyneisyydestä. Tigrayn sodan puhkeamisen jälkeen marraskuussa kriitikot kuitenkin sanoivat, että molemmat johtajat yhdistivät enimmäkseen heidän yhteinen vihamielisyytensä Tigrayn johtajia kohtaan.

Perjantaina oli epäselvää, merkitsikö herra Abiyn ilmoitus mahdollisesta läpimurrosta Tigrayssa käydyn taistelun päättämisessä vai kahden muun johtajan kansainvälisen painostuksen alaisena tekemisessä.

Lausunnossaan Abiy sanoi, että Eritrea oli suostunut vetämään joukkonsa “pois Etiopian rajalta”, jossa Etiopian sotilaiden piti heti ryhtyä rajavartiotehtäviin.

Mutta oli epäselvää, sisältyykö siihen Eritrean joukot, jotka olivat sijoittuneet syvälle Tigrayssa, missä on tapahtunut monia pahimpia julmuuksia.

Amnesty Worldwide on syyttänyt Eritrean joukkoja satojen siviilien verilöyly Axumissa, kaupungissa Pohjois-Tigrayssa. Seksuaalista väkivaltaa selvinneet Tigraysta ovat syyttäneet kauhistuttavia hyökkäyksiä Eritrean joukkoja.

YK: n korkea virkamies kertoi torstaina turvallisuusneuvostolle viidessä Tigrayn klinikassa on ilmoitettu yli 500 raiskaustapausta, vaikka todellinen määrä on todennäköisesti paljon suurempi.

“Naiset sanovat, että aseistetut näyttelijät ovat raiskanneet heidät, he myös kertovat tarinoita jengiväkivallasta, raiskauksista perheenjäsenten edessä ja miesten pakottamisesta raiskata omat perheenjäsenensä väkivallan uhalla”, virkamies Wafaa Stated kertoi. .

Kuinka monta eritrealaista joukkoa on Tigrayssa ja missä on epäselvää. Suuri osa alueesta on edelleen avustustyöntekijöiden ja toimittajien rajojen ulkopuolella, ja satunnaiset taistelut jatkuvat maaseutu- ja vuoristoalueilla.

Silti kaikkien Eritrean joukkojen lähtö aiheuttaisi todennäköisesti vakavan sotilaallisen haasteen herra Abiylle.

Etiopian armeija murtui sodan alkupäivinä, kun länsimaisten virkamiesten mukaan satoja ja mahdollisesti enemmän Etiopian sotilaita siirtyi kapinallisten puolelle. Siitä lähtien herra Abiy on saanut takaisin hallinnan Tigrayn joukosta liittolaistensa – etnisten Amhara-taistelijoiden ja Eritrean sotilaiden – avulla.

Jotkut analyytikot sanovat, että jos Eritrealaiset lähtisivät joukosta, hallitusjoukot saattavat kamppailevat säilyttääkseen otteensa Tigrayn osista, joita he nyt hallitsevat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *