Mitä tietää Suezin kanavasta – ja kuinka alus juuttui sinne

Suezin kanavana tunnettu 120 mailin pituinen keinotekoinen väylä on ollut potentiaalinen geopoliittisten konfliktien leimahduspiste siitä lähtien, kun se avattiin vuonna 1869. Nyt kanava, elintärkeä kansainvälinen laivaliikenne, on uutisissa eri syystä: mailin pituinen japanilaisten omistama konttilaiva matkalla Kiinasta Eurooppaan on ollut maadoitettu kanavassa päiviä, estää yli 100 alusta ja lähettää vapinaa meriliikenteen kautta.

Tässä on joitain perusteita kanavan historiasta, miten se toimii, miten alus juuttui ja mitä se tarkoittaa.

Kanava on Egyptissä ja yhdistää Välimerellä sijaitsevan Port Saidin Intian valtamerelle Punaisenmeren eteläisen Egyptin Suezin kaupungin kautta. Kulku mahdollistaa suoremman kuljetuksen Euroopan ja Aasian välillä, mikä eliminoi tarpeen kiertää Afrikaa ja lyhentää matkustusaikoja päivillä tai viikoilla.

Kanava on maailman pisin ilman lukkoja, jotka yhdistävät vesimuodostumat eri korkeuksilla. Ilman lukkoja liikenteen keskeyttämiseksi, kuljetusaika päästä päähän on keskimäärin noin 13-15 tuntia kuvaus kanavan kautta GlobalSecurity.org.

Alun perin ranskalaisten sijoittajien omistama kanava suunniteltiin, kun Egypti oli 1800-luvun puolivälissä Ottomaanien valtakunnan hallinnassa. Rakentaminen aloitettiin Port Saidin lopussa vuoden 1859 alussa, louhinta kesti 10 vuotta, ja projekti vaati arviolta 1,5 miljoonaa työntekijää.

Mukaan Suezin kanavanhallinto, vesiväylää ylläpitävä egyptiläinen valtion virasto, joka kuukausi kuukaudessa otettiin käyttöön 20 000 talonpoikaa, jotka auttoivat hankkeen rakentamisessa “sietämättömällä ja huonosti palkatuilla työvoimalla”. Monet työntekijät kuolivat koleraan ja muihin sairauksiin.

Ison-Britannian ja Ranskan siirtomaavaltaan kohdistunut poliittinen myrsky hidasti kanavan etenemistä, ja lopulliset kustannukset olivat suunnilleen kaksinkertaiset alkuperäiseen ennustettuun 50 miljoonaan dollariin.

Kanavaa kahden ensimmäisen maailmansodan kautta hallinneet Ison-Britannian voimat vetäytyivät siellä vuonna 1956 vuosien neuvottelujen jälkeen Egyptin kanssa ja luopuivat tosiasiallisesti auktoriteetista presidentti Gamal Abdel Nasserin johtamalle Egyptin hallitukselle.

Kriisi alkoi vuonna 1956, jolloin Egyptin presidentti kansallistti kanavan brittien lähdön jälkeen. Hän otti muita toimenpiteitä, joita Israel ja sen länsiliittolaiset pitivät turvallisuusuhkina, mikä johti Israelin, Ison-Britannian ja Ranskan joukkojen sotilaalliseen puuttumiseen.

Kriisi sulki kanavan hetkeksi ja lisäsi Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen sotkeutumisen riskiä. Se päättyi vuoden 1957 alussa Yhdistyneiden Kansakuntien valvoman sopimuksen nojalla, joka lähetti sen kaikkien aikojen ensimmäinen rauhanturvajoukko alueelle. Lopputulosta pidettiin egyptiläisen nationalismin voittona, mutta sen perintö oli kylmän sodan alivirta.

Suezin kriisi oli myös teema ”The Crown” -sarjan kauden 2 jaksossa 1. arvostettu Netflix-sarja Ison-Britannian kuninkaallisista, kun Britannian tuolloin pääministeri Anthony Eden kamppaili siitä, miten vastata.

Egypti sulki kanavan lähes vuosikymmeneksi vuoden 1967 arabien ja israelilaisten sodan jälkeen, jolloin vesiväylä oli periaatteessa etulinja Israelin ja Egyptin armeijan välillä. Neljätoista rahtilaivaa, jotka tunnettiin nimellä “keltainen laivasto”, olivat loukussa kanavassa siihen asti, kunnes se oli avattiin uudelleen vuonna 1975 herra Nasserin seuraaja Anwar el-Sadat.

Muutama vahingossa purettu alus on sulkenut kanavan sen jälkeen. Merkittävin tähän viikkoon saakka oli kolmen päivän seisokki vuonna 2004, jolloin venäläinen öljysäiliöalus juoksi karille.

Rantautunut alus, Ever Given, jota liikennöi Ikivihreä Laivayhtiö on yksi maailman suurimmista konttialuksista noin Empire State Buildingin pituudelta.

Vaikka kanava on alun perin suunniteltu käsittelemään paljon pienempiä aluksia, sen kanavia on useimmiten laajennettu ja syvennetty useita kertoja äskettäin kuusi vuotta sitten yli eight miljardin dollarin kustannuksella.

Huonon näkyvyyden ja kovien tuulien, jotka saivat Ever Givenin pinotut kontit toimimaan kuin purjeet, uskotaan työntäneen sen kurssilta ja johtaneen sen maadoitukseen.

Pelastajat ovat kokeilleet useita korjaustoimenpiteitä: vetämällä sitä hinaajilla, ruoppaamalla rungon alle ja käyttämällä etukuormaajaa kaivamaan itäistä pengerystä, jossa keula on jumissa. Mutta aluksen koko ja paino, 200 000 tonnia, olivat turhautuneet torstai-iltana.

Jotkut meren pelastusasiantuntijat ovat sanoneet, että luonto voi onnistua siellä, missä hinaajat ja ruoppaajat ovat epäonnistuneet. Kausittainen nousuvesi sunnuntaina tai maanantaina voi lisätä kanavalle noin 18 tuumaa syvyyttä, mahdollisesti kelluvan aluksen.

Tämä riippuu siitä, kuinka kauan kanava, jonka uskotaan käsittelevän noin 10 prosenttia maailmanlaajuisesta meriliikenteestä, on suljettu. Merenkulkualan uutisjulkaisu TradeWinds kertoi, että yli 100 aluksen odottaessa kanavan kulkua voi kestää yli viikon, ennen kuin tuon ruuhkan purkautuminen.

Pitkäaikainen sulkeminen voi olla erittäin kallista kanavan kauttakulkua odottavien alusten omistajille. Jotkut saattavat päättää vähentää tappioitaan ja reitittää aluksensa uudelleen Afrikan ympäri.

Ever Givenin omistajalla on jo miljoonia dollareita vakuutuskorvauksia ja hätäpalvelujen kustannuksia. Egyptin hallitus, joka vastaanotti 5,61 miljardin dollarin tulot kanavamaksuista vuonna 2020, on myös elintärkeä kiinnostus Ever Givenin vedenpoistoon ja vesiväylän avaamiseen uudelleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *