Mene yksin-presidentti haluaa muotoilla Haitin uudelleen. Jotkut ovat skeptisiä.

Haitin presidentti tietää, että hänellä on ongelma: Hallita maata, joka toisinaan näyttää olevan hallitsematonta, on tarpeeksi vaikeaa, kun sinulla on paljon tukea.

Jovenel Moïse ei selvästikään.

Haitin johtaja valitti äskettäisessä haastattelussa, että hänellä on luottamus useless pieneen osaan kansaansa.

Hän voitti vuoden 2016 vaalit vajaalla 600 000 äänellä 11 miljoonan maassa. Ja nyt monet ovat vihaisia ​​siitä, että hän kieltäytyi jättämästä virkaa tammikuussa keskellä kiistaa siitä, päättyikö hänen toimikautensa sitten vai pitäisikö sen jatkua vielä yhdellä vuodella.

Silti herra Moïse, 52, on valinnut tämän hetken aloittaakseen suurimman Haitin politiikan, jonka Haiti on nähnyt vuosikymmenien ajan, valvoen uuden perustuslain laatimista, joka uudistaa hallitusta ja antaa puheenjohtajavaltiolle suuremman toimivallan.

Uuden perustuslain tarve on harvinainen kohta sopimuksesta herra Moïsen ja hänen monien halveksijoidensa välillä. Jotkut tarkkailijat huolestuttavat presidentin yksipuolista lähestymistapaa sellaisen kirjoittamiseen. Toiset eivät useless luota häneen.

Kriitikoista syytetty herra Moïse on tullut yhä autokraattisemmaksi ja luottaa pieneen luotettavien piiriin kirjoittaakseen asiakirjan, joka antaa presidentille muiden muutosten lisäksi suuremman vallan asevoimien suhteen ja kyvyn juosta kaksi peräkkäistä peräkkäin ehdot. Se antaisi myös Haitin johtajalle koskemattomuuden kaikista toimissa toteutetuista toimista.

Herra Moïse sanoo, että laajemmat valtuudet ovat välttämättömiä.

“Tarvitsemme toimivan järjestelmän”, hän sanoi puhelinhaastattelussa. ”Järjestelmä ei nyt toimi. Presidentti ei voi työskennellä toimiakseen. “

Haiti voitti itsenäisyytensä vuonna 1804, kun haitilaiset nousivat siirtomaa-Ranskaa vastaan, mutta vasta ensimmäisiä vaaleja pidettiin vasta vuonna 1990 vapaina ja oikeudenmukaisina. Silloinkin maassa, jolla on pitkä historia diktatuureista ja vallankaappauksista, demokratia ei ole koskaan juurtunut täysin.

Monet haitilaiset sanovat, että tarvitaan uusi perustuslaki. Nykyinen on luonut maahan kaksi kilpailevaa valtakeskusta – presidentin ja pääministerin – mikä johtaa usein kitkaan ja murtuneeseen hallitukseen.

Perustuslakiluonnos kumoaisi senaatin, jättäen paikalleen yhden viiden vuoden välein valitun lainsäätäjän ja korvaisi pääministerin viran presidentille vastaavalla varapuheenjohtajalla hallituksen virtaviivaistamiseksi.

Haitilaiset äänestävät uudesta perustuslaista kesäkuussa ennen syyskuussa pidettäviä kansallisia vaaleja.

Mutta jotkut ottavat vähän varmuutta eteenpäin heitetystä äänestyslipusta.

“Ihmisten on ymmärrettävä, että vaalit eivät luonnostaan ​​vastaa demokratiaa”, sanoi Jake Johnston, Washingtonin talous- ja politiikan tutkimuskeskuksen tutkija.

Aina kun Haitilla on poliittinen kriisi, hän sanoi, että kansainvälinen yhteisö pyrkii vaatimaan vaaleja. Tämä jättää maan lonkkaamaan halvaantuneesta hallituksesta toiseen sen sijaan, että yrittäisi uudistaa vaaliprosessia ja pyrkiä saamaan osallistumaan äänestäjien osallistumiseen.

“Kun vaalit tosiasiallisesti lakkaavat edustamasta kansan tahtoa, minkä hallituksen he odottavat sen tuottavan?” Herra Johnston kysyi.

Vuodesta 1986, lähes 30 vuoden diktatuurin jälkeen, äänestysaktiivisuus on tasaisesti laskenut Haitissa. Useless 18 prosenttia kaikista tukikelpoisista haitilaisista osallistui vuoden 2016 vaaleihin, jotka toivat herra Moïsen valtaan.

Nyt maan syvä taloudellinen ja sosiaalinen ahdistus voi kannustaa enemmän haitilaisia ​​jäämään kotiin vasta, kun on aika äänestää uudesta perustuslaista ja sitten uudesta presidentistä.

Työttömyys on levinnyt ja epätoivo on kaikkien aikojen korkeimmillaan. Monet haitilaiset eivät pysty astumaan kadulle suorittamaan perustoimintoja huolimatta siitä, että siepataan lunnaita varten.

Herra Moïse sanoo olevansa huolissaan äänestäjien osallistumisesta.

“Äänetön enemmistö on”, hän sanoi. ”Monet haitilaiset eivät halua osallistua mihinkään heidän mielestään väkivaltaisuuteen. Tarvitsemme rauhaa ja vakautta kannustamaan ihmisiä äänestämään. “

Kun kesäkuussa järjestetty kansanäänestys perustuslaista lähestyy, hallitus yrittää rekisteröidä viisi miljoonaa äänestäjää, Moïse sanoi. Hänen mukaansa hänen tavoitteensa on lisätä prosessin legitimiteettiä enemmän kuin hänen puheenjohtajakautensa oli.

Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan Haitissa on vähintään 6,7 miljoonaa potentiaalista äänestäjää. Toiset sanovat, että tämä luku on liian pieni, koska monilla haitilaisilla ei ole asiakirjoja, eikä heidän syntymästään ole koskaan rekisteröity hallituksessa.

Herra Moïse on luvannut olla osallistumatta seuraaviin vaaleihin pyrittäessä sijoittamaan kriitikot ja helpottamaan huolta siitä, että hän asettaa itsensä hyötymään uudesta perustuslaista.

Mutta maan korjaamiseksi ennen kuin hän eroaa, hänen on kerättävä tarpeeksi voimaa ottamaan vastaan ​​oligarkia, jonka hän on halvaantunut Haitin hyötymään hallituksesta, joka on liian heikko sääntelemään tai verottamaan yritystään.

“Me kärsimme tänään valtion kaappaamisesta – se on suurin ongelma, jonka kohtaamme tänään”, herra Moïse sanoi.

Jotkut suhtautuvat syvästi skeptisesti herra Moïsen väitteisiin siitä, että hän on tehnyt vihollisen suuryrityksistä yrittämällä säännellä niitä. He sanovat, että presidentti yrittää yksinkertaisesti herättää populistisia tunteita poikkeaakseen oman hallituksensa epäonnistumisista ja sivuuttavista poliittisista vastustajista.

Toiset ovat valmiita olemaan hyväntekeväisempiä, mutta sanovat, ettei hän ole tehnyt tarpeeksi rakentaakseen tukea.

“Ongelmana on, että Moïse on mennyt siihen”, sanoi Alexandra Filippova, vanhempi asianajaja Haitin oikeus- ja demokratiainstituutista. Järjestö tarjoaa laillista edustusta ihmisoikeusloukkausten uhreille. “Hän työntää sitä yksipuolisesti eteenpäin.”

Esimerkiksi viime kuussa julkaistu perustuslakiluonnos on saatavana kreolin sijaan useless ranskaksi – jota suurin osa haitilaisista ei lue.

Eikä yhtään kansalaisyhteiskunnan jäsentä kutsuttu mukaan asiakirjaa laadittaessa. Herra Moïse nimitti sen sijaan erityiskomission. Kriitikot sanovat, että tämä himmentää todellisen edistymisen mahdollisuuksia.

“Perustuslain muutoksen oletetaan heijastavan jonkinlaista sosiaalista yhteisymmärrystä”, Filippova sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *