Israelin vaalitulokset osoittavat umpikujan

TEL AVIV – Israelin neljännet vaalit kahden vuoden aikana ovat päättyneet uuteen umpikujaan, eikä pääministeri Benjamin Netanyahu eikä hänen vastustajansa pystyneet voittamaan parlamentaarista enemmistöä Israelin vaaliviranomaisen torstaina julkistamien lopullisten tulosten mukaan.

Tulokset asettivat viikon tai jopa kuukausien pitkittyneille koalitioneuvotteluille vaiheen, jonka monet analyytikot odottavat saattavan epäonnistua.

Tulokset, vaikka ne ovatkin lopullisia, eivät ole vielä virallisia, koska ne on vielä esitettävä virallisesti maan pääosin seremonialle presidentille Reuven Rivlinille. Se tapahtuu ensi keskiviikkona, sanoi keskusvaalilautakunnan tiedottaja.

Mutta kreivi vahvistaa aikaisemmat ennusteet että Netanyahun oikeistolaisten ja uskonnollisten puolueiden liitto sai 52 paikkaa, yhdeksän ei ylitä yleistä enemmistöä. Heterogeeninen kokoelma keskuslääkäreitä, vasemmistolaisia, oikeistolaisia ​​ja arabialaisia ​​opposition puolueita voitti 57.

Kaksi liittoutumatonta puoluetta – Islamilainen arabipuolue Raamja oikeanpuoleinen Yamina – voittivat neljä ja seitsemän paikkaa, ja he ovat Netanyahun ja oppositiojohtajan Yair Lapidin kilpailevien yritysten keskipiste yrittää muodostaa koalitio.

Äänestysaktiivisuus oli 66,7 prosenttia, mikä on alhaisinta vuodesta 2009.

Gridlock pidentää kahden vuoden poliittista ahdistusta, joka on jättänyt israelilaiset ilman vakaa hallitusta tai kansallista budjettia pandemian keskellä, samalla kun kohtaamalla elintärkeitä kysymyksiä miten uudistaa vaalijärjestelmäänsä ja korjata syvä sosiaalinen kuilu.

Kahden vuoden 2019 vaalin jälkeen kukaan ei pystynyt koottamaan enemmistökoalitiota ja muodostamaan hallituksen. Vuoden 2020 kilpailun jälkeen herra Netanyahu ja jotkut hänen vastustajistaan ​​tekivät kömpelön koalitiohallituksen, joka ei voinut sopia budjetista pakottaen viimeisimmät vaalit.

Jatkuva umpikuja jättää Netanyahun valtaan väliaikaisena pääministerinä, vaikka hän olisi oikeudenkäynnissä korruptiosyytöksistä, jotka hän kiistää. Vaalit korostivat poliittista karttaa jakamalla äänestäjät vähemmän poliittisen ideologian mukaan kuin heidän suhtautumistaan ​​Netanyahuun ja hänen päätökseen osallistua huolimatta siitä, että heitä oli syytetty.

Jos hän lopulta muodostaa muodollisen koalitiohallituksen, kriitikot pelkäävät, että hän käyttää toimistonsa läpi lain, joka antaisi hänelle laillisen koskemattomuuden. Netanyahu hylkää väitteen, mutta on luvannut oikeudellisia uudistuksia, jotka rajoittaisivat korkeimman oikeuden roolia.

Herra Rivlin on nyt keskipisteessä: Hänen on kuultava kaikkia parlamenttiin valittuja 13 puoluetta, ennen kuin hän virallisesti pyytää poliittista johtajaa yrittämään muodostaa enemmistöyhdistystä, kutsu, joka todennäköisesti lähetetään 10 päivässä.

Israelin presidentit ovat tyypillisesti tarjonneet tämän oikeuden suurimman puolueen johtajalle, joka tässä tapauksessa olisi herra Netanyahu, jonka Likud-puolue sai 30 paikkaa.

Mutta herra Rivlinillä on oikeus tarjota se kenelle tahansa lainsäätäjälle, jonka hän kykenee parhaiten muodostamaan koalition, joka tässä tapauksessa saattaa olla herra Lapid.

Kuka saa kutsun, sen odotetaan kamppailevan koalition muodostamiseksi. Jos Netanyahu suostuttelee Raamin liittymään koalitiotaan, hän voi menettää äärioikeiston liiton tuen jo ryhmässään. Kyseinen liitto, uskonnollinen sionismi, ilmoitti torstaina kieltäytyvän palvelemasta Raamin tukemassa hallituksessa.

Vastaavasti herra Lapid voi taistella saadakseen liittolaisuudessa olevat kaksi oikeistopuoluetta istumaan paitsi Raamin lisäksi myös toisen arabiryhmän, jota kutsutaan yhteiseksi listaksi.

Ja vaikka jompikumpi johtaja jotenkin muodostaakin koalition, sen odotetaan olevan niin herkkä ja ideologisesti epäjohdonmukainen, että sen olisi vaikea kestää kauemmin kuin muutama kuukausi.

Irit Pazner Garshowitz osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *