Naton Blinkenin tervehdys ei piilota eroja keskeisissä kysymyksissä

BRYSSEL – Valtiosihteeri Antony J. Blinken yritti tasoittaa Yhdysvaltain edellisen hallinnon rypistämiä liittohöyheniä matkoilla Naton ja Euroopan unioniin tällä viikolla, mutta hänen diplomaattisen rauhallisuutensa ei peittänyt syvään juurtuneita asioita.

Herra Blinken näytti osuvan kaikkiin oikeisiin rauhoittaviin muistiinpanoihin puhuen amerikkalaisesta halusta elvyttää liitto ja neuvotella ja koordinoida Amerikan länsimaalaisia ​​liittolaisia ​​”missä ja milloin useless voimme”. Hän tapasi E3: n – Ison-Britannian, Ranskan ja Saksan ulkoministerit – ja Visegrad Fourin – Romanian, Unkarin, Tšekin tasavallan ja Slovakian – ulkoministerit. Hän tapasi Baltian kollegansa.

Hän kiitti Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergiä, joka on kokenut sisäistä kritiikkiä joskus hankalista ponnisteluistaan ​​maistaa entistä presidentti Donald J. Trumpia ja estää häntä räjäyttämästä allianssia pommi-uhkauksilla. Herra Blinken tarjosi myös hyviä sanoja sotatukiin joutuneelle Euroopan unionin komission presidentille Ursula von der Leyenille ja blokin ulkopolitiikan päällikölle Josep Borrell Fontellesille. Hän suunnitteli tapaamisia belgialaisen kollegansa kanssa ja virtuaalisen kiitoksen kolmen Brysselin Yhdysvaltain suurlähetystön henkilökunnalle.

Presidentti Joseph R. Biden nuorempi itse esiintyy videona torstaina pidetyssä Euroopan unionin huippukokouksessa, jossa odotetaan miellyttävämpiä sanoja ystävyydestä ja liittoutumasta. Se on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti on tehnyt tämän työn presidentti Barack Obaman jälkeen vuonna 2009.

Sidosten ja bonhomien alla kuitenkin tutut asiat rasittavat allianssia. Syvä ongelma on Turkki, Naton jäsen, jonka virkamiehet sanoivat keskustelevansa Venäjän kanssa lisää S400-ilma-aluksen ohjusten paristojen ostamisesta.

Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi joutuneen venäläisen asejärjestelmän uusi hankinta on järkyttänyt Washingtonia ja Natoa, ja Bidenin hallinto on varoittanut Turkkia, että Yhdysvaltain lain mukaan siihen kohdistettaisiin uusia automaattisia pakotteita, jos kyseinen kauppa jatkuisi. Se oli myös viesti, jonka herra Blinken toisti keskiviikkona turkkilaiselle kollegalleen, ulkoministeri Mevlut Cavusoglulle.

Turkki on toistaiseksi pidättäytynyt ja osoittaa samalla jonkin verran maltillisuutta kiistanalaisessa kaasunetsinnässä Kreikan vesillä itäisellä Välimerellä osittain vaaliakseen parempia suhteita presidentti Bideniin ja Euroopan unioniin, koska Turkin talous on niin vaikeuksissa.

Stoltenberg itse myönsi, että Turkin kanssa “on eroja ja huolta”, korostaen samalla Ankaran merkitystä Naton ja sen eteläisen laidan kannalta.

Sitten on Afganistan, jossa Yhdysvaltojen täytäntöönpano joukkojen vetäytymissopimus se iski Talebanin kanssa viime vuonna on tulossa erääntymään. Päätös on tulossa pian, ja “yhdessä, sopeudu yhdessä ja, kun on oikea aika, jätä yhdessä” pysyy Naton kannassa, vaikka onkin selvempää, että alkuperäinen eroamispäivä 1. toukokuuta todennäköisesti luistaa useita kuukausia .

Herra Blinken sanoi antaneensa Naton kollegoille ”presidentin ajattelua”. Mutta aivan yhtä tärkeitä, hän vaati, olivat heidän näkemyksensä, jotka hän oli jakanut Valkoisen talon kanssa tiistai-iltana, hän sanoi.

“Neuvottelemme ystäviemme kanssa varhaisessa vaiheessa ja usein”, hän sanoi ja kuvaili sitä “muutokseksi menneisyyteen, jonka liittolaisemme jo näkevät”.

Hän ei antanut mitään tietoa siitä, milloin päätös siitä, kuinka monta joukkoa vetäytyä ja milloin, saattaa olla tulossa. Mutta näytti selvältä, että Washington ja Nato haluavat antaa aikaa, ehkä jopa kuusi kuukautta, uusille ponnisteluille saada Afganistanin hallitus ja Taleban saavuttamaan vallanjakohallitus. Vaarana on, että 1. toukokuuta, joka oli alun perin sovittu amerikkalaisten joukkojen lähtöpäivä, jälkeen Taleban jatkaa hyökkäyksiä Naton joukkoja vastaan.

Kiina on myös rasituksen alivirta. Eurooppalaiset liittolaiset ovat haluttomia työntämään Yhdysvaltojen vetämään yhteenottoon Kiinan kanssa. Nämä maat ja erityisesti suuret vientivetoiset taloudet, kuten Saksa, ovat enemmän riippuvaisia ​​Kiinasta kaupassa.

Mutta herra Blinken lupasi, että “Yhdysvallat ei pakota liittolaisiamme” valitsemaan meitä tai heitä “Kiinan kanssa” huolimatta Pekingin “pakottavasta käyttäytymisestä”, hän sanoi, että “uhkaa kollektiivista turvallisuutta ja vaurautta” ja sen pyrkimykset “alittaa kansainvälisen järjestelmän säännöt ja arvot, jotka meillä ja liittolaisillamme ovat”.

Samalla herra Blinken sanoi, että Washington pyrkii työskentelemään Kiinan kanssa esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja terveysturvan aloilla, ja tekee saman Venäjän kanssa, huolimatta omasta aggressiivisesta toiminnastaan, ydinaseiden valvonnassa, “strategisessa vakaudessa” ja ilmastossa .

Ja sitten on Nord Stream 2 -kaasuputki, Venäjän omistama projekti, joka vie venäläisen kaasun Saksaan ohittaen Ukrainan ja Puolan. Biden ei ole salannut vastustavansa putkistoa ja aikovansa noudattaa lakisääteisiä vaatimuksia määrätä seuraamuksia yrityksille tai laitoksille, jotka auttavat sen rakentamisessa.

Herra Blinken toisti tämän kannan saksalaiselle ulkoministerille Heiko Maasille heidän kahdenvälisen kokouksensa alkaessa. Samalla hän korosti, että Saksa on Amerikan tärkeimpien liittolaisten joukossa, että putki on “ärsyttävä kalliitallianssissa” ja että Saksalla on joitain valintoja.

Iranin osalta herra Blinken vaati, että vuoden 2015 Iranin ydinsopimuksen osallistujat E3 oli linjassa Washingtonin kanssa vaatien, että Iran tekee ensimmäisen askeleen palauttaakseen sen noudattamisen. Herra Blinken sanoi, että Washington pysyi avoimena aloittamaan diplomaattiset neuvottelut iranilaisten kanssa ydinkysymyksistä, mutta “pallo on heidän tuomioistuimellaan”. Iran on hylännyt tämän kannan väittäen, että Yhdysvallat luopui sopimuksesta herra Trumpin johdolla, ankarat pakotteet ja niiden pitäisi ensin poistaa.

Herra Blinken kannusti myös Naton liittolaisia ​​jatkamaan enemmän rahaa puolustukseen, kuten he ovat luvanneet, sanoen, että nykyaikaisempi ja sopeutuvampi Nato tarvitsee enemmän resursseja. “Kun liittolaisemme kantavat oikeudenmukaisen osuutensa taakasta, heillä on oikeudenmukainen sana päätöksissä”, hän sanoi.

Mutta hänellä oli myös peitelty varoitus Naton liittolaisille, jotka ovat taantumassa demokraattisissa käytännöissä, kuten Unkarissa, Puolassa ja Turkissa. Nimeämättä heitä hän sanoi: “Jotkut liittolaisistamme liikkuvat väärään suuntaan.” Naton liittolaisten on “kaikkien puhuttava, kun maat ryhtyvät toimiin, jotka heikentävät demokratiaa ja ihmisoikeuksia”, hän sanoi.

Hän varoitti myös, että ylläpitääkseen ja ylläpitääkseen Yhdysvaltojen tukea liittoutuman on palveltava myös Yhdysvaltojen etuja.

“Emme voi rakentaa ulkopolitiikkaa, joka toimii amerikkalaisten hyväksi, pitämättä yllä tehokkaita liittoutumia”, hän sanoi. “Emmekä voi ylläpitää tehokkaita liittoutumia näyttämättä, kuinka ne tuottavat amerikkalaisille.”

Tietysti myös muilla 29 liittoutuman maalla on äänestäjiä. Mutta tämän viikon vierailu koski palauttamista ja herättämistä, ei avointa kritiikkiä.

Kuten herra Stoltenberg sanoi: “Meillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus aloittaa uusi luku Atlantin ylittävässä suhteessa” ja lisäsi: “Sihteeri Blinken, Tony, tervetuloa jälleen kerran Natoon. Et ole täällä useless liittolaisten, vaan myös ystävien keskuudessa. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *