‘Kuolen suojellessani maani’: Myanmarissa nousee uusi vastarinta

Myanmarin rajamaalla sijaitsevassa viidakossa joukot hikoilivat peruskoulutuksen kautta. He oppivat lataamaan kiväärin, vetämään käsikranaatin tappi ja koottamaan tulipommin.

Nämä kadetit eivät ole Myanmarin armeijan jäseniä tarttui valtaan viime kuussa ja asetti nopeasti taistelukentän raakuuden maan väestölle. Sen sijaan he ovat eklektinen opiskelijajoukko, aktivistit ja tavalliset toimistotyöntekijät, jotka uskovat, että taistelu on ainoa tapa voittaa yksi maailman armottomimmista asevoimista.

“Pidän armeijaa villieläiminä, jotka eivät osaa ajatella ja ovat julmia aseillaan”, sanoi nainen Yangonista, Myanmarin suurimmasta kaupungista, joka oli nyt metsässä viikon käynnistysleirillä. Kuten muutkin aseelliseen taisteluun liittyneet, hän ei halunnut nimensä julkaisemista peläten, että Tatmadaw, kuten Myanmarin armeija tiedetään, kohdistaisi hänet.

“Meidän täytyy hyökätä heitä vastaan”, hän sanoi. “Tämä kuulostaa aggressiiviselta, mutta uskon, että meidän on puolustettava itseämme.”

Viikkoja kestäneiden rauhanomaisen mielenosoituksen jälkeen Myanmarin vastustuksen etulinja 1. helmikuuta tapahtuneelle vallankaappaukselle on liikkeelle eräänlaiseksi sissivoimaksi. Kaupungeissa mielenosoittajat ovat rakentaneet barrikadeja suojellakseen kaupunginosia sotilaallisilta hyökkäyksiltä ja oppineet tekemään savupommeja Internetissä. Metsissä he harjoittavat sodankäynnin perustekniikoita ja suunnittelevat sotilaallisten tilojen sabotointia.

Uuden rintaman rohkeus ja epätoivo muistuttaa edellisen Myanmarin demokratiaaktivistien sukupolven radikalisoitumista, joka vaihtoi poliittisen filosofian käsitteitä aseille. Kuten aikaisemmin, kovan linjan oppositio on puolustava vastaus armeijan nousuun kauhun hallituskausi. Tatmadaw on murtunut rauhanomaiset mielenosoittajat sekä aseettomilla sivullisilla, tappaen ainakin 275 ihmistä vallankaappauksen jälkeen seurantaryhmän mukaan.

Muita vastustuksen muotoja on jatkettu Myanmarissa. Massa kansalaisten tottelemattomuuskampanja on tyhjäkäyttänyt taloutta, ja keskiviikkona lakko on jättänyt kaupungeista vailla kaupunkeja. Luovassa uhmakysymyksessä mielenosoittajat ovat asettaneet riviä täytettyjä eläimiä ja origaminostureita stand-insiksi mielenosoittajille, jotka voivat ampua.

Mutta yhä useammin tunnustetaan, että tällaiset ponnistelut eivät välttämättä riitä, että Tatmadawia on vastustettava omin ehdoin. Viime viikolla syrjäytetyn parlamentin jäännökset, jotka pitävät itseään laillisena hallituksena, sanoivat, että maan pelastamiseksi tarvitaan “vallankumous”. He ovat vaatineet liittovaltion armeijan perustamista, joka kunnioittaa eri etnisiä ryhmiä, ei useless Bamarin enemmistöä.

“Jos diplomatia epäonnistuu, ja jos murhat jatkuvat, Myanmarin ihmiset pakotetaan puolustautumaan”, sanoi syrjäytetyn parlamentin tiedottaja Dr. Sasa, joka on pakenemassa syytettynä maanpetoksesta.

Tällaisen liikkeen on taisteltava armeijan kanssa, joka on hallinnut Myanmaria voimalla yli 60 vuoden ajan ja taistellut kymmeniä kapinoita vielä pidempään. Tatmadawin verenjano on tunnetusti. Vallankaappauksen johtanut armeijan päällikkö ylitarkastaja Min Aung Hlaing on toistuvasti käskenyt tuhota kokonaisia ​​kyliä, eniten etninen puhdistus rohingya-muslimeista.

Maa on vapinaa, kun Tatmadaw on tuonut sotakoneensa kaupunkeihin, vanginnut Myanmarin siviilijohtajat viime kuussa ja pyyhkäissyt vuosikymmenen poliittisen ja taloudellisen uudistuksen.

Siitä lähtien kymmeniä nuoret mielenosoittajat on tapettu yksittäisillä ampumisilla päähän. Turvallisuusjoukot ovat ampuneet koteihin satunnaisesti, jättäen perheet periksi takahuoneisiin. Tiistaina kotona isänsä sylissä istuva 7-vuotias tyttö ammuttiin Mandalayn kaupungissa, joka näytti olevan sivukuolema. (Sadat mielenosoittajat vapautettiin keskiviikkona pidätettyjen viikkojen jälkeen.)

Tatmadaw rikkoo kansainvälisiä sodan sääntöjä. Turvallisuusjoukot ovat ampuneet ambulansseja ja kiduttaneet vankeja. Brutaalisuuden vuoksi Myanmarin demokratian etulinjan jäsenet sanovat, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa aseita.

Useimmat päivät Yangonin konkreettisilla konfliktialueilla, 26-vuotias merimies Ko Soe Win Naing valmistautuu sotaan: kypäräänsä kiinnitetty GoPro-kamera, balaclava pään päällä, kyynelkaasupullot liivitaskussa vaipallinen miekka selällään ja kaasunaamari valmiina. Hänen valitsemansa ase on ilotulitus, joka on muotoiltu eräänlaiseksi kranaatiksi.

Herra Soe Win Naing ei ole lähtenyt kotiin viikkoja, osa kiipeilevää jengiä, joka yrittää suojella kaupunginosia ryöstäviltä turvallisuusjoukoilta. Hän ei kuitenkaan tue viidakkoon menemistä kouluttamaan sotilaita vastaan.

“Vaikka pyrimme oikeaan asiaan, minusta on tullut kuin pakeneva”, hän sanoi. “Mutta vaikka minut tapettaisiin, taistelen loppuun asti.”

Etulinjan hävittäjät ovat kasanneet hiekkasäkkejä ja rakentaneet bambubarrikadeja, joita he puolustavat kotitekoisilla tulipommilla. Myös lapset ovat liittyneet pukeutuneet pyjamaan näyttääkseen harmittomilta, kun he matkustavat taisteluasemilleen.

“Minulla ei ole pelkoa”, sanoi 15-vuotias Ko Moe Min Latt, puolustuslinjan jäsen, joka tuskin saavuttaa 5 jalkaa.

Myanmarissa tunnetun vastarinnan kuva, joka tunnettiin aikoinaan Burmana, seppelee usein väkivallattomuuden aurassa. Vuonna 1988 opiskelijat väittivät poliittista teoriaa luokassa ja marssivat demokratian puolesta kadulla. Vuonna 2007 buddhalaiset munkit kaatoivat kerjäämiskulhonsa ja kävelivät paljain jaloin hiljaisessa erimielisyydessä.

Kansan syrjäytetty siviilijohtaja, Daw Aung San Suu Kyi, sai Nobelin rauhanpalkinnon kampanjasta kenraaleja vastaan, jotka lukitsivat hänet 15 vuodeksi. (Palkinto oli pilaantunut puolustamalla Rohingyan etnistä puhdistusta.)

Mutta useimmat kamppailut Myanmarissa ovat liittyneet aseisiin ja ritsaihin. Maan vuoristoisilla reuna-alueilla etniset aseelliset ryhmät ovat taistelleet autonomian puolesta vuosikymmenien ajan. Kun sotilaat ampuivat satoja mielenosoittajia vuonna 1988, tuhannet opiskelijat ja aktivistit pakenivat metsiin ja muodostivat aseellisia ryhmiä, jotka taistelivat etnisten kapinoiden rinnalla.

Myöhään heidän taktiikkansa on laajentunut tietosotaan. Keskiviikkona vallankaappauksen vastaiset mielenosoittajat sanoivat aloittaneensa hakkerointihyökkäykset kahteen armeijaan liittyvään pankkiin.

Uuden sukupolven osalta päätös taistelusta syntyy halusta suojella sitä, mitä maa on saanut viime vuosikymmenen aikana. Myanmar oli aikoinaan yksi maapallon eristyneimmistä maista, kun muukalaisvihamielinen ja taloudellisesti taitava junta irrotti maan kansainvälisestä yhteisöstä. Sitten tuli alustavia poliittisia uudistuksia, Web-linkki maailmaan ja mahdollisuudet yksityisen sektorin työpaikkoihin.

Ajatus siitä, että Myanmar saattaa palata pelättyyn menneisyyteen, on herättänyt mielenosoittajia. Yksi nuori nainen, joka on aloittamassa sotilasharjoituksia viidakossa, kertoi muistansa lapsuutensa tyköistymisen perheensä kanssa ja kuuntelemisen salaa BBC: n radiolähetyksiä, mikä olisi kerran voinut ansaita vankeutta.

“Päätin riskoida henkeni ja taistella takaisin kaikin mahdollisin tavoin”, hän sanoi. “Jos vastustamme valtakunnallisesti yksimielisesti, saamme armeijan olemaan unettomia öitä ja epävarmaa elämää, aivan kuten he ovat tehneet meille.”

Turvajoukot noudattavat käskyjä, eikä heillä ole suurempaa tarkoitusta.

“Meillä on poliittinen usko, meillä on unelmamme”, hän sanoi. “Tämä on taistelu, jossa meidän on käytettävä aivojamme ja kehoamme.”

Jos jokin aseellinen kapina onnistuu, se tarvitsee Tatmadawin kanssa pitkään sodassa käyneiden etnisten kapinallisten tuen. Viime viikolla Pohjois-Myanmarin Kachinia edustava Kachinin itsenäisyysarmeija aloitti yllättävän lakon Tatmadawia vastaan.

Torstaina Karenin etnisyyden puolesta taisteleva Karenin kansallinen vapautusarmeija tappoi viisi Tatmadaw-sotilasta. Viime vuonna satoja Tatmadaw-joukkoja kuoli taistellessaan toisen etnisen kapinan kanssa Länsi-Rakhinen osavaltiossa.

“Jos etniset aseelliset ryhmät käynnistävät hyökkäyksiä, se voi auttaa lieventämään kaupunkien mielenosoittajiin kohdistuvaa painetta”, sanoi Karenin kansallisen liiton pääsihteeri Padoh Noticed Hser Bwe.

Kun Tatmadawin tunnetuimmat prikaatit ovat nyt kaupungeissa ja keskittyvät vallankaappauksen vastaisiin mielenosoittajiin etnisen sisällissodan sijasta, armeijan tappaminen jatkuu rauhoitta.

Maanantaina Mandalayssa Ko Tun Tun Aung, 14, vaelsi kodistaan ​​tarttumaan vesipannuun. Hänen luodinsa lävisti luoti hänen rintaansa ja tappoi hänet välittömästi. Ainakin seitsemän muuta ihmistä ammuttiin samassa naapurustossa sinä päivänä. Kaksi oli pelastustyöntekijää.

Ko Thet Aung, 23-vuotias etulinjan puolustaja, on samasta Mandalayn naapurustosta, jossa murhat tapahtuivat. Kolmen viikon ajan hän on miehittänyt barrikadeja ja väistellyt tuliaseita.

“Mitä enemmän he törmäävät, sitä enemmän olemme motivoituneita taistelemaan takaisin”, hän sanoi. ”Olemme Z-sukupolvesta, mutta kutsuisin itseämme Gen-P – Era Protectioniksi. Kuolen suojellessani maani etulinjoilla. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *