Israelin vaalit: ylivalta näyttää todennäköisesti jättävän uuden umpikujan

JERUSALEM – Kun israelilaiset heräsivät keskiviikkona, sitä seuraavana päivänä heidän neljäs vaali kahden vuoden aikana, se ei tuntunut uudelta aamunkoittolta.

Kun 90 prosenttia äänistä on laskettu, pääministeri Benjamin Netanyahun oikeanpuoleisella liittoutumalla oli 52 paikkaa, kun taas hänen vastustajillaan oli 56 paikkaa – molemmilla puolilla oli useita paikkoja 61: stä, joka tarvitaan parlamentissa enemmistön edustavan koalitiohallituksen muodostamiseen. Jos nämä laskelmat pysyvät voimassa, ne voivat pidentää kuukausia poliittista umpikujaa, joka on lamauttanut maan kahdeksi vuodeksi.

Tämä mahdollisuus pakotti jo israelilaisia ​​kohtaamaan kysymyksiä vaalijärjestelmän elinkelpoisuus, hallituksen toimivuus ja onko maan eri puolueiden – maallisten ja uskollisten, oikeistolaisten ja vasemmistojen, juutalaisten ja arabien – väliset erot tehneet maasta hallitsemattoman.

“Se ei tule paremmaksi. Se on jopa pahenemassa – ja kaikki ovat niin väsyneitä ”, sanoi entinen keskuskristillinen lainsäätäjä Rachel Azaria, joka johtaa ympäristöön keskittyvien kansalaisyhteiskunnan ryhmien liittoa. “Koko maa on menossa hulluksi.”

Virallisia lopputuloksia ei odoteta ennen perjantaia. Mutta osittaiset arviot viittasivat siihen, että sekä herra Netanyahun liittouma että sen vastustajat tarvitsevat tuen pieni islamistinen arabipuolue Raam, muodostaa enemmistöyhdistys.

Kumpi tahansa näistä tuloksista vastoin tavanomaista logiikkaa. Ensimmäinen vaihtoehto pakottaisi islamistit Netanyahun johtamaan blokkiin, johon kuuluu poliitikkoja, jotka haluavat karkottaa Israelin arabikansalaisia, joita he pitävät “lojaaleina”. Toinen yhdistää Raamin lainsäätäjään, jolla on syötit arabit ja käski heidän poistua maasta.

Itse vaalien lisäksi ristiriita ulottuu hallinnolliseen pysähtymiseen, joka on jättänyt Israelin ilman kansallista budjettia kahdeksi peräkkäiseksi vuodeksi keskellä pandemiaa, ja useilla keskeisillä julkishallinnon virkoilla ei ole henkilöstöä.

Se lisää myös epävarmuutta oikeuslaitoksen tulevaisuudesta ja siitä Netanyahun oikeudenkäynti itse, jota syytetään korruptiosyytöksistä, jotka hän kiistää. Netanyahu on myös hylännyt väitteen, jonka mukaan hän käyttää uutta enemmistöä antaakseen itselleen koskemattomuuden, mutta muut todennäköisesti potentiaalisessa koalitiossa olevat muut ovat sanoneet, että siitä olisi keskusteltava.

Sekä pääministeri että hänen liittolaisensa ovat luvanneet perusteellisen uudistuksen, joka rajoittaisi korkeimman oikeuden valtaa.

Shira EfronNew Yorkin tutkimusryhmän Israel Coverage Forumin Tel Avivissa toimiva analyytikko sanoi: “Se ei ole epäonnistunut valtio. Se ei ole Libanon. Sinulla on vielä instituutioita. ”

“Mutta eroosiota on ehdottomasti”, hän totesi. “Ei ole budjettia kaksi vuotta – tämä on todella vaarallista.”

Netanyahu on johtanut maailman johtavaa rokoteohjelmaa havainnollistaakseen, kuinka jotkin osavaltiot toimivat edelleen hyvin sujuvasti. Mutta yleisesti ottaen valtion budjetin puute pakottaa ministeriöt työskentelemään useless lyhyellä aikavälillä, jäädyttämällä pitkäaikaiset infrastruktuurihankkeet, kuten tienrakentaminen.

Azarialle, entiselle lainsäätäjälle, pysähtyminen on viivästyttänyt keskustelua monen miljardin dollarin ohjelmasta uusiutuvan energian tarjonnan parantamiseksi, jonka hänen vihreän liitonsa ehdotti hallitukselle viime vuonna.

“Puhumme Israelin viemisestä seuraavaan vaiheeseen niin monella tapaa, eikä mikään niistä voi tapahtua”, Azaria sanoi. “Ei ole päätöksentekoa.”

“Rautatiet, moottoritiet, kaikki nämä pitkän aikavälin suunnitelmat – meillä ei ole niitä”, hän lisäsi.

Israelin kommentaattorit ja analyytikot suljettiin keskiviikkona keskusteluun vaalijärjestelmän muutoksista, jotka voisivat päästä umpikujaan.

Jotkut väittivät, että puolueiden pääsemiseksi parlamenttiin vaaditaan korottamaan 3,25 prosentin äänikynnys. Se vaikeuttaisi pienempien ryhmittymien hankkimista paikoista ja suhteettoman vallan käyttämistä neuvotteluissa koalitiohallitusten muodostamiseksi.

Toiset ehdottivat useiden äänestysalueiden perustamista Israeliin yhden valtakunnallisen äänestyspiirin nykyisen perustamisen sijaan, mikä heidän mukaansa kannustaisi pienempiä puolueita sulautumaan suurempiin.

Yksi kolumnisti ehdotti teknokraattisen hallituksen muodostamista muutamaksi kuukaudeksi uuden budjetin sallimiseksi ja talouden liikkeellepanemiseksi.

Ja yksi asiantuntija ehdotti suurimman puolueen johtajan yksinkertaista voidelemista pääministeriksi, ilman että heidän tarvitsisi voittaa parlamentaarisen enemmistön tukea – tämä askel ainakin varmistaa, että Israelilla on hallitus vaalien jälkeen.

“Se saattaa tuottaa enemmistön jommallekummalle osapuolelle”, sanoi professori Gideon Rahat, toisen kirjan toimittaja nimeltä “Reforming Israel’s Political System”.

Mutta ongelma voidaan ratkaista myös, jos herra Netanyahu yksinkertaisesti poistuu poliittiselta näyttämöltä, professori Rahat lisäsi.

“Jos tarkastelet tuloksia, Israelin oikeanpuoleisella siivellä on selkeä enemmistö, ja sillä olisi vakaa hallitus, ellei sitä olisi Netanyahu”, hän sanoi.

Mutta muille Israelin ongelmat ulottuvat herra Netanyahun ulkopuolelle tai korjautuvat vaalijärjestelmään. Joillekin umpikuja juontuu syvemmistä halkeamista, jotka jakavat yhteiskunnan eri osat, halkeamista, jotka ovat vaikuttaneet poliittiseen pirstoutumiseen.

Maalla on useita erilaisia ​​murtoviivoja – juutalaisten ja arabivähemmistön välillä, jotka muodostavat noin 20 prosenttia väestöstä. eurooppalaista syntyperää olevien juutalaisten, jotka tunnetaan nimellä Ashkenazis, ja Mizrahi-juutalaisten välillä, joiden esi-isät asuivat vuosisatojen ajan Lähi-idässä; niiden välillä, jotka kannattavat kahden valtion ratkaisua Palestiinan konfliktiin, ja niiden välillä, jotka haluavat liittää Länsirannan.

Tosiasia, että herra Netanyahu on edelleen vallan säilyttämisen ulottuvilla, osoittaa, että hän on ollut tehokkaampi kuromaan umpeen maallisten ja syvästi uskollisten juutalaisten välistä kuilua kuin mikään muu kilpailija, sanoi Ofer Zalzberg, Lähi-idän ohjelman johtaja Herbert C. Kelman -instituutissa, Jerusalemissa toimiva tutkimusryhmä.

“Hän on sovinnut vastustajiaan paremmin henkilökohtaisen ja yksilöllisen autonomian liberaalin ajatuksen konservatiivisiin arvoihin, kuten juutalaisen identiteetin säilyttämiseen, sellaisina kuin ne on määritelty ortodoksisissa juutalaisen lainsäädännön tulkinnoissa”, tohtori Zalzberg sanoi.

Vaikka muut poliitikot yrittivät historiallisesti ratkaista tämän jännitteen “muuttamalla kaikki israelilaiset maallisiksi sionisteiksi”, hän lisäsi: “Mr. Netanyahu edisti ajatusta Israelista eri heimojen mosaiikkina. “

Herra Netanyahu ei ole onnistunut voittamaan liberaalimpia heimoja – ja tämä epäonnistuminen on nykyisen umpikujan ydin. Mutta hän ja hänen puolueensa ovat menestyneet paremmin kuin maalliset vasemmistot voittamaan tärkeimmät ryhmät kuten Mizrahi-juutalaiset, jotka Ashkenazi-eliitti oli historiallisesti syrjäyttänyt, Azaria sanoi.

“Se on Israelin vasemman siiven sokea alue – he eivät oikeastaan ​​puhu Mizrahimille”, hän sanoi. “Tämä voi olla Israelin politiikan vaihtaja. Jos vasen voisi avata portit ja sanoa: ‘Olet tervetullut. Haluamme sinut tänne. ”

Poliittista umpikujaa on pahentanut myös juutalaisten johtamien puolueiden haluttomuus sisällyttää arabipuolueita hallituksiinsa, sulkemalla jälkimmäiset pois koalitioneuvotteluista ja vaikeuttamalla enemmistön muodostamista.

Arabipuolueet ovat myös perinteisesti vastustaneet liittymistä Israelin hallituksiin, jotka ovat ristiriidassa arabinaapureiden kanssa ja miehittävät palestiinalaisten väittämiä alueita.

Mutta Tel Avivissa toimivan analyytikon tohtori Efronin kohdalla keskiviikkona aamulla oli toiveikkaita merkkejä paradigman muutoksesta. Kun vaalitulokset olivat terällä, jotkut poliitikot joutuivat ainakin miettimään mahdollisuutta keskeiseen poliittiseen rooliin arabipuolueelle, kuten Raamille.

Ja tällainen keskustelu saattaa nopeuttaa arabien hyväksymistä Israelin poliittisella alueella, hän sanoi.

“Se tuo enemmän integraatiota”, tohtori Efron lisäsi. “Pitkällä aikavälillä se voi olla hopeavuori.”

Adam Rasgon ja Gabby Sobelman osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *