Arabipuolue voi rikkoa Israelin vaalien umpikujan

JERUSALEM – Israelin neljännen vaalin jälkeen kahdessa vuodessa näyttää olevan päättynyt uusi umpikuja, jättäen monia israelilaisia tunne olevansa loukussa loputtomassa silmukassa, keskiviikkona saavutettiin ainakin yksi yllättävä tulos: Arabipoliittinen puolue on noussut potentiaaliseksi kuninkaanrakentajaksi.

Vielä yllättävämpi puolue oli Raam, islamistinen ryhmä, jonka juuret ovat samassa uskonnollisessa liikkeessä kuin Gazan kaistalla toimivaa militanttiyhtymää Hamas. Vuosien ajan Raam oli harvoin kiinnostunut työskentelystä Israelin johdon kanssa, ja juutalaiset kollegansa syrjäyttivät hänet, kuten useimmat arabipuolueet.

Mutta viimeisimmän ääntenlaskennan mukaan Raamin viidellä paikalla on vallan tasapaino pääministeri Benjamin Netanyahun oikeanpuolustuksen ja puolueiden kirjoitusliiton välillä, joka pyrkii lopettamaan 12 vuotta vallassaan. Äänestyslaskenta ei ole vielä lopullinen, ja Raam on aiemmin ehdottanut, että se tukisi useless hallitusta ulkopuolelta.

Silti jopa mahdollisuus, että Raamilla on ratkaiseva rooli koalitiohallituksen muodostamisessa, tekee aaltoja Israelissa. Riippumaton arabipuolue ei ole koskaan aiemmin kuulunut Israelin hallitukseen, vaikka jotkut arabien lainsäätäjät tukivat Yitzhak Rabinin hallitusta ulkopuolelta 1990-luvulla.

Yhtäkkiä vaikutusvaltaisessa asemassa Raam on luvannut tukea kaikkia ryhmiä, jotka tarjoavat jotain sopivaa vastineeksi Israelin arabivähemmistölle, joka on polveutunut palestiinalaisista, jotka jäivät Israelin perustamisen jälkeen vuonna 1948 ja jotka nykyään muodostavat noin 20 prosenttia väestöstä.

“Toivon tulla avainhenkilöksi” Mansour Abbas, puolueen johtaja, sanoi televisiohaastattelussa keskiviikkona. Aiemmin hän lisäsi, että valtavirran puolueet “sulkivat meidät pois ja me itse. Tänään Raam haastaa ainakin poliittisen järjestelmän. Se sanoo: “Ystävät, me olemme täällä.” “

Juhlat eivät ole “kenenkään taskussa”, hän lisäsi. “En sulje pois ketään, mutta jos joku sulkee meidät pois, me tietysti sulkemme hänet pois.”

Kumpikin tapa tekisi oudon kumppanuuden.

Jos Raam tukisi herra Netanyahun vastustajia, sen olisi todennäköisesti tehtävä yhteistyötä oikeistolaisen oppositiojohtajan Avigdor Libermanin kanssa, joka on kuvannut joitain arabikansalaisia ​​pettureiksi ja kehottanut heitä poistua maasta.

Jos se tukisi Netanyahun johtamaa ryhmää, Raam tekisi yhteistyötä säätäneen pääministerin kanssa lainsäädännössä Se heikensi arabian kielen asemaa ja sanoi, että useless juutalaisilla oli oikeus määrittää Israelin valtion luonne. Edellisissä vaaleissa Netanyahu varoitti korkeasta äänestysaktiivisuudesta arabien joukossa uhkana kannustaa omia kannattajiaan äänestämään.

Raam olisi myös yhteistyössä sellaisen liiton kanssa, johon kuuluu äärioikeistolaisia ​​poliitikkoja, jotka haluavat karkottaa Israelin arabikansalaisia, joita he pitävät “epälojaalina” Israelin valtiolle. Yksi näistä poliitikoista, Itamar Ben Gvir, ripusti kotiinsa viime aikoihin asti kuvan juutalaisesta ääriliikkeestä, joka murhasi 29 palestiinalaista muslimia Länsirannan moskeijassa vuonna 1994.

Mutta herra Abbas on valmis harkitsemaan näitä mahdollisia järjestöjä, koska hän uskoo, että se on ainoa tapa arabikansalaisille varmistaa hallituksen tuki taistelussa arabiväestöä hyökkäävillä keskeisillä ongelmilla – jengiväkivalta, köyhyys ja asumismahdollisuuksien rajoittaminen, maa- ja rakennuslupa.

Aiemmin “arabipoliitikot ovat olleet katsojia Israelin poliittisessa prosessissa”, hän sanoi haastattelu The New York Timesin kanssa helmikuussa. Tänään hän lisäsi: “Arabit etsivät todellista roolia Israelin politiikassa.”

Siirtyminen merkitsisi huipentumaa asteittaiselle prosessille, jossa arabipuolueet ja äänestäjät ovat kasvaneet vähitellen enemmän vaaliprosessiin.

Raam, hepreankielinen lyhenne, joka tarkoittaa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien luetteloa, on sidoksissa islamistisen liikkeen haaraan, joka ei vuosia osallistunut Israelin vaaleihin. Raam perustettiin vuonna 1996 sen jälkeen, kun jotkut kyseisen liikkeen jäsenet äänestivät kapealla marginaalilla ehdokkaaksi parlamentille, tapahtuma, joka jakoi liikkeen kahtia. Toinen haara, joka Israelilla on laiton ja kenen johtaja sillä on vangittu, ei osallistu vaaleihin.

Raam liittyi myöhemmin yhteisluetteloon, joka on suurempi arabipoliittinen liittouma, joka syntyi nimellä kolmanneksi suurin puolue kolmessa äskettäisessä Israelin vaaleissa, merkki arabivähemmistön kasvavasta poliittisesta kehityksestä.

Netanyahu tunnusti arabien äänestäjien tämän lisääntyneen merkityksen ja osoitti kovaa tukeaan äskettäisen vaalikampanjan aikana.

Analyytikot olivat pitkään ennustaneet, että arabipuolue päätyi lopulta työskentelemään hallituksessa tai sen rinnalla. Mutta harvat ajattelivat, että arabipuolue työskentelee Israelin oikeiston kanssa. Useless harvat kuvittelivat, että puolue olisi Raamin kaltainen konservatiivinen islamistinen ryhmä.

Puolue erosi yhteisestä listasta maaliskuussa, turhautuneena siitä, kuinka sen parlamentaarinen läsnäolo merkitsi useless vähän ilman toimeenpanovaltaa, ja julisti olevansa valmis liittymään minkä tahansa väriseen hallitukseen, joka lupasi poliittisia etuja arabikansalaisille.

Keskiviikkona kyseinen uhkapeli näytti olevan palkittu. Kysyttäessä harkitsisiko Netanyahu hallitusta, jota tukevat Abbas, hallituksen ministeri Tzachi Hanegbi, sanoi jos sionististen puolueiden oikeanpuoleista hallitusta olisi mahdotonta koota, hänen puolueensa harkitsisi “vaihtoehtoja, jotka ovat tällä hetkellä ei-toivottuja, mutta ehkä parempia kuin viides vaali”.

Raamin uusi löydetty merkitys on “historiallinen hetki”, sanoi arabien ja juutalaisten välistä tasa-arvoa edistävän Abraham Initiatives -järjestön hallituksen varapuheenjohtaja Basha’er Fahoum-Jayoussi. “Arabien äänestystä ei useless legitimoida, mutta Israelin palestiinalais-arabien yhteisö tunnustetaan poliittiseksi voimaksi, jolla on kyky toimia aktiivisesti ja vaikutusvaltaisesti poliittisella areenalla.”

Uutiset otettiin iloisesti vastaan ​​myös Negevin autiomaassa, jossa kymmeniä arabikyliä uhkaa purkaminen, koska ne rakennettiin ilman lupaa.

“Mahdollisuus, että Abbas voi painostaa hallitusta tunnustamaan kylämme, herättää optimistisia tunteita”, kertoi asianajaja Khalil Alamour, 55, jonka kylästä puuttuu perusinfrastruktuuri, kuten voimajohdot ja viemäröinti, koska se on rakennettu ilman Israelin suunnittelulupaa.

Herra Netanyahun puolueessa on huomattava erimielisyys ajatuksesta luottaa herra Abbasiin. Jotkut jäsenet pelkäävät yhteistyötä ryhmän kanssa, joka on ideologisesti vastustettu esimerkiksi miehitettyjen alueiden sotatoimille – ja lunnaita.

Hallituksen ei pitäisi olla “riippuvainen radikaalisesta muslimipuolueesta”, sanoi Danny Danon, World Netikudun puolueen kansainvälisen haaratoimiston, World Likudin puheenjohtaja. “Meidän ei pitäisi olla siinä asennossa.”

Oppositioryhmän keskuudessa on myös levottomuutta liittoutuman mahdollisuudesta. Jotkut sen oikeistolaisista jäsenistä vetoivat jo yhteistyötä arabilaisten lainsäätäjien kanssa edellisen neuvottelukierroksen aikana viime vuonna. Ja Raamin sosiaaliset kannanotot – se äänesti homo-muuntohoitoa kieltävää lakia – ovat ristiriidassa vasemmistolaisten oppositiopuolueiden kuten Meretzin näkemyksen kanssa.

“Se tulee olemaan erittäin haastava riippumatta siitä, miten katsot sitä”, sanoi Fahoum-Jayoussi. “Kun työntö tulee työntämään, on vielä vaikea nähdä, onko Mansour Abbasin lähestymistapa oikea, jonka hän voi työntää läpi.”

Jotkut Israelin palestiinalaiset kansalaiset suhtautuvat erittäin epäilevästi Raamin lähestymistapaan. Ayman OdehYhteisen listan johtaja on syyttänyt herra Abbasia suostumuksestaan ​​suhteeseen Israelin valtioon, joka kehittää arabeja subjekteina, jotka voidaan ostaa pois, eikä kansalaisina, joilla on yhtäläiset oikeudet.

“Mansour Abbas pystyy hyväksymään tämän”, herra Odeh sanoi haastattelussa ennen vaaleja. “Mutta en voi.”

Irit Pazner Garshowitz ja Gabby Sobelman osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *