Kuuluisa Robert Capa Picture tuo uuden elämän asunnolle ja asukkaille

MADRID – Vuonna 1936 valokuvaaja Robert Capa opetti linssinsä lapsille saksalaisen Luftwaffen pommittaman Madridissa sijaitsevan huvimaja-alueen ulkopuolella. Tuo kuva Espanjan sisällissodasta on edelleen voimakas muistutus aseellisten konfliktien vaikutuksista siviileihin.

Tässä kuussa, noin 85 vuotta kuvan tekemisen jälkeen, suunnitelmissa on rappeutuneen, vuosisadan vanhan rakennuksen säilyttäminen ja muuntaminen kulttuurikeskukseksi, joka juhlii valokuvaajan työtä ja muistoksi Madridin sodan historia. Asunnon asukkaat siirrettiin pysyvästi tuettuun asuntoon.

Niille, jotka olivat tehneet kotinsa rakennuksessa, muutos oli kauan myöhässä. Suurimmalla osalla heistä ei ole varaa parempaan, koska Madridissa on krooninen puute tuetuista asunnoista. Tammikuussa kaupungin omaisuuksien ja ei-erojen välinen ero oli esillä, kun jättimäinen lumimyrsky syvensi kurjuutta yhdellä Madridin köyhimmistä alueista.

Uusissa kodeissaan asukkaat maksavat saman tai jopa vähemmän enemmän tilaa, asianmukaista lämmitystä ja muita parannuksia varten.

“Capa on ollut meille upea”, sanoi Cristina Uquillas, joka muutti kahden lapsensa ja äitinsä kanssa viime viikolla – viimeinen rakennuksessa asuneista 14 perheestä. “Mutta minusta tuntuu myös, että ihmisten pitäisi saada kunnolliset asunnot tarvitsematta saada tällaista ihmeellistä apua suurelta valokuvaajalta.”

Korostamalla ongelmaa, kun viimeiset asukkaat muuttivat ulos, rakentajat sulkivat välittömästi vuokratason ovet ja ikkunat estääkseen kyykkyjä liikkumasta sisään.

Rouva Uquillas, Madridin tärkeimpien ruokamarkkinoiden lihapakkausyrittäjä, sanoi mielellään jättävänsä kosteat, kuorivat seinät, mutta myönsi, että hän kaipaa vuokratalon tiukkaa yhteisöä.

“Kaikilla oli aina ongelmia”, hän sanoi. “Mutta aina oli myös joku auttamassa.”

1980-luvulta lähtien Espanjan talouskasvu on tukeutunut voimakkaasti sen rakennusalaan. Mutta maassa on vähensi valtion tukemien asuntojen määrää alle prosenttiin käytettävissä olevasta kokonaismäärästä – noin neljännes koko Euroopan unionin keskiarvosta.

Pandemian aiheuttaman syvän taantuman keskellä julkisten asuntojen puutteesta on tullut poliittinen kuuma peruna, joka jopa kiristää kahden koalitiohallituksen muodostavan vasemmistopuolueen suhdetta.

Viime kuussa seitsemän pienempää espanjalaista puoluetta ryhtyivät yhteen vaatiakseen hallitusta velvoittaa suuret kiinteistöomistajat asettamaan osa omistuksestaan ​​tuettujen asuntojen saataville.

José María Uría, joka työskentelee ammattiliitossa säätiö joka johti ponnisteluihin Capa-rakennuksen pelastamiseksi, sanoi, että kun vuokrasopimus avattiin vuonna 1927, sitä laskutettiin “uudeksi työväenluokan asuntomalliksi”.

Jotkut paikalliset asukkaat jopa kutsuivat rakennusta “rikkaiden kodiksi”, herra Uría lisäsi, koska yhdessä sen sisäpihoista oli suhteellisen ylellinen vesikaivo.

Siitä lähtien Capa-huoneisto, joka sijaitsee Madridin Vallecasin naapurustossa, on johtanut jotain hurmaavaa elämää.

Se selviytyi paitsi Espanjan sisällissodasta myös alueen laajasta kunnostuksesta taistelujen jälkeisinä vuosikymmeninä, jättäen sen yhtenä harvoista rakennuksista, joita tuskin muutettiin tuosta aikakaudesta.

Unkarissa syntyneen Capan ottama valokuva, joka oli matkustanut Espanjaan dokumentoimaan sodan, teki alun perin ranskalaisen uutislehden Regards etukannen joulukuussa 1936. Sitä käytettiin myöhemmin muissa eurooppalaisissa ja amerikkalaisissa julkaisuissa, mukaan lukien The New York Occasions.

Kuva “aloitti hänen maineensa”, kertoi Cynthia Younger, entinen kuraattori Robert Capa arkisto New Yorkin kansainvälisessä valokuvauskeskuksessa. “Se oli ensimmäinen kerta, kun hänet kutsuttiin työstään aikakauslehden kannessa, mikä on harvinaista tuolloin kuvajournalistille.”

Päätös rakennuksen säilyttämisestä tehtiin vuonna 2018, jolloin Espanjan pääkaupunkiseudun parlamentti äänesti kulttuurikeskuksen perustamisesta. Rakennuksen omistamiseksi kaupunki maksoi vanhoille omistajille noin miljoonan dollarin kustannukset.

Sisällissodan historian kohtaaminen on ollut pitkään erimielistä Espanjassa. Ja kuten muutkin siihen liittyvät projektit Espanjan sodan menneisyys, tämä sotkeutui politiikkaan, varsinkin kun oikeistopoliitikot ottivat takaisin Madridin kaupunginhallinnon haltuunsa ensi vuonna. He viivästyttivät vahvistamista, mitä näytetään keskellä.

Oppositiivisten sosialistien kaupunkilainsäätäjä Mar Espinar sanoi haluavansa, että keskus dokumentoi sodan lentoradat.

“Poliitikot voivat olla eri mieltä monista asioista, mutta ihmisten on tiedettävä historiastamme ja siitä, että pommeja pudotettiin kerran siviilien koteihin – merkittävänä tosiseikkana eikä mielipidekysymyksenä”, hän sanoi.

Vuonna 2019 sosialistien johtama hallitus kaivettiin kenraali Francisco Franco, jonka voitto johti diktatuuriin, joka päättyi vasta hänen kuolemallaan vuonna 1975. Hänen jäännöksensä haudattiin uudelleen perheen kryptaan.

Toisaalta viime vuonna Madridin kaupungin työntekijät poistivat plaketin kotoa Francisco Largo Caballero, sosialisti, josta tuli republikaanihallituksen pääministeri vuonna 1936, muutama kuukausi sen jälkeen, kun Franco ja muut kenraalit aloittivat sotilaallisen vallankaappauksen.

Vallecasin naapuruston pommitukset vuonna 1936 eivät olleet ilmeisiä sotilaallisia prioriteetteja Francolle ja hänen joukkueilleen, mutta se tarjosi todisteita saksalaisille liittolaisilleen.

Saksan Erlangen-Nürnbergin yliopiston emeritusprofessori Walther L. Bernecker, joka on tutkinut sotaa, sanoi Vallecasin hyökkäyksen sekä myöhemmät pommitukset, jotka tuhosivat kaupungin. Guernica, tarjosi “täydellisen laboratorion” Luftwaffelle kokeilemaan aseitaan ja natsi-Saksan “levittämään kauhua siviiliväestön keskuudessa”.

Capa ei kirjoittanut erityisiä kuvatekstejä Vallecasin valokuvilleen, joten ne ilmestyivät myös joissakin julkaisuissa ilman attribuutiota tai edes manipuloidussa kontekstissa. Italiassa pro-fasistinen aikakauslehti otsikoitti hänen kuvansa sanoilla “julma sota”, mutta ei maininnut kumpi puoli pommitti.

Nykyään kaikki käytännön haitat historiallisessa rakennuksessa punnitsivat sen käytännön haitat, asukkaat sanoivat.

“Ainoa syy asua täällä niin kauan on, että minulla ei ole koskaan varaa parempaan”, kertoi Rosa Báez, joka vietti kahdeksan vuotta rakennuksessa.

“Saan nyt paremman asunnon ja olen onnekkaiden joukossa”, hän lisäsi.

Uquillas, lähtiessään perheensä kanssa, kiitti Capaa hänen epäsuorasta roolistaan ​​hänen muutossaan. Viimeinkin päivityksen saaminen tunsi olevansa “voittanut arpajaiset”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *