Viholliset Afganistanin sodassa ovat yleinen uhka Islamilaisen valtion paluusta

PECH-VALLEY, Afganistan – Puupajojen ja vihreiden vehnäpeltojen laakso, joka on repeytynyt väkivaltaan kahden vuosikymmenen sodan aikana Itä-Afganistanissa, on nyt oudosti hiljainen – Talebanin ja paikallisen Afganistanin hallituksen välisen levottoman aselepon tulos on taottu yhteisen vihollisen.

Molemmat osapuolet työskentelivät käytännössä vierekkäin syrjäyttääkseen islamilaisen valtion Kunarin maakunnan Pech-laaksosta – vuoristo- ja maakaistale, joka näki kovaa taistelua Yhdysvaltojen johtaman sodan huipulla. Islamilainen valtio oli juurtunut siellä ennen kuin Afganistanin presidentti Ashraf Ghani väitti sen olevan “Hävitetty” loppuvuodesta 2019.

Islamilaisen valtion hyökkäykset ovat nyt harvinaisia ​​ja tulevat useless yöllä, asukkaiden mukaan taistelijat Talebanin ja hallituksen valvonnan ulkopuolella olevilta alueilta. Vaikka terroristiryhmä on sotilaallisen tappionsa jälkeen pienempi ja amorfisempi, se on edelleen uhka alueelle, kun se rekrytoi sekä kaupungeissa että maaseudulla odottaen hyödyntävänsä mitä sodan seuraavassa iteraatiossa voi seurata.

Tulevat kuukaudet voivat merkitä muutosta ryhmän näkyvyydessä, jos Taleban suostuu lopettamaan Afganistanin hallituksen taistelun kansallisella tasolla ja vapaana olevat taistelijat – jotka ovat viettäneet suuren osan elämästään sodassa – etsivät uutta ryhmää, jonka kanssa liittoutua vastineeksi vakaan palkanmaksun saamiseksi.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ja armeijan virkamiehet pitävät Afganistanin Islamivaltiota kansainvälisen terroristiryhmän haarana, jolla on maailmanlaajuisia pyrkimyksiä, ja kaikkien amerikkalaisten joukkojen alustava 1. toukokuuta vetäytymispäivä voi haitata heidän kykyään seurata ja torjua sen toimintaa.

“Islamilainen valtio etsii useless jalansijaa”, sanoi Wahid Talash, asukas, jonka talosta on näkymät Pech-joelle. “Potentiaali on aina olemassa.”

Vuosi 2015 oli Pakistanin entisten jäsenten perustama terroristiryhmä Afganistanin itäosassa. Ryhmän ideologia tuli osittain voimaan, koska monissa kylissä, etenkin Kunarissa, asuvat salafi-muslimit, sama sunnin islamin haara kuin Islamilainen valtio. Vähemmistö Talebanista, jotka seuraavat enimmäkseen Hanafi-koulua, salafitaistelijat olivat innokkaita liittymään uuteen terroristiryhmään.

Seuraavina vuosina sotilaskampanjat saivat lopulta takaisin islamilaisen valtion valloittaman alueen. Toisinaan pitkäaikaiset viholliset työskentelivät yhdessä karkottaakseen ryhmän maasta: Afganistanin hallitusjoukot kuljettivat Taleban-hävittäjiä laakson päästä toiseen ja Yhdysvaltain ilmavoimat islamilaista valtiota vastaan ​​auttoivat Taleban-hävittäjiä liikkumaan alla.Vaikein paikka,”Äskettäin julkaistu kirja Wesley Morgan, toimittaja. Viime vuoden alkuun mennessä suuri osa Islamivaltiosta pyyhittiin pois.

Seuraavana oli levoton rauha Afganistanin paikallishallituksen ja Talebanin välillä, mikä oli epävirallisen tulitaukosopimuksen tulos vuonna 2019 – hahmoteltu tuore raportti Afganistanin analyytikkoverkosta – joka tarjosi Pechin asukkaille epävarman paluun normaaliin tilanteeseen.

Jotkut islamilaisen valtion taistelijat, joita ei vangittu, kääntyivät sen sijaan hallituksen puoleen ja sitoutuivat asettamaan aseensa. Vastineeksi heille luvattiin noin 100 dollarin kuukausipalkkio ja he antoivat Afganistanin tiedustelupalvelun kansallisen turvallisuusosaston allekirjoitetun kirjeen, jossa todettiin, että he olivat “liittyneet rauhanprosessiin”.

Laakson asukkaat ovat kuitenkin huolestuneita siitä, että Qatarissa Dohassa käynnissä olevat rauhanneuvottelut hallituksen ja Talebanin välillä voivat kohottaa nykyistä tasapainoa.

“Uskomme, että islamilaisesta valtiosta tulee tulevaisuudessa iso ongelma maakunnalle ja maalle sen jälkeen, kun Talebanit ovat liittyneet rauhanprosessiin, koska ne Talebanit, jotka eivät ole siitä tyytyväisiä, liittyvät heidän joukkoonsa”, sanoi johtaja Rasul Mohammad Khaksar. Watapurin kaupunginosan nuorisoneuvosto, siivu koteja Pech-joen varrella. “Näin on aina ollut Afganistanissa, yksi kapinallisryhmä korvaa toisen.”

Vaihtoehtoisesti, jos rauhanneuvottelut epäonnistuvat, Taleban voisi jälleen alkaa taistella Afganistanin turvallisuusjoukkoja vastaan.

Afganistanin hallitus valvoo laakson päätietä, joka on täynnä tarkistuspisteitä ja etupisteitä, jotka kuuluivat aikoinaan Yhdysvaltain armeijalle. Sen takana olevilla kukkuloilla on Taleban. Asukkaiden mukaan molemmat osapuolet ovat kuitenkin kiinnostuneet alueidensa poliisitoiminnasta etsimällä ulkopuolisia, jotka yrittävät rekrytoida islamilaiseen valtioon.

“Täällä olevat ihmiset saavat palveluja hallitukselta, mutta rukoilevat Talebanin puolesta”, herra Talash sanoi osoittamalla etelään Korengalin laakson suulle, joka on symboli Yhdysvaltain armeijan epäonnistumisista Afganistanin itäosassa, jota nyt hallitsevat Afganistan. Taleban. Mutta molemmat osapuolet “eivät salli tuntemattomia ihmisiä alueelleen”.

Toistaiseksi poliisitoimet ovat suurelta osin toimineet, samoin kuin entisten islamilaisen valtion jäsenten sopeuttaminen takaisin paikalliseen yhteiskuntaan. Mutta jälkimmäisessä ponnistelussa on merkkejä murtumisesta.

Korkea köyhyysaste sekä hallituksen työpaikkojen ja avustusprojektien puuttuminen ovat työntäneet joitain asukkaita, etenkin entisiä kapinallisten taistelijoita, aseistamaan tai liittymään Islamilaiseen valtioon.

Kolme islamilaisen valtion entistä jäsentä sanoi, että hallituksen lupaama tuki ei koskaan toteutunut sen jälkeen, kun he olivat kääntäneet aseensa.

“Kunarin laakso on paljon turvallisempi ja rauhallisempi verrattuna aikaan, jolloin olimme osa kapinaa, mutta tilanne ei ole hyvä”, sanoi Sayid Khan Mumtaz, joka oli taistellut jossain määrin Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen vuonna 2001. Herra Mumtaz siirtyi islamilaiselle valtiolle Talebanista saatuaan tiedon Pakistanin suuresta vaikutusvallasta jälkimmäiseen ryhmään.

Herra Mumtazin kanssa taistelleet Tahir Walid sanoi, että köyhyyden edessä hän aikoo liittyä uudelleen Islamilaiseen valtioon tai Lashkar-e Taibaan, joka on Kashmirissa toimiva militantti ryhmä, joka toimii usein Talebanin kanssa.

Kumpikin ryhmä “maksaa niin paljon, että voin rakentaa taloni uudelleen ja tehdä elämästäni uudestaan”, herra Walid sanoi.

Maaseudulla islamilaisen valtion rekrytoimattomilla taistelijoilla on vahva potentiaali kasvaa, jos Taleban tekee rauhan Afganistanin hallituksen kanssa.

Mutta Jalalabadissa ja muissa kaupungeissa Islamilainen valtio houkuttelee köyhiä ja joskus koulutettuja radikalisoituneita kaupunkilaisia ​​täyttämään rivejään. Ryhmä tunnetaan maksavan korkeampia palkkoja kuin Taliban ja hallitus, vaikka alueen menettämisen jälkeen sen kassat – kun Kunarin paikallinen puutavarakauppa, ulkoiset varat, verotus ja kiristys – ovat täyttyneet.

Jalalabadissa, kahden tunnin ajomatkan päässä lounaaseen Kunarin pääkaupungista Asadabadista, on kymmeniä kolmen tai neljän hengen islamilaisen valtion soluja, jotka toimivat itsenäisesti, joten jos yksi selli pidätetään, sen jäsenet eivät pysty paljastamaan muiden läsnäoloa, Afganistanin tiedusteluvirkamiehen mukaan. Vastaava verkko on ollut kauan aktiivinen Kabulissa.

Helmikuussa julkaistussa Yhdistyneiden Kansakuntien raportissa arvioitiin, että Afganistanin islamilaisen valtion koko on 1000-2200 taistelijaa.

“Kun tulin tänne, en uskonut, että Islamilainen valtio uhkaa”, sanoi Mohamad Ali, sharialainen muslimi Hazara-etniseen ryhmään, joka muutti kaksi kuukautta sitten töihin kipsitehtaalle Jalalabadin laitamilla. . Hänen kasvonsa peittyi valkoiseen tomuun, herra Ali kuvasi seitsemän Hazaran työntekijän kuolemia, jotka tapettiin läheisessä tehtaassa aiemmin tässä kuussa.

Paikallisten virkamiesten mukaan Islamilainen valtio oli vastuussa. Sen hyökkäysten kohteina ovat usein Afganistanin šiittivähemmistöt, mutta alueen häviämisen jälkeen ryhmä on muuttanut taktiikkaansa vastaamaan Talebanin tapoja: vähemmän laajamittaisia ​​pommituksia ja enemmän pienempiä, mutta kohdennettuja hyökkäyksiä. Joskus ne ovat kuitenkin yhtä tappavia. Marraskuussa Kabulin yliopistossa tehty piiritys jätti yli 20 kuollutta.

Useless päivä ennen tehtaan työntekijöiden tapamista kolme naispuolista mediatyöntekijää, kaikki samasta televisioverkosta, olivat ammuttu alas Jalalabadissa. Islamilainen valtio otti vastuun.

Herra Ali pakeni kaupungista, samoin kuin kymmenet muut tehtaan työntekijät. Paikallishallinnon virkamiehet sulkivat eräät tehtaat jättäen rakennuksen, jossa seitsemän Hazaraa tapettiin melkein koskemattomana hyökkäyksen jälkeen.

Kuolleiden työntekijöiden kengät oli jätetty taakse. Veren tahrat – viimeaikaisesta sateenpuuskasta huolimatta – olivat liotettuina sammutettuun valkoiseen kiveen.

Fahim Abed osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *