Skotlannin Nicola Sturgeon ei rikkonut sääntöjä, kysely sanoo

LONDON – Skotlannin johtaja Nicola Sturgeon ei rikkonut tietoisesti virallisia sääntöjä tai johtanut Skotlannin parlamenttia harhaan edeltäjänsä tutkinnasta. Maanantaina päätökseen saatettu tutkimus selvitti hänet niin vakavista syytöksistä, että ne olivat herättäneet vaatimuksia hänen eroamisesta.

Irlantilaisen vanhemman asianajajan James Hamiltonin tutkinta seurasi kuukausia kestäneitä kiistoja Sturgeonin roolista räikeässä sisäisessä tutkimuksessa, joka koski Alex Salmondia, entistä läheistä liittolaista, joka edusti häntä Skotlannin ensimmäisenä ministerinä, vastaan.

“Olen sitä mieltä, että ensimmäinen ministeri ei rikkonut ministerisäännösten määräyksiä mistään näistä asioista”, herra Hamiltonin tutkimus päättyi viittaamalla eettisiin sääntöihin, joiden nojalla Skotlannin hallituksen jäsenet toimivat.

Raportti huipentuu viime skotlantilaisen politiikan kahden hallitsevan hahmon väliseen katkeraan riitaan, draamaan, joka on haavoittanut Sturgeonin omaisuuksia ja herättänyt syytöksiä siitä, että hän olisi pettänyt lainsäätäjiä, rikkonut sääntöjä ja jopa salaliiton edeltäjäänsä vastaan.

Oppositiopoliitikot olivat vaatineet Sturgeonin eroamista, ja häneen kohdistui akuutti paine aiemmin tässä kuussa, kun hän antoi todisteita kahdeksan tunnin ajan parlamentin valiokunnalle erillisessä tutkimuksessa samoista tapahtumista.

Hamiltonin selvät johtopäätökset näyttävät lopettavan kaikki mahdollisuudet rouva Sturgeonin lopettamiseen ja tarkoittavat, että hän todennäköisesti selviää epäluottamuslauseesta Skotlannin parlamentissa, jos sellainen jatkuu tällä viikolla.

Kriisi on kuitenkin heittänyt varjon Skotlannin itsenäisyyden edistämiselle sekä neiti Sturgeonin uralle, aivan kuten itsenäisyyskampanja näytti olevan lähellä läpimurtoa.

Sturgeon toivoi, että hänen Skotlannin kansallisen puolueensa, Skotlannin parlamentin suurin ryhmittymä, saisi yleisen enemmistön toukokuussa pidettävissä vaaleissa ja vaati sitten toista kansanäänestystä rikkooko maansa 314 vuotta vanha liitto Englannin kanssa.

Vuoden 2014 itsenäisyyskansanäänestyksessä 55 prosenttia skotlantilaisista äänestäjistä kannatti pysymistä Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Mutta sen jälkeen Britannia on poistunut Euroopan unionista, joka on erittäin epäsuosittu projekti Skotlannissa, jossa 62 prosenttia äänesti Brexitiä vastaan ​​vuoden 2016 kansanäänestyksessä.

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson ei ole Skotlannissa suosittu hahmo, toisin kuin Sturgeon, jonka pandemian hallinta on voittanut hänen kiitokset.

Skotlannin johtajien välinen kiistely on sitäkin merkittävämpi, että Sturgeon oli herra Salmondin suojelija ja toimi hänen varajäsenellään vuosikymmenen ajan, seuraten häntä viimein eronsa jälkeen vuonna 2014, jolloin Skotlanti äänesti itsenäisyyttä vastaan.

Hänen tapaansa hänellä oli maine Skotlannin kansallispuolueen johtamisesta kurinalaisena voimana, jossa julkisesti esiintyi useless vähän julkisia eroja.

Tämä ykseys on hajonnut katkera katkaisu Skotlannin hallituksen käsitellessä herra Salmondia vastaan ​​vuonna 2018 tehtyjä valituksia, jotka väittivät seksuaalisesta väärinkäytöksestä vuonna 2013. Hän väitti, että sisäiset prosessit olivat puutteelliset, vei asiansa oikeuteen ja voitti pakottaen Skotlannin hallitus maksaa 500 000 puntaa – lähes 700 000 dollaria – oikeudenkäyntikuluina.

Herra Salmond, joka on myöntänyt olevansa “ei enkeli” ja sanonut haluavansa olla varovaisempi muiden ihmisten henkilökohtaisen tilan suhteen, vaati aina, ettei hän rikkonut lakia. Kun poliisi syytti häntä, herra Salmond ei todettu syylliseksi 13 syytteeseen seksuaalisesta väkivallasta, mukaan lukien raiskausyrityksestä.

Kyseisen tuomion seuraukset vuonna 2020 ovat kasvaneet hämmästyttävän monimutkaiseksi, mutta voimakkaasti henkilökohtaiseksi taisteluksi entisten liittolaisten välillä.

Kuten monissa poliittisissa skandaaleissa, myös Sturgeonille eniten vahinkoa aiheuttanut se, että hän ei ollut kertonut totuutta – hänen tapauksessaan – tapahtumien järjestyksestä hänen hallituksensa räikeässä sisäisessä tutkimuksessa, joka koski rouva Salmondin tapausta.

Parlamentin harhaanjohtamista ja ministerisääntöjen rikkomista pidetään yleensä niin vakavina rikkomuksina, että ne johtavat eroamispyyntöihin.

Sturgeon on myöntänyt, että hän ei antanut täydellistä kuvaa sanoessaan kuulleensa herra Salmondia vastaan ​​esitetyistä syytöksistä 2. huhtikuuta 2018 tapaamisessaan hänen kanssaan kotonaan. Itse asiassa hänen entinen esikuntansa johtaja Geoff Aberdein oli varoittanut häntä aikaisemmin 29. maaliskuuta.

Herra Salmond väittää, että siinä vaiheessa Sturgeon tarjoutui puuttumaan asiaan. Hän kiistää sen, mutta parlamentaarisen valiokunnan kuulemistilaisuudessa hän myönsi, että hän ei ehkä ollut tarpeeksi tylsä ​​olematta puuttumatta, koska hänellä oli pitkä ystävyys entisen mentorinsa kanssa.

Raportissaan Hamilton kuvaili Sturgeonin epäonnistumista mainita aikaisempaa kokousta valitettavaksi ja sellaiseksi, jota jotkut ottavat vastaan ​​epäilevästi, jopa skeptisesti.

Hän lisäsi kuitenkin: “Minusta on vaikea kuvitella mitään vakuuttavaa syytä, miksi jos hän olisi itse asiassa muistanut kokouksen, hän olisi tarkoituksellisesti salannut sen paljastamalla kaikki keskustelut, jotka hänellä oli ollut herra Salmondin kanssa.”

Hamilton on entinen Irlannin julkisten syytetoimien johtaja ja Skotlannin hallituksen riippumaton neuvonantaja sen ministerisäännöissä. Osa hänen mietinnöstään muokattiin, mutta Sturgeonin kriitikot saivat valituksia.

Parlamentaarisen valiokunnan mietinnön samasta tapahtumasta odotetaan olevan kriittisempi rouva Sturgeonille, mutta koska politiikka todennäköisesti vaikuttaa sen havaintoihin enemmän, ne eivät todennäköisesti vahingoita häntä vakavasti.

Valiokunnan mietintö on tarkoitus julkaista tiistaina, mutta vuotojen mukaan mielipide sen jäsenistä näyttää jakautuneen puolueiden linjoihin ja kallistunut Sturgeonia vastaan ​​yhdellä äänellä. Viime viikolla hän hylkäsi sen puolueellisena hyökkäyksenä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *