Australian pahimmat vedenpaisumukset vuosikymmeninä ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta

WINDSOR, Australia – Kelly Miller seisoi ovensa maanantaina katsomassa veden nousua muutaman tuuman päähän vuosisadan vanhasta kodista, jossa hän hoitaa vaihtoehtoisen lääketieteen liiketoimintaa. Läheinen silta oli jo käynyt joissakin Australian vuosikymmenien pahimmissa tulvissa, samoin kuin hylätty auto pysäköintialueella.

“Se on tulossa todella nopeasti”, hän sanoi.

Kaksi massiivista myrskyä on lähentynyt itäisen Australian yläpuolelle ja pudottanut yli kolme metriä sadetta useless viidessä päivässä. Maissa, joka kärsi sen historian pahimmat metsäpalot useless vuosi sitten vedenpaisumuksesta on tullut toinen ennätys – kerran 50 vuodessa tapahtuva tapahtuma tai mahdollisesti 100, riippuen sateesta, jonka odotetaan jatkuvan tiistai-iltana.

Lähes 20 000 australialaista on pakotettu evakuoimaan, ja yli 150 koulua on suljettu. Myrskyt ovat pyyhkäisi pois pariskunnan koti hääpäivänä aiheutti ainakin 500 pelastusta ja hukkui teitä Sydneystä Queenslandin osavaltioon 500 mailia pohjoiseen.

Shane Fitzsimmons, Uusi Etelä-Walesin – uuden valtion asema, joka muodostui viime vuoden tulipalojen jälkeen – resilienssikomissaari kuvaili tapahtumaa uudeksi pahentavaksi katastrofiksi. Viime vuonna valtavat tulipalot yhdistyivät historiaa tekeviin vihjeisiin, jotka polttivat alueen, joka oli suurempi kuin monet Euroopan maat. Tänä vuonna ukkosmyrskyt ovat sulautuneet ja leijuneet, ja ne tuottavat tarpeeksi vettä työntämään Hawkesburyn kaltaisia ​​jokia korkeimmalle tasolleen 1960-luvulta lähtien.

Tutkijat huomauttavat, että molemmat katastrofimuodot edustavat Australian uutta normaalia. Maa on yksi monista, jotka näkevät lisääntymisen mallin – äärimmäisempiä kuumia päiviä ja lämpöaaltoja sekä äärimmäisempiä sateita lyhyinä aikoina.

Kaikki on sidottu lämpenevään maahan, jonka aiheuttavat kasvihuonekaasut. Koska maailmanlaajuiset lämpötilat ovat nousseet 1,1 celsiusastetta eli noin 2 astetta Fahrenheit-astetta teollisuuden edeltävillä tasoilla, maisemat kuivuvat nopeammin, aiheuttaen vakavia kuivuutta, vaikka enemmän vesihöyryä nousisi ilmakehään, mikä lisäisi äärimmäisten kaatojen todennäköisyyttä.

“Maapallon lämpenemisen ja sateiden lisääntymisen välillä on erittäin vahva yhteys”, sanoi New South Walesin yliopiston ARC: n ilmastokeskusten huippuyksikön johtaja Andy Pitman. “On olemassa hyviä tieteellisiä todisteita siitä, että äärimmäisistä sateista tulee yhä voimakkaampia ilmaston lämpenemisen vuoksi.”

Australian konservatiivinen hallitus, joka on voimakkaasti vastustuskykyinen aggressiivisille ilmastonmuutoksen vastaisille toimille, jotka voivat uhata maan fossiilisten polttoaineiden teollisuutta, ei ole vielä tuonut tätä yhteyttä.

Pääministeri Scott Morrison on tarjonnut varoja pakeneville, ja useita kymmeniä alueita on jo julistettu katastrofialueiksi.

“Maallemme on uusi testiaika”, hän kertoi maanantaina Sydneyn radioasemalle, 2 Gt.

Windsorista voi tulla yksi eniten kärsineistä paikoista. Viikonloppuna Hawkesbury nousi nopeasti yli 30 jalalla, ja sen odotetaan huippunsa seuraavana päivänä noin 42 jalalla.

Sateen jatkuessa kirkkaan oranssilla pukeutuneet hätätyöntekijät menivät ovelta ovelle sivukaduilla, joissa oli vyötärö syviä lätäköitä, missä tie laski.

Historiallisessa keskustassa ja sen ympäristössä monet joen lähellä sijaitsevista yrityksistä pysyivät suljettuina maanantaina, muutamat asettivat hiekkasäkkejä oviensa eteen. Keskeinen kohtaamispaikka näytti olevan Windsorin sillan juurella, jossa televisiomiehet ja väkijoukot kumisaappaissa ihmettelivät näkymää.

Uusi Windsorin silta, joka avattiin useless muutama kuukausi sitten “tulvanpitävänä” korvauksena vanhemmalle sillalle, oli täysin vedenalainen.

Se rakennettiin 10 metriä korkeammalle kuin sen korvaama silta, mutta joki virtasi sen yli ikään kuin sitä ei olisi ollut. Punainen vilkkuva valo haudatun keltaisen kaivinkoneen päällä tarjosi ainoan vihjeen vanhasta sillasta tai siitä, mikä oli kerran ollut vankka maa.

Cameron Gooch (46), läheisen kaupungin dieselmekaanikko, kertoi nähneensä valtavia puita alamäkeä kohti rannikkoa kohti päivää aiemmin. Vesi näytti hidastuneen, hän sanoi, siitä tuli jättimäinen kylpyamme, jossa vettä pidettiin paikallaan ja nousi hitaasti sivujokista.

“Se on ongelma”, hän sanoi. “Se useless jatkuu rakentamista.”

Muutaman metrin päässä Rebecca Turnbull, Howe Housen kuraattori, vuonna 1820 rakennettu koti ja museo, laittoi käsinkirjoitettuja muistiinpanoja huonekaluihin, jotka olisi poistettava, jos vesi nousee vielä muutama jalka.

Hän osoitti linjalle, joka oli vedetty huoneen ovelle, joka haisee kostealta vanhalta puulta.

“Täällä vesi nousi vuonna 1867”, hän sanoi.

Kuten monet muutkin Windsorissa, hän sanoi epäilevänsä joen saavuttavan tällä kertaa melko korkealla. Mutta se ei tuonut paljon lohtua lähempänä nousevaa ruskeaa lietettä.

Rachael Goldsworthy, joka omistaa koti- ja kiinteistöliiketoiminnan aivan rouva Millerin naturopaattisen klinikan takana – se on muutama metri korkeammalla rinteellä – kertoi nähneensä uuden Mercedesin pesty alavirtaan edellisenä iltana sen jälkeen, kun mies oli pysäköinyt pieneen lätkään ja sitten meni ruokakauppaan ostamaan paistettua kanaa. Muutamassa minuutissa nouseva vesi vei auton pois.

Maanantaina hän yritti auttaa rouva Milleria löytämään muutaman maitolaatikon – ainoa puolustus joillekin raskaille huonekaluille, joita ei voitu siirtää pois.

Sisällä rouva Miller ja hänen poikansa keräsivät öljyjä ja muita tuotteita, joita hän normaalisti myisi, ja aikoi laittaa ne kuorma-autoon tai varastoon. Antiikkikukkainen matto oli edelleen kuiva, ja hän teipasi wc: t pitämään septisen järjestelmän taaksepäin taloon.

Hän sanoi, ettei hänellä ollut tulvavakuutusta, koska hänellä ei ollut varaa siihen. Joten hän ei voinut tehdä muuta kuin oppia YouTube-videoista tulvan torjumiseksi.

“Yritämme selvittää, miten voimme säästää mitä voimme”, hän sanoi. “Emme halua menettää kaikkea.”

Yan Zhuang kirjoitti raportteja Melbournesta, Australiasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *