Yhdysvaltain puolustusministeri tekee salaisen vierailun Afganistaniin

KABUL, Afganistan – Puolustusministeri Lloyd J.Austin III laskeutui Afganistanin pääkaupunkiin sunnuntaiaamuna, ja hänestä tuli presidentti Bidenin kabinetin ensimmäinen jäsen, joka astui jalkaan maahan, jossa asuu Amerikan pisin sota.

Yhdysvallat on alustavasti vetänyt amerikkalaiset joukot maasta 1. toukokuuta, päivämääräksi, joka on asetettu Trumpin hallinnon ja Talebanin yli vuosi sitten allekirjoittamassa sopimuksessa.

Puhuessaan toimittajille ennen hänen lähtöään Afganistanista, Austin kieltäytyi kommentoimasta, olivatko Taleban täyttäneet sopimuksen mukaiset velvoitteensa, mikä johtaisi Yhdysvaltojen joukkojen lähtemiseen maasta, jossa heillä on ollut jatkuvasti läsnä vuodesta 2001.

“On selvää, että väkivallan taso on edelleen melko korkea maassa”, Austin sanoi. “Haluamme todella nähdä, että väkivalta vähenee, ja luulen, että jos se laskeutuu, se voi alkaa asettaa edellytykset todella hedelmälliselle diplomaattiselle työlle.”

Herra Austin epäili ajatusta asettaa uusi lähtöpäivä Yhdysvaltain joukoille sanoen, että herra Biden tekisi päätöksen.

“Se, mitä haluamme nähdä, on tämän konfliktin vastuullinen loppu”, hän lisäsi huomautuksissaan ennen lähtöä aiemmin ilmoittamattomalle vierailulle.

Herra Biden kertoi haastattelussa ABC Newsille viime viikolla että määräajan noudattaminen olisi “kovaa”. Lauantaina puhuessaan Intian toimittajien kanssa herra Austin ilmaisi luottamuksensa voivansa viedä kaikki jäljellä olevat Yhdysvaltain joukot Afganistanista 1. toukokuuta mennessä, jos presidentti ohjaa häntä tekemään niin.

Puolustusministerin vierailu Afganistaniin tapahtui yli viikon matkan lopussa Tyynenmeren yli, jonka aikana hän vakuutti liittolaisille, että heillä olisi Yhdysvaltojen tuki Kiinan mahdollisten uhkien torjunnassa.

Ensinnäkin Yhdysvaltain Indo-Tyynenmeren komentokeskuksessa Havaijilla pääministeri Philip S. Davidson tiedotti sihteerille alueen erilaisista uhista ja siitä, miten amerikkalaiset sotilashallinnot on käytetty vastauksena. Lentäen Japanin ja Etelä-Korean viereen, Austin liittyi ulkoministeri Antony J. Blinkenin kanssa neuvotteluihin molempien maiden ulko- ja puolustusministerien kanssa.

Molemmat sihteerit korostivat Bidenin hallinnon kantaa, jonka mukaan diplomatia olisi jälleen Yhdysvaltojen ensimmäinen toimintatapa ulkosuhteissa.

New Delhissä, jossa Austin tapasi pääministeri Narendra Modin ja puolustusministerin Rajnath Singhin, Yhdysvaltain vanhemmat puolustusviranomaiset sanoivat, että Intian johtajat puhuivat enimmäkseen Kiinaa koskevista huolenaiheistaan. Pakistanin kysymys – Intian naapuri ja perinteinen päävihollinen – tuli esiin vasta heidän neuvottelujensa loppupuolella.

Matka, herra Austinin ensimmäinen kabinettijäsen, tulee presidentti Bidenin pyrkiessä rakentamaan sarjan turvallisuussopimuksia eri kansojen kanssa, jotka voisivat toimia yhdessä vastaamaan Kiinan sotatoimiin Etelä- ja Itä-Kiinan merillä.

Sekä Austin että herra Blinken mainitsivat toistuvasti yhden tällaisen Yhdysvaltojen, Australian, Japanin ja Intian välisen sopimuksen, nimeltään “neloset”, mallina yhdistetyille sotatoimille alueella. Austin ei pyytänyt Etelä-Koreaa liittymään nelosiin Soulissa ollessaan vanhemman puolustusvirkailijan mukaan.

Herra Austinin matka Kabuliin pidettiin salassa, ja sen oli pysyttävä luottamuksellisena kahden tunnin ajan hänen lähdönsä jälkeen, mutta paikalliset toimittajat kertoivat vierailustaan ​​tapaamisen jälkeen presidentti Ashraf Ghanin kanssa.

Sihteerin saapuminen Kabuliin saapui persoonalliseksi uudeksi vuodeksi Nowruziin – päivämääräksi, jolloin Afganistanin islamilainen valtio oli luvannut tehdä iskuja. Se sai Pentagonin pitämään sihteerin vierailun salassa niin kauan kuin mahdollista.

Laskeutumisensa jälkeen Kabulissa herra Austin nousi Yhdysvaltain armeijan Black Hawk -helikopteriin lyhyelle lennolle Yhdysvaltain sotilasoperaation päämajaan. Aivan komennon helikopterikenttänä toimivan entisen jalkapallostadionin vieressä, amerikkalainen Afganistanin komentaja kenraali Austin S. Miller käveli herra Austinin nopeasti pienten rakennusten ja korkeiden betonisten räjähdysseinien läpi toimistoonsa.

Herra Austin kertoi toimittajille, ettei hänellä ollut mitään erityistä viestiä, jonka hän välitti presidentti Ghanille, vaan mieluummin kuunteli Afganistanin presidentin ajatuksia maansa tilanteesta.

“Olemme tehneet paljon työskennellessämme Afganistanin turvallisuusjoukkojen kanssa”, herra Austin sanoi vastauksena kysymykseen, joka koskee afganistanilaisten huolta Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeen. “Enkä halua spekuloida siitä, mitä voi tapahtua tai mitä ei voi tapahtua eteenpäin.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *