Nawal El Saadawi, naisten puolestapuhuja arabimaailmassa, kuoli 89-vuotiaana

Tohtori Saadawi oli noin 1500 aktivistin joukossa, jonka presidentti Sadat vangitsi vähän ennen murhaa lokakuussa 1981. Hänet vapautettiin kolme kuukautta myöhemmin ja julkaistiin arabiaksi, “Muistelmat naisten vankilasta” vuonna 1983.

Hänen sanomansa ja tapansa saivat yksiselitteisiä arvioita lännessä.

Ensimmäisten Dr. Saadawin englanniksi käännettyjen kirjojen jälkeen ”Eevan piilotetut kasvot: naiset arabimaailmassa” julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1982, julkaisija Beacon Press, Vivian Gornick, tarkastelemalla sitä The New York Occasions E-book Evaluate -lehdessä, kirjoitti: “Amerikkalaiselle feministille se on utelias teos.”

“Kirjoittanut marxilainen, joka on lukenut Freudin,” hän jatkoi, “maassa ja ihmisille, jotka tarvitsevat koulutetun johdannon naisten tasa-arvon ajatukseen, kirja tuntuu hämmentyneeltä ymmärryksen epäorgaanisesta luonteesta.”

Neljä vuotta myöhemmin, tarkastelemalla tohtori Saadawin romaania ”Jumala kuolee Niilin varrella”, intialaisesta syntyperäisestä amerikkalaisesta kirjailijasta Bharati Mukherjee kirjoitti, että kirjoittaja “suhtautuu sosiaalisiin kysymyksiin suoralla ja intohimoisella tavalla muuttaen talonpoikien ja naisten systemaattisen julmuuden voimakkaaksi allegoriaksi”.

Hän lisäsi: “Tämä suoruus voi lykätä amerikkalaisia ​​lukijoita.”

Presidentti Mubarakin, Sadatin seuraajan, alaisuudessa tohtori Saadawi asetettiin poliisin vartijaksi suojelemaan häntä islamististen uhkien varalta. Hänen nimensä sisältyi Saudi-Arabiassa julkaistuun niin kutsuttuun kuolemaluetteloon.

Palattuaan herttualle, missä hän opetti vuosina 1993-1996, tohtori Saadawi kirjoitti vielä kaksi osaa omaelämäkerrasta. Palattuaan Egyptiin hän kohtasi edelleen fundamentalistisia syytöksiä luopumuksesta ja harhaopista. Hän ilmoitti aikovansa ehdolla presidentiksi Mubarakia vastaan ​​vuonna 2004, mutta päätti sen sijaan boikotoida vaaleja, kun hänen seuraajansa uhkailivat.

80-vuotiaana hän näytti vihjaavan, että hänen taistelunsa ei ollut kaukana.

“Tuntuuko sinusta olevan vapautunut?” hän pyysi The Guardian -kirjailijaa, naista, haastattelussa vuonna 2015. Kun kirjailija nyökkäsi päätään, tohtori Saadawi sanoi: “No, minusta tuntuu, etten ole.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *