Maito lattialle, leipä seinille: 1800-luvun siivousvinkkejä modernille aikakaudelle

Haluatko elää kuin Bridgerton, ylempi kuori brittiläinen perhe esillä Netflix-sarjassa? Promenada komeasti herttuoiden kanssa ja juoruttaa kuningattaren kanssa makaroneista?

Et todennäköisesti voi elää kuin 1800-luvun aristokraatti. Mutta voit siivota kuin tirkistelijä.

English Heritage, järjestö Swindonissa, Englannissa, joka hoitaa vuosisatoja vanhoja palatseja, taloja, linnoja ja luostareita, julkaisi kevätpuhdistusvinkkejä perjantaina, joka olisi tuntenut tuttua Regency- ja Victorian Eras -päivissä.

Pölyisissä peileissä ohita lasinpuhdistusaine ja pyyhi se säämiskänahalla.

Saadaksesi kivilattiat hohtamaan, hankaa ne rasvattomalla maidolla.

Likainen taustakuva? Pala huokoista valkoista leipää on kaikki mitä tarvitset, jotta se näyttää uudelta.

“Vaikka emme ehkä suosittele joitain omituisempia historiallisia siivousvinkkejä, kuten perunan käyttämistä öljymaalauksen puhdistamiseen, menneisyyden taloudenhoitajat olivat usein paikalla menetelmissään suhteellisen vähäisestä tieteellisestä tiedosta huolimatta”, Amber Xavier-Rowe, johtaja englanninkielisen perinnön kokoelmien suojelusta, sanottiin lausunnossa.

English Heritage, joka on viettänyt talven puhdistanut monia kiinteistöjään ennen kuin ne avattiin uudelleen 17. toukokuuta, ehdotukset saapuivat juuri ajoissa kevätpuhdistukseen – ja keskellä uutta kiinnostusta käyttää luonnollisia ja ei-kemiallisia materiaaleja kodin puhdistamiseen.

“Vanhat ideat ovat taas tulossa omiin, vai mitä?” kertoi Lucy Lethbridge “Thoughts Your Manors: Kokeiltuja ja todellisia brittiläisiä kotitalouksien siivousvinkkejä.”

Ihmiset ovat yhä huolestuneempia siitä, että heidän puhdistustottumuksensa voivat vahingoittaa ympäristöä, ja he etsivät tapoja välttää muovipullojen tai kemiallisten tuotteiden käyttöä, jotka voivat pahentaa astmaa tai aiheuttaa muita terveysongelmia, hän sanoi.

Lethbridge lisäsi, että vanhat menetelmät toimivat.

Pandemian aikana hänen mukaansa keittiön putki on tukkeutunut toistuvasti. Hän on vedonnut yksinkertaiseen ratkaisuun ruokasoodaa, kuumaa vettä ja etikkaa tai sitruunamehua, jonka hän kaataa tiskialtaaseen, kunnes “siellä on upea, upea glug.”

“Se on parempi kuin mikään viemärinpuhdistusaine, jonka olen koskaan ostanut”, Lethbridge sanoi.

Englantilaisen kulttuuriperinnön kuvaamat menetelmät ovat todennäköisesti olleet olemassa vuosisatojen ajan, mutta on vaikea tietää, milloin ne ovat syntyneet, koska varhaisen taloudenhoiton historiatietoja on niin vähän, Ruth Goodmanin mukaan, kirjailija Walesissa joka on tutkinut palvelijoiden työtä ja elämää 30 vuoden ajan.

Rouva Goodman sanoi, että ajatus leivän käyttämisestä tapettien puhdistamiseen syntyi todennäköisesti 1600-luvulla, kun Englanti siirtyi puun käytöstä hiileen koteihin ja yrityksiin.

Noki teki kodista likaisen, etenkin seinät. Leipä olisi toiminut tehokkaana sienenä vahingoittamatta paperia veden tavoin, hän sanoi.

Tällainen oivallus oli saatava taloa siivoavista naisista, joiden luovuus ja kekseliäisyys historiasta usein unohdetaan, rouva Goodman sanoi.

“Historialliset suurmiehet ovat hämmentäneet meitä hieman”, hän sanoi. Siivouksesta ”ei puhuta laajalti. Sitä ei ole tutkittu laajalti, mutta silti se on selviytymisen perusta sekä naisten ja työelämän perusta. “

Andrew Neborak, omistaja Ylellinen siivous NY New York Cityssä, hän ei ollut yllättynyt kuullessaan, että rasvattomalla maidolla voitaisiin puhdistaa kivilattiat. Hän sanoi käyttäneensä äskettäin maitopohjaista puhdistusainetta keskeneräisen lattian pesemiseen SoHo-huonekalujen näyttelytilassa. Hän pyyhkii säännöllisesti etikkaa ja sitruunaa työtasojen pyyhkimiseen.

“Se on oikeastaan ​​jopa parempi kuin mikään puhdistusaine”, herra Neborak sanoi seoksesta.

Rouva Lethbridge sanoi, että vaikka jotkut levittäisivätkin nykypäivän kemiallisia tuotteita, meidän tulisi muistaa, kuinka luonnolliset puhdistusaineet olisivat saaneet meidät hajuiksi 200 vuotta sitten.

Esimerkiksi virtsa oli suosittu ainesosa vaatteiden pesussa 1800-luvun alussa, Lethbridge kertoi.

“1800-luvun alussa”, hän ajatteli, “ehkä puhtaan haju oli virtsan haju.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *