Kuoleman riskin vuoksi Hazaran opiskelijat harjoittavat pommitetuissa akatemioissa

KABUL, Afganistan – Kaksi ja puoli vuotta sitten, a itsemurhapommittaja räjäytti räjähtävän liivin algebratunnilla Mawoud Academy -opetuskeskuksessa. Ainakin 40 opiskelijaa, suurin osa Afganistanin Hazaran etnisestä vähemmistöstä, kuoli opiskellessaan yliopiston pääsykokeisiin.

Elokuun 2018 räjähdyksestä selvinnyt opettaja Najibullah Yousefi muutti opiskelijoidensa kanssa uuteen paikkaan. Hänellä on suunnitelma seuraavasta itsemurhapommittajasta.

“Olen luokan edessä ja tapaan joka tapauksessa”, herra Yousefi, 38, sanoi. “Joten suojellakseni oppilaitani, menen halaamaan hyökkääjää” imemään räjähdyksen.

Ehkä mikään muu vähemmistöryhmä ei kohta kovempaa tulevaisuutta, jos Taleban palaa valtaan Afganistanin hallituksen kanssa käytyjen neuvottelujen seurauksena – varsinkin jos he eivät noudata Yhdysvaltojen kanssa helmikuussa 2020 tehdyn sopimuksen mukaista lupausta katkaista yhteydet terroristijärjestöihin kuten Islamilainen valtio.

Mutta vaikka väkivalta lannistaa joitain opiskelijoita, monet nuoret Hazarat palaavat luokkahuoneisiin. He ovat pyyhkineet syrjään pelkonsa ja pelonsa pyrkiä unelmiin korkeakoulutuksesta maassa, jossa luokkaan osallistuminen on uskon ilmaisua kauhistuttavan ilmapiirin keskellä.

“Tämä on hyvin epäoikeudenmukaista, mutta tämä on Afganistan ja näin ihmiset kärsivät täällä”, herra Yousefi sanoi.

Hazaras, joka muodostaa noin 10-20 prosenttia Afganistanin arviolta 35 miljoonasta ihmisestä, on pääasiassa shii-muslimeja, ja häntä on vainottu siitä lähtien, kun Afganistanin pashtun-emiiri kohdisti heitä joukkotapoihin ja pakkosiirtoihin 1800-luvun lopulla. Jotkut orjuuttivat ja myytiin.

Talebanin hallinnon aikana tuhansia Hazaroita surmattiin pogromeissa. Mutta sen jälkeen kun Yhdysvaltojen hyökkäys vuonna 2001 kaatoi Taleban-hallituksen, Hazaras on kaadanut kukoistavia yhteisöjä, yrityksiä, kouluja ja moskeijoita Länsi-Kabulissa ja Hazarajatissa Keski-Afganistanin ylängöllä.

Kohdennettu väkivalta ei kuitenkaan ole loppunut.

Viime vuosina satoja on kuollut ohjauskeskuksiin kohdistuneissa hyökkäyksissä, moskeijoita, sairaalat, äänestyspaikat ja jopa a paini klubi. Yli 80 ihmistä kuoli a kaksinkertainen itsemurhaisku Hazaran mielenosoituksessa Kabulissa vuonna 2016. Ainakin 31 kuoli a itsemurhapommitukset Hazaran alueella vuoden 2018 juhlaan persoonalliseksi uudeksi vuodeksi Nowruzille. Suurimman osan näistä hyökkäyksistä ovat vaatineet islamilaisen valtion sunnit muslimi-ääriliikkeet, jotka pitävät shiittejä luopioina ja harhaoppisina.

Tällaiset hyökkäykset uhkaavat etnisen vähemmistön edistymistä, ja nyt Talebanin mahdollinen paluu hallitukseen. Vasta vuonna 2018 Hazaran siviilejä tapettiin ja pakotettiin kodeistaan ​​Talebanin hyökkäyksen aikana Hazarajatissa.

Taleban-neuvottelijat ovat sanoneet, että vähemmistöjen, mukaan lukien Hazaras, oikeudet olisi suojattu islamilaisilla laeilla. Joillakin Hazaran alueilla paikalliset miliisit ovat muodostuneet suojelemaan yhteisöjä hyökkäyksiltä.

Hazaran opiskelija Marzia Mohseni, 18, sanoi pelkäävänsä oikeuksiensa menettämistä koulutukseen ja työpaikkaan, jos Taleban palaisi valtaan. Hän sanoi haluavansa olla asianajaja “ja tarjota yhtäläiset oikeudet kaikille tämän maan ihmisille”.

Talebanin paluu voi kuitenkin tarkoittaa, että “kaikki voittoni ja kaikki kovat työt menevät hukkaan”, hän sanoi.

Akatemian hyökkäykset ovat useless lisänneet nuorten painostusta yliopiston pääsykokeiden suorittamiseen. Useless noin kolmasosa vaativista kokeista vastaavasta 220 000 opiskelijasta läpäisee kansallisen tenttikomitean mukaan.

Monet Hazaran opiskelijat ovat epätoivoisesti köyhistä perheistä, jotka heidän mukaansa ovat uhrautuneet lähettämään heidät elämään lankaisissa 15 dollarin kuukausihostelleissa, jotka selviytyvät pastasta ja riisistä valmistellessaan kursseja. Monet sanovat olevansa perheissään ensimmäisiä, jotka hakevat korkeakouluopetusta. He odottavat suuria odotuksia, että he valmistuvat ja saavat palkattuja työpaikkoja suurperheiden tukemiseksi.

Jotkut ovat loukkaantuneet pyrkiessään tekemään arvosanan. Seppeleet haavoittivat rouva Mohsenia jalkaan lokakuussa a itsemurhapommitukset Kawsar e Danish -tuutoriakatemiassa Kabulissa. Ainakin 44 opiskelijaa ja opettajaa kuoli hyökkäyksessä.

Neiti Mohseni kertoi kokenut unettomuutta ja äärimmäistä ahdistusta pommitusten jälkeen, mutta hän on taas opiskellut samassa akatemiassa. Hänen pelkonsa on taakka, jonka hän kantaa joka aamu kynillä ja kirjoilla.

“Joka minuutti luokassa ajattelen itsemurhaa, räjähdystä”, hän sanoi. “Mutta yritän parhaani, kaikkien tapettujen ja haavoittuneiden veren, heidän unelmiensa ja omien unelmiesi vuoksi.”

Neiti Mohseni kertoi, että hänen isänsä työskentelee ravintolassa ja veljensä parturina maksamaan hänelle lukukausimaksut. Hän pyysi heitä antamaan hänen palata akatemian pommituksen jälkeen.

“Haluan näyttää isälleni, että tyttären saaminen voi olla hienoa”, rouva Mohseni sanoi.

Shamsea Alizada, 17, Hazara-opiskelija, joka osallistui Mawoud-akatemiaan, ansaitsi korkein pisteet 200 000 opiskelijan joukossa, jotka suorittivat pääsykokeen syyskuussa. Hiilikaivosmiehen tytär Alizada sanoi, että hänen isänsä hajosi kyyneliin, kun hän kuuli uutiset.

Kawsar e Tanskan akatemia ja muut Hazara-keskukset ovat vahvistaneet turvallisuuttaan. Opiskelijat kulkevat useiden aseistettujen vartijoiden valvomien tarkastuspisteiden läpi. Heille tehdään ruumiinhaut. Reput eivät ole sallittuja.

Mutta opiskelijoiden on ensin päästävä ohjauskeskuksiin ja vaarannettava henkensä Kabulin kaduilla. Kuluneen vuoden aikana pääkaupunkia ja muita tärkeimpiä keskuksia on ravistanut joukko kohdennetut murhat. Hallituksen työntekijät, toimittajat, ihmisoikeusaktivistit, tuomarit, uskonnolliset tutkijat, opiskelijat – kaikki ovat tappaneet aseet tai pienet pommit, jotka on kiinnitetty heidän ajoneuvoihinsa.

14. maaliskuuta viisi siviiliä kuoli ja 13 haavoittui samanaikaisissa hyökkäyksissä, kun kaksi autoa, joihin oli kiinnitetty magneettipommeja, räjähti kahdessa Hazaran kaupunginosassa Kabulissa, poliisi sanoi. Yksi auto räjähti Mawoud-akatemian lähellä, mutta ei aiheuttanut vahinkoa.

Kawsar e Danish -akatemian opettaja Ahmad Rahimi (26) sanoi, että väkivaltainen väkivalta voi olla heikentävä. “Näen pelon kasvoillani”, hän sanoi.

Herra Rahimi sanoi, että hän ja hänen opiskelijansa selviytyivät epäonnistuneesta itsemurhahyökkäyksestä akatemian luokkahuoneessa vuonna 2017, jolloin potentiaalisen pommikoneen itsemurhaliivi ei räjäyttänyt. Useat opiskelijat keskeyttivät jälkikäteen, hän sanoi.

“Näiden uhkien takia he ovat luopuneet unelmistaan”, herra Rahimi sanoi.

Kharaqyar Mohammadi, 20, Hazaran opiskelija tutorointikeskuksessa, sanoi tuntevansa valtavaa painetta suorittaa tentti. Hän on vanhin poika ja ensimmäinen perheestään, joka käy tutorointikeskuksessa.

Hän sanoi, että hänen isänsä oli kahdeksan vuoden vankeusrangaistus Talebanin antaman asiakirjan kuljettamisesta, joka vaaditaan työmatkoille ja takaisin työstä Talebanin valvomilla alueilla, mikä on rikos Afganistanin lain mukaan, joka kieltää tunnustamasta Talebanin varjohallituksia.

Pakotettu keräämään omia lukukausirahojaan, herra Mohammadi teki tauon koulusta ja työskenteli kahden vuoden ajan rakennustyömailla.

“Koko perhe odottaa minun tutkivan ja muuttavan perheeni kohtaloa”, hän sanoi. “Minut joko tapetaan tai saavutan tavoitteeni.”

Osittain turvallisuuspelojen takia Mawoud-akatemian opiskelijoiden määrä laski lähes puolet tänä vuonna – 2000: een viime vuoden noin 4000: sta, kertoi opettaja Yousefi. Mutta niille, jotka ovat voittaneet pelkonsa, kokeiden suorittamisesta on tullut “kunnia-asia”, hän sanoi.

Joskus hänen matematiikkatuntinsa muuttuu motivoivaksi oppitunniksi, herra Yousefi sanoi. Hänen oppilaitaan on joskus muistutettava siitä, mitä he ovat voittaneet, ja siihen liittyvistä korkeista panoksista.

“Muistutamme heille heidän köyhyydestään, riskistä, jonka he ottavat käydessään tässä luokassa”, hän sanoi. “Sanomme heille, että nämä luokat kuuluvat niille, jotka haluavat saada jotain irti elämästään – ja kohtalostaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *