Islannin tulivuori purkautuu viikon maanjäristysten jälkeen

Islannissa puhkesi perjantaina tulivuori, joka muutti yön taivaan tosielämän laavalampuksi.

Vammoja ei raportoitu. Useless ilo – ja outo liikenneruuhka.

Purkaus tapahtui perjantai-iltana lähellä Fagradalsfjall-vuorta, noin 20 mailia pääkaupungista lounaaseen, Reykjavik, Islannin meteorologian toimisto sanoi Twitterissä. Virasto sanoi, että laavalähteet olivat tulivuoren standardien mukaan pieniä ja että seismometrit eivät tallentaneet paljon turbulenssia.

Perjantain tapahtuma ei ollut mikään Islannin Eyjafjallajokull-tulivuoren 11 vuotta sitten tapahtunut purkaus, joka sytytti niin paljon tuhkaa, että se maadoitetut lennot eri puolilla Eurooppaa viikoiksi.

Silti se oli Lounais-Islannin ensimmäinen purkaus noin 800 vuoteen, ja laava oli upea. Joten monet ihmiset olivat innoissaan.

“YESSS !! , purkaus! ” islantilainen laulaja Björk kirjoitti Facebookissa ja Instagramja totesi, että hän oli kerran kuvannut musiikkivideon sivustolla.

“Me Islannissa olemme niin innoissaan !!!” hän lisäsi. “Saimme sen vielä !!! helpotuksen tunne, kun luonto ilmaisee itseään !!! “

Purkaus on rajattu epätavallisen kiireinen seismisen toiminnan loitsu Islannin lounaisosassa, joka alkoi noin joulukuussa 2019. Kymmenet tuhannet järistykset ovat ravistelleet aluetta viime viikkoina, mikä on saanut tutkijat uskomaan, että purkaus voi olla välitön.

Islannissa on pitkä historia tulivuoren toiminnasta. Maa kulkee kahden tektonisen levyn välillä, jotka ovat itse jaettu merenalaisella vuoriketjulla, josta vuotaa sulaa kuumaa kalliota eli magmaa. Järistyksiä tapahtuu, kun magma työntyy levyjen läpi.

Mutta on harvinaista nähdä järistyksiä suuremmalla Reykjavikin alueella ja sen ympäristössä, jossa suurin osa maan 368 000 asukkaasta asuu.

Tutkijat sanoivat viikkojen ajan, etteivät he odottaneet toimintaa vuoden 2010 järistyksen järjestyksessä Eyjafjallajokullin tulivuorella, ja että uhkaava purkaus todennäköisesti kuplisi ilman paljon räjähtävää voimaa.

“Reykjavikin ihmiset ovat heräämässä maanjäristyksessä, toiset menevät nukkumaan maanjäristyksen kanssa”, Islannin yliopiston vulkanologian professori Thorvaldur Thordarson sanoi tässä kuussa haastattelussa. “Heitä on paljon, ja se huolestuttaa ihmisiä, mutta ei ole mitään syytä huoleen, maailma ei romahda.”

Hän oli oikeassa.

Perjantaina Fagradalsfjallin tuntumassa tapahtunut purkaus aiheutti muutamia haittoja, mukaan lukien liikenneruuhkat ja huolenaiheet Reykjavikin alueen tulivuoren pilaantumisesta. Viranomaiset varoittivat ihmisiä olemasta lähellä laavaa ja pysymästä sisätiloissa suljettujen ikkunoiden kanssa.

Mutta purkaus – jota harrastajat ympäri maailmaa olivat odottaneet innokkaasti viikkoja – oli enimmäkseen syynä juhliin.

“Se alkoi!!!!” Joël Ruch, vulkanologi Geneven yliopistosta, kirjoitti Twitterissä kun laava alkoi virrata hitaasti lounaaseen, pois Reykjavikista.

”Ensimmäinen kuva purkauksesta! Vau!” kirjoitti Sigridur Kristjansdottir, seismologi Islannissa. Myös ei-erikoistuneet ilmaisi jännitystä verkossa.

Taivaan värit olivat todellakin näyttäviä. Kuvittele Revontulet, mutta veren oranssina tavallisen sähkövihreän sijaan. Tai hehkuvia palloja varhaisesta Mark Rothko -kankaasta.

Tai Björkin oranssi hiukset, noin vuonna 2011, muutama vuosi ennen kuin hän kuvasi musiikkivideonsa Mount Fagradalsfjallin läheisyydessä.

Elian Peltier osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *