Erdogan vetäytyy Turkin perheväkivaltaa koskevasta Euroopan sopimuksesta

ISTANBULI – Presidentti Recep Tayyip Erdogan vetäytyi Turkissa kahdesta yllätyksellisestä keskiyön päätöksestä naisiin kohdistuvan väkivallan estämistä koskevasta kansainvälisestä sopimuksesta ja erotti keskuspankin päällikön, mikä miellyttää seuraajiaan, mutta erottaa hänet entisestään länsimaisista kumppaneista.

Herra Erdogan oli levittänyt ajatusta vetäytyä Istanbulin yleissopimuksesta tunnetusta sopimuksesta yli vuoden ajan, kun hän kehotti konservatiivisia ja kansallismielisiä seuraajia tukemaan hänen suosioaan. Oppositiopuolueita ja naisryhmiä vastustettiin Turkissa lisääntyvän naisiin kohdistuvan väkivallan keskuudessa, ja naisryhmät ilmoittivat välittömästi lauantain iltapäivällä mielenosoituksesta.

Presidentti, joka on vaatinut yhä enemmän keskuspankin valvontaa, näyttää vastustaneen keskuspankin päällikön koronkorotusta, Naci Agbal, ennen kuin erotti hänet.

Herra Erdogan on keskittänyt jatkuvasti enemmän valtaa omiin käsiinsä 18 vuoden hallitusvuotensa aikana, ja hänen viimeisimmät toimintansa tapahtuivat poliittisten vastustajien hyökkäysten keskellä, joiden näyttää vaikuttavan vahvistavan hänen poliittista tukikohtaaan.

Erdoganin viestintäjohtaja Fahrettin Altun puolusti päätöstä sopimuksesta vaatimalla, että presidentti jatkaa naisten oikeuksien puolustajaa.

“Olemme presidenttimme @RTErdoganin johdolla päättäväisesti jatkamassa taistelua naisten osallistumiseksi enemmän sosiaaliseen, taloudelliseen, poliittiseen ja kulttuuriseen elämään”, hän twiittasi. “Naiset eivät ole esineitä vaan elämän aiheita.”

Herra Erdoganin islamistinen taipumus on pyrkinyt laatimaan uudelleen keskustelun naisten oikeuksista tukemalla perinteisiä perhearvoja tasa-arvon sijasta ja korostamalla naisten roolia elämässä lasten äitinä ja hoitajana.

Naisryhmät ovat vastustaneet sitä, että naisiin kohdistuva väkivalta ja naisten kuolemat perheväkivallassa ovat nousseet herra Erdoganin 18 vuoden aikana vallassa, syyttäen sitä perinteisten konservatiivisten arvojen tukemisesta ja tekijöiden rankaisemattomuudesta lain edessä.

Herra Erdogania ei valita uudelleen ennen vuotta 2023, mutta hänen suosionsa on laskenut taloudellisen taantuman keskellä. Oppositiopuolueet ovat vahvistumassa, ja tässä vaiheessa hän todennäköisesti kamppailisi voidakseen voittaa presidentinvaalit jopa kansallismielisten liittolaistensa kanssa.

“Erdoganin työkalupakki on Janus-kasvot”, sanoi Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin turkkilaisen tutkimusohjelman johtaja Soner Cagaptay viitaten roomalaiseen jumalaan, joka on tyypillisesti kuvattu yhdellä kasvolla kohti menneisyyttä ja toisella kohti tulevaisuutta. “Hajauta, jaa ja tuomitse oppositio – se ei ole lineaarinen polku hänelle.”

Viimeisimmät toimet ovat kuitenkin ero Erdoganin ja hänen virkamiestensä sovittelevammasta asennosta Yhdysvaltoihin ja eurooppalaisiin kumppaneihin.

Presidentti Bidenin saapuessa Valkoiseen taloon Turkki oli omaksunut huomattavasti vaimeamman sävyn Yhdysvaltoihin nähden puhuen pitkäaikaisesta liittoutumastaan ​​ja yhteisistä strategisista eduistaan.

Kahden maan väliset suhteet ovat erityisen matalat, ja Turkkiin kohdistetaan pakotteita ostaa venäläisen S400-ohjusjärjestelmänja päin suuret sakot valtion pankille Halkbankille sen roolista Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisessa. Herra Biden ei ole puhunut Erdoganin kanssa virkaan astumisensa jälkeen, mutta hänen hallintovirkamiehensä ovat jo ottaneet ihmisoikeuksia koskevat huolenaiheet mukaan.

Erdogan on myös toistanut haluavansa liittyä Euroopan unioniin. Mutta hänen viimeisimmistä toimistaan ​​ilmoitettiin vasta sen jälkeen, kun perjantaina pidettiin videoneuvottelu EU: n vanhempien virkamiesten kanssa, jossa he vaativat jännitteiden lieventämistä ja toimet näyttivät olevan laskettu hämärä.

Euroopan neuvosto ilmoitti lauantaina, että Turkin eroaminen Istanbulin yleissopimuksesta on “valitettavaa, koska se vaarantaa naisten naisten suojelun Turkissa, kaikkialla Euroopassa ja muualla”.

Irtautuminen kansainvälisestä sopimuksesta ilmoitettiin alkulauantaina tiukasti puheenjohtajavaltion virallisessa lehdessä, verkkosivustolla, johon hallitus julkaisee parlamentin hyväksymät lakiehdotukset sekä presidentin päätökset ja asetukset. Agbalin erottamisesta ilmoitettiin erillisessä asetuksessa.

Keskuspankin päällikkö oli ollut paikalla vasta marraskuusta lähtien, jolloin herra Erdogan nimitti hänet pyrkiessään vakauttamaan laskevaa liiraa ja yhä epävarmempaa taloutta. Hänen nimityksensä oli tervetullut kansainvälisillä markkinoilla merkkinä vakaammasta johtamisesta.

Monet Turkissa tuomitsivat viikon autoritaarisista päätöksistä.

Istanbulin talous- ja poliittinen kommentaattori Atilla Yesilada, kuvasi siirtoa “halveksittavana uusiutumisen tekona sekä ennenaikaisten vaalien ennustajana”.

Burak Ulgen, kirjailija, twiittasi: “Istanbulin yleissopimuksen lakkauttaminen tarkoittaa miesten selkäpuolen taputtamista ja sanoa heille:” Ole hyvä ja voit tappaa naisia ​​”. Kaikkien tässä maassa murhattujen naisten veri on käsilläsi. “

Asetukset seurasivat Erdoganin viimeaikaisia ​​poliittisia vastustajia vastaan ​​tehtyjä hyökkäyksiä, joiden vaikutti vaikuttavan tyydyttävän hänen poliittisia kannattajiaan.

Keskiviikkona Turkin ylin syyttäjä valitti perustuslakituomioistuimelle suurimman kurdijärjestöpuolueen HDP: n sulkemisesta syyttäen sitä yhteyksistä kurdien militanttiryhmään. Se toi ulkoministeriöltä nopean varoituksen, että tällainen liike “horjuttaisi turhia turkkilaisten äänestäjien tahtoa”.

Samana päivänä Turkin parlamentti äänesti erottamaan merkittävän HDP-lainsäätäjän ja ihmisoikeuksien puolustajan paikastaan ​​ja määräsi hänet erottamaan istuntosalista. Ja perjantaina maan ihmisoikeusjärjestön johtaja pidätettiin talonsa aamupäivällä, yksi vastaavista 20 pidätyksestä Istanbulissa ja Ankarassa.

Herra Erdoganin toimet HDP: tä ja kurdeille myötätuntoisina pidettyjä ihmisoikeuksien puolustajia vastaan ​​nähdään poliittisena laskelmana hänen liittoutumansa nostamiseksi kansallismielisen puolueen kanssa, joka on menettänyt tukea kilpailevalle Iyi-puolueelle viime kuukausina. . Taktiikka näyttää myös yrittävän jakaa opposition.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *