Pohjois-Korea katkaisee diplomaattisuhteet Malesian kanssa Yhdysvaltojen luovuttamisen vuoksi

SEOUL – Pohjois-Korea katkaisi perjantaina diplomaattisuhteet Malesian kanssa sen jälkeen, kun maan korkein oikeus suostui luovuttamaan rahanpesusta syytetyn pohjoiskorealaisen miehen Yhdysvaltoihin, mikä oli suuri vallankaappaus Washingtonin pyrkimyksissä tukahduttaa Pyongyangin laiton kauppa.

Malesian liittovaltion tuomioistuin hyväksyi viime viikolla antamassaan päätöksessä Pohjois-Korean kansalaisen Mun Chol-myongin luovuttamisen hylkäämällä hänen väitteensä, jonka mukaan häntä vastaan ​​nostettu tapaus oli poliittisesti motivoitunut ja että hän joutui Pohjois-Korean ja Pohjois-Korean välisen diplomaattisen vihamielisyyden ristiin. Washington.

Washington on pyrkinyt tuomaan Munin Yhdysvaltoihin kohdistamaan rikosoikeudellisia syytöksiä siitä, että hän on pestä rahaa etuyhtiöiden kautta ja rikkonut kansainvälisiä pakotteita auttamalla toimittamaan kiellettyjä ylellisyystuotteita Singaporesta Pohjois-Koreaan Pyongyangin hallinnon puolesta. Herra Mun pidätettiin vuonna 2019 Malesiassa, missä hän oli muuttanut Singaporesta vuonna 2008.

Herra Mun oli ensimmäinen Pohjois-Korea, joka luovutettiin Yhdysvalloille ja joka joutui rikosoikeudenkäyntiin. Hänen luovuttamisensa on osa Washingtonin pyrkimyksiä torjua sitä, mitä se on kuvannut laajalle levinneeksi pakotteista kiertävä toiminta Pohjois-Korean liikemiehet ja diplomaatit. Vuosien varrella Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto on asettanut Pohjois-Koreaan yhä tiukempia pakotteita, jotka pyrkivät kuristamaan maan mahdollisuutta käyttää valuuttaa, jota se on käyttänyt rahoittamaan ydin- ja ballististen ohjusten ohjelmiaan.

Perjantaina Pohjois-Korea tunnisti Yhdysvaltojen “kulissien takana olevaksi manipulaattoriksi ja pääsyyttäjäksi” Munin luovuttamisen takana varoittaen, että Washingtonin on “maksettava kohtuullinen hinta”. Se ei tarkentanut asiaa, mutta sen ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea ilmoitti, ettei se vastaa Bidenin uuden hallinnon yrityksiin perustaa viestintäkanava, jota voitaisiin käyttää neuvottelemaan Pyongyangin kasvavan ydinaseohjelman lopettaminen.

Neuvottelut hajosivat, kun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja entisen presidentin Donald J. Trumpin tapaamiset päättyivät äkillisesti vuonna 2019.

“Se on petollinen teko ja anteeksiantamattoman raskas rikos”, Pohjois-Korean ulkoministeriö ilmoitti Korean virallisen uutistoimiston perjantaina antamassa lausunnossa syyttäen Malesiaa tarjoamasta herra Munia “Yhdysvaltojen vihamielisen politiikan uhrina”. ”Diplomaattisuhteiden täydellinen katkaisu Malesian kanssa” tulisi voimaan välittömästi.

Pohjois-Korean ja Malesian väliset suhteet olivat jo pakkasia sen jälkeen, kun Kim oli vieraantunut puoliveli, Kim Jong-nam, oli murhattiin Kuala Lumpurin lentokentällä helmikuussa 2017. Kaksi pyongyangilaisten agenttien palkkaa naista tahrasi hänen kasvonsa kansainvälisesti kielletyllä VX-hermoaineella. Pohjois-Korea kielletty osallistuminen.

Luotto…Toshifumi Kitamura / Agence France-Presse – Getty Photographs

Tapahtuman jälkeen kaksi maata karkotti suurlähettiläitä pääkaupungistaan.

Pohjois-Korean suhteiden katkeaminen Malesian kanssa syventää sen diplomaattista eristäytymistä. Sen jälkeen kun Pohjoinen suoritti kuudennen ja viimeisen ydinkokeen vuonna 2017 YK: n päätöslauselmien vastaisesti, useat maat, mukaan lukien Meksiko, Espanja ja Kuwait, karkottivat Pohjois-Korean lähettiläät.

Myös Pohjois-Korean diplomaatit ovat viime vuosina hylänneet ulkomaille lähettämiään lähetyksiä.

Thae Yong-ho, Pohjois-Korean Lontoon suurlähetystön ministeri, muutti Souliin vaimonsa ja kahden poikansa kanssa vuonna 2016. Jo Track-gil, vanhempi pohjoiskorealainen diplomaatti, joka katosi Italiasta vuoden 2018 lopulla, päätyi myös Souliin, asiasta tiedotettujen eteläkorealaisten lainsäätäjien mukaan. Ryu Kyeon-woo, Pohjois-Korean vanhempi diplomaatti, joka pakeni lähetystään Kuwaitista vuonna 2019, on tullut myös Etelä-Koreaan.

Valtiosihteeri Antony J. Blinken ja puolustusministeri Lloyd J. Austin III tapasivat torstaina Soulissa Etelä-Korean kollegansa. Jälkeenpäin molemmat liittolaiset sanoivat koordinoivansa lähestymistapojaan Pohjois-Koreaa kohtaan, kun Bidenin hallinto viimeistelee toimintatarkistuksensa lähiviikkoina. Washington sanoi, että se on yrittänyt luoda diplomaattikanavan viime kuusta lähtien, mutta Pohjois-Korea ei ole vastannut.

Pohjois-Korean ensimmäinen varaulkoministeri Choe Son-hui sanoi torstaina, että Pohjois-Korea ei kokenut tarvetta reagoida “Yhdysvaltain viivästysajan temppuun” ja että vuoropuhelu olisi mahdollista vasta sen jälkeen, kun Yhdysvallat on lopettanut “vihamielisen politiikkansa”. . ”

Malesiassa kuulemisensa aikana 50-vuotias Mr. kielletty rahanpesu tai vilpillisten asiakirjojen antaminen laittomien lähetysten tueksi kotimaahansa. Hänen asianajajansa kutsui häntä “soturiksi, joka on joutunut Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean väliseen kilpailuun”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *