Vähintään yhdeksän kuollutta Afganistanin helikopteri-onnettomuudessa, törmäysten jälkeen paikallisen miliisin kanssa

KABUL, Afganistan – Yhdeksän turvahenkilöstöä kuoli sen jälkeen, kun miliisivoimat kaativat Afganistanin sotilashelikopterin Itä-Afganistanissa varhain torstaina, mikä merkitsi dramaattista kuilua Afganistanin hallituksen ja oletettavasti sen valvonnassa olevien alueellisten joukkojen välillä.

Taistelut tapahtuivat Wardakissa, vuoristoisessa maakunnassa, joka rajoittuu Kabuliin maan itään. Siellä miliisijoukot, joita johtaa paikallinen sotapäällikkö Abdul Ghani Alipur, jolla on täpliset oikeudet, ovat olleet jännittyneessä, toisinaan väkivaltaisessa, erimielisyydessä hallituksen joukkojen kanssa tammikuusta lähtien.

Viimeisimmät yhteentörmäykset ovat levittäneet levottoman suhteen murtumakohtaansa maan edetessä epävarmaan tulevaisuuteen.

“Oli taistelua, helikopterit kohdensivat meitä, ja kun helikopteri ampui raketteja, meidän oli amputtava sitä”, herra Alipurin avustaja Mohammad Hussain Tawana kertoi Hisa-e-Awal Behsudissa tapahtuneesta hyökkäyksestä. kaupunginosa. Hän lisäsi, että ei ollut selvää, johtuiko kaatuminen ammunnan vai teknisistä ongelmista.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ei syyttänyt suoraan Alipurin joukkoja hyökkäyksestä, mutta sanoi, että helikopteri, Mi-17: n Neuvostoliiton aikainen lentokone, ammuttiin ja että hallitus kostaisi. Puolustusministeriö ilmoitti tutkineensa asiaa.

“Vakuutan teille, että tekijöistä rangaistaan ​​ankarasti. Afganistanin turvallisuusjoukkojen verta ei koskaan tuhlata ”, Ghani sanoi torstaina järjestetyssä julkisessa tapahtumassa, jossa juhlittiin toimittajia maassa.

Kaatuneiden joukossa oli neljä miehistön jäsentä ja viisi turvahenkilöstöä, virkamiehet sanoivat. Taisteluissa tapettiin myös useita miliisin jäseniä, herra Tawana sanoi.

Yhteentörmäys on erityisen epävarma Afganistanin kannalta. Noin 11 000 Yhdysvaltain ja Naton joukkoa on valmiita vetäytymään maasta 1. toukokuuta mennessä Yhdysvaltojen ja Talebanin välillä vuonna 2020 tehdyn rauhansopimuksen nojalla. Talebanin ja Afganistanin hallituksen väliset myöhemmät rauhanneuvottelut Qatarissa ovat kaikki pysähtyneet.

Afganistanin hallitus on yhä useammin pitänyt joitain miliisejä pysäytystoimenpiteenä tukahduttaakseen väitettyjä turvallisuusjoukkojaan, joita Taleban jatkuvasti hyökkää. Mutta samanaikaisesti voimakkaasti aseistetut miliisit, aivan kuten herra Alipurin omat, asettavat itsensä hitaasti pitämään aluettaan, jos Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen johtaa hallituksen romahtamiseen tai maan murtumiseen etnisten ja heimojen linjoilla.

Taistelut ovat uusi signaali romahtavista liittoutumista ja kasvavasta sisällissodan uhasta, jota monet pelkäävät puhkeavat, kun Yhdysvaltain johtamat joukot lähtevät Afganistanista.

Herra Alipur ja hänen joukkonsa ovat enimmäkseen Hazara-shiittejä, vainottu etninen vähemmistö Afganistanissa, johon sunnisitalit ja muut militanttiryhmät ovat kohdanneet vuosikymmeniä. Siitä lähtien, kun islamilaisen valtion sivuliike ilmestyi maahan vuonna 2015, Hazara-shiittejä, etenkin Kabulissa, on hyökätty armottomasti korkean profiilin pommituksissa.

Mutta Alipurilla on myös väkivaltainen maine, häntä syytetään ihmisoikeusloukkauksista ja hänet pidätettiin vuonna 2018. Hänet vapautettiin päiviä myöhemmin sen jälkeen, kun paikalliset mielenosoitukset melkein kiertuivat hallinnan ulkopuolella. Ja vaikka hän on usein ristiriidassa hallituksen kanssa, hän pysyy lähellä Sarwar Danishia, joka on Afganistanin toinen varapresidentti.

Tammikuussa herra Alipurin miliisi, joka valvoo avainalueita ja teitä Wardakin maakunnassa, taisteli hallituksen joukkojen kanssa Behsudin valvonnasta. Taistelun syy ja hyökkäyksen aloittaneet ovat epäselviä – syyt vaihtelevat heimojen muuttoreittien hallinnasta ja hallituksen panssaroitujen ajoneuvojen varkauksista uusien poliisipäälliköiden nimittämiseen sinne.

Mutta 29. tammikuuta mielenosoitus uusien poliisipäälliköiden erottamisesta muuttui väkivaltaiseksi, kun turvallisuusjoukot avasivat tulen. Ammuntaan kuoli 11 siviiliä Afganistanin riippumaton ihmisoikeuskomissioja yli 30 haavoittui.

Afganistanin hallitus keskeytti Wardakin maakunnan poliisipäällikön Allah Dad Fedayin valvonnasta mielenosoittajia hyökkäneiden joukkojen valvonnassa. Mutta apulainen herra Tawana mainitsi hänet edelleen syynä keskiviikon myöhään illalla vallinneisiin taisteluihin, koska poliisipäällikkö yksinkertaisesti siirrettiin toiseen maakuntaan aiemmin tällä viikolla.

“Ihmiset ymmärtävät, ettei hallitus ryhtyisi toimenpiteisiin tapahtuman takia, joten he päättivät lopulta ryhtyä toimiin itse”, herra Tawana sanoi.

Tunnit helikopterin kaatumisen jälkeen Afganistanin ja Talebanin virkamiehet sekä Venäjän, Yhdysvaltojen ja useiden alueellisten maiden edustajat tapasivat Moskovassa konferenssin, joka saattaisi saattaa rauhanprosessin takaisin raiteilleen. Konferenssi Turkkiin on myös suunniteltu tulevina viikkoina, kun Yhdysvaltain joukot vetäytyvät 1. toukokuuta.

Vuonna haastattelu ABC Newsin kanssa Keskiviikkona ilmestyneessä presidentti Biden sanoi, että olisi “vaikeaa” noudattaa määräaikaa vihjaen julkisesti joukkojen pitkittyneelle läsnäololle maassa, mikä voisi johtaa viime vuoden Yhdysvaltain ja Talebanin väliseen sopimukseen, koska kapinallisryhmä on ehdottomasti vastustanut tällaista jatkamista.

Herra Biden lisäsi neuvottelevansa liittolaisten kanssa nostosta ja sanoi, että jos määräaikaa pidennetään, se ei ole “paljon pidempi”.

Fatima Faizi ja Fahim Abed toimittivat raportteja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *