Märklin-junat houkuttelevat uutta yleisöä pandemiassa

BERLIN – Viime keväänä Saksan 162-vuotiaan mallijunien valmistajan Märklinin johtajat olivat yllättyneitä myyntiraporteissa odottamattomasta.

“Aloimme havaita vakavaa tilausten nousua”, sanoi Märklinin johtaja Florian Sieber. Hyppy jatkui kesään – uusi yllätys, hän sanoi, koska se on “silloin, kun ihmiset eivät yleensä osta sisätiloja.”

Mutta osta he tekivät. Marraskuussa Märklinin kuukausitilaukset kasvoivat 70 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. yrityksen video Tammikuussa julkaistujen uusien junien ja varusteiden esittely on katsottu yli 165 000 kertaa.

Aikaisemmin pandemiassa tehtyjen leivonta- ja palapelien lisäksi mallijunat löytävät uudelleen intohimoja, kun taas ihmiset ovat yhteistyössä sisätiloissa. Useat junia valmistavat yritykset ilmoittavat myynnin kasvusta. Monille ihmisille on vaikea vastustaa mahdollisuutta luoda erillinen, parempi maailma olohuoneeseen – upeilla vuorilla, pienillä halaavilla vetureilla ja tuumakorkeilla ihmisyhteisöillä, joissa kukaan ei tarvitse naamiota.

“Ulkopuolella on täydellinen kaaos, mutta sisällä, pienen junayksikön ympärillä, se on hiljaista, se on viehättävää”, kertoi Ruotsin lukionopettaja Magnus Hellstrom, 48, joka on harrastanut harrastustaan ​​työskennellessään kotona lukitukset.

“Se on pieni pala täydellisestä maailmasta”, hän sanoi.

Herra Hellstrom on yksi monista Märklin-harrastajista. Yli vuosikymmen sitten konkurssisuojaa hakenut yritys palkkaa nyt ensimmäistä kertaa vuosien ajan uusia oppisopimusopiskelijoita oppimaan tarkan työn, joka liittyy erittäin yksityiskohtaisten pienien junien valmistamiseen.

“Me kukoistamme niin paljon, että on vaikea pysyä mukana”, sanoi 64-vuotias Maria Huta, joka on koonnut junia 38 vuoden ajan yrityksen päätoimipaikassa Göppingenissä, kaupungissa, joka sijaitsee 25 mailia Stuttgartista kaakkoon, missä yritys perustettiin.

Tehdasrakennus on yli sata vuotta vanha, ja laitoksella kiertäminen on matka ajassa taaksepäin: tehtaan lattia, jossa ammattitaitoiset työntekijät työskentelevät työpöytien päällä. Neiti Huta ja hänen kollegansa kiinnittävät usein mikroskoopilla pieniä yksityiskohtia, kuten kelloja tai kaiteita. Yhtiö työllistää noin 1170 kokopäiväistä työntekijää kahdessa toimipaikassaan Göppingenissä ja Gyorissa, Unkarissa.

“Aikaisemmin teimme sopimuksia joistakin osistamme ulkomailla, mutta huomasimme enimmäkseen, että se ei ollut sen arvoista, joidenkin osien filigraani oli niin hieno, että jouduimme usein palauttamaan asioita”, kertoi tehtaan tuotepäällikkö Gerhard Tastl tehdaskierros videoiden kautta.

Märklin-junia on kolmessa mittakaavassa, suosituimpia ovat H0-raideleveydet. Useista tuhansista yksittäisistä osista koostuva huippuluokan Gauge 1 -veturi voi maksaa jopa 4200 dollaria uutta (ja paljon enemmän, jos junasta tulee keräilykohde), vaikka noin 300 osasta koostuvia edullisempia vetureita myydään noin kymmenesosa hinnasta. Märklin valmistaa myös LGB-junia, jotka ovat suurempia ja suunniteltu asennettaviksi ulkona.

Suurin osa H0-raideleveysjunista on rakennettu tyhjästä peruselementeistä – sinkkiseoksesta, teräksestä, muovipelleteistä ja maaleista – Göppingenin tehtaalla, jolloin Märklin voi merkitä nämä mallit “Made in Germany”. Muiden mallien osat valmistetaan Göppingenissä ja kootaan sitten Unkarin tehtaalle.

“Asiakkaillemme on vähemmän sanoa, että se tulee useless tästä yhdestä tehtaasta Saksassa ja enemmän Märklin-allekirjoituksesta”, sanoi Tastl ja huomautti, että osa nykyaikaisten junien elektroniikasta saattaa tulla Aasiasta.

Vaikka tehtaan lattiasta lähtevät junat saattavat muistuttaa täällä vuosikymmeniä sitten tuotettuja malleja, ne piilottavat ominaisuuksia, joita tuolloin ei ollut saatavilla. Ne sisältävät nyt pienet kaiuttimet, jotka toistavat lukuisia digitaalisia halkaisuääniä ja pilliä (tallennetaan mahdollisuuksien mukaan alkuperäisestä), sekä sisä- ja ulkovalot, joita voidaan ohjata erikseen. Toinen ominaisuus simuloi, kuinka todelliset junat lähtevät asemalta (hyvin hitaasti, sitten vähitellen keräämällä nopeutta) ja myöhemmin hitaasti hidastuvat pysähtymiseen.

Uusi ominaisuus on sähköisten virroittimien kauko-ohjattava nostaminen ja laskeminen, laite yläjohtoihin yhdistävän junan päällä. Höyryvetureista tuleva todellinen höyry on ollut ominaisuus jo vuosia.

“Viimeisen 20 vuoden aikana tosiasiallisesti muuttunut on keskittyminen alkuperäisen kopiointiin”, sanoi johtaja Sieber.

Junia voidaan ohjata tietokoneella tai puhelinsovelluksella, jolloin eri radat kulkevat samalla radalla eri nopeuksilla tai kulkevat eri piireillä. Märklin lisäsi jopa mahdollisuuden ohjata junia junan insinööri-simulaattoriohjelmiston avulla, jolloin harrastajat voivat hallita pienen mallijunansa ikään kuin he istuisivat insinöörin tuolissa.

“Se on perinteinen lelu, josta digitaalisten toimintojen, kuten äänen ja valon, kautta on tullut yhä enemmän kuin todellinen juna”, kertoi Ukl Müller, joka oli 15 vuotta Märklinin tuotepäällikkö. Märklineum, yhtiön museo.

Theodor Friedrich Wilhelm Märklin perusti yrityksen vuonna 1859, ja yhtiö myi ensin nuketarvikkeita. Perustajan kuoleman jälkeen seitsemän vuotta myöhemmin yritys kasvoi nuoren leskensä Caroline Märklinin alaisuuteen, joka oli yksi yrityksen ensimmäisistä matkustavista myyjistä ja joka kattoi alueet Etelä-Saksassa ja Sveitsissä.

Yhtiö aloitti tuulimallijunien tuotannon vuonna 1891, ja se oli edelleen perheen eri osien omistuksessa vuoteen 2006 asti, jolloin se myytiin sijoituspalveluyritykselle Kingsbridge Capitalille. Mutta yritys menetti rahaa ja joutui lomauttamaan satoja työntekijöitä, ja vuonna 2009 se haki konkurssisuojaa. Sitten vuonna 2013 Simba Dickie -ryhmä, yksityisomistuksessa oleva saksalainen leikkikalu, osti yrityksen yrittäen pelastaa tärkeänä tuotemerkkinä.

Herra Sieber, jonka isä perusti Simba Dickien vuonna 1982 ja joka on nyt ryhmän toimitusjohtaja, sanoi, että Märklinin talouden selvittäminen kesti muutaman vuoden. Mutta hän sanoi, että työntekijät olivat kriittinen voimavara.

“Kun tarkastelimme heitä ensimmäisen kerran erittäin vakavasti, olimme niin yllättyneitä löydöistämme – henkilöstön tekninen tietotaito oli alan ainutlaatuista”, kertoi herra Sieber, 35, joka muistaa hellästi soittamisensa. Märklin asettui lapseksi isoisänsä luo.

Vuoteen 2015 mennessä asiat olivat etsimässä. Tilauksia oli jälleen tulossa, ja uusi johto oli etsinyt ja voittanut uusia asiakkaita sosiaalisen median tiedotuskampanjoilla. (Märklin Insider -klubi, johon kuuluu yli 50000 jäsentä maailmanlaajuisesti, auttaa yritystä seuraamaan asiakkaitaan.)

“Minun on myönnettävä, että asiat näyttävät nyt paremmilta kuin vuosia sitten”, sanoi rouva Huta. Hän on osa hallitusta, joka edustaa työntekijöitä neuvotteluissa tehtaan omistajien kanssa, ja muistaa elävästi, kun monet hänen kollegansa päästettiin irti, kun yrityksen tulevaisuus tuntui epäselvältä.

Pandemian myynnin kasvu on johtanut joidenkin osien, kuten kiskojen, puutteeseen. Tietyt erikoismallit ovat loppuunmyytyjä, kuten malli 078-sarja, höyryveturi, jota Länsi-Saksan rautatie käytti 1960- ja 1970-luvuilla. Ensimmäisen kerran sen jälkeen kun Simba Dickie otti yrityksen hallintaansa, yritys kouluttaa uusia oppisopimuskoulutettavia Unkarin noin 700 hengen työvoimaan.

Yritys vedonlyö, että monet Märklin-juniin pandemian aikana kiinnittyvät ihmiset pitävät mallijunia jälkikäteen. “Koska se ei todellakaan ole sellainen harrastus, jota harrastat kaksi viikkoa ja sitten hylkäät”, herra Sieber sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *