Yhdysvallat rankaisee 24 Kiinan virkamiestä aattona ensimmäisistä keskusteluista Bidenin alla

SEOUL – Yhdysvallat rankaisi keskiviikkona 24 kiinalaista virkamiestä Hongkongin demokraattisten vapauksien loukkaamisesta toimimalla päiviä ennen ensimmäistä Kiinan ja Amerikan vanhempien diplomaattien suunniteltua kokousta presidentti Bidenin virkaan astumisen jälkeen.

Diplomaattisesti toiminnan ajoitus oli tarkka ja selvästi tarkoituksellinen, jatkuen koeva alku Bidenin hallinnon ja Kiinan välisiin suhteisiin presidentti Donald J. Trumpin johtamien neljän vuoden myrskyisän jälkeen.

Ulkoministeriö ilmoitti asettavansa taloudellisia sanktioita joukolle virkamiehiä, mukaan lukien kommunistisen puolueen 25-jäsenisen poliittisen toimiston jäsen Wang Chen, asiasta, jonka Peking on toistuvasti sanonut olevan sisäpolitiikka. Aikaisemmat pakotteet Trumpin hallinnon määräämä oli estänyt samoja virkamiehiä matkustamasta Yhdysvaltoihin ja jäädyttänyt omaisuutensa maassa.

Japanissa ja Etelä-Koreassa vieraileva ulkoministeri Antony J. Blinken sanoi, että muutos seurasi Kiinaa viimeisin pyrkimys heikentää Hongkongin autonomiaa kirjoittamalla uudelleen alueen vaalilakit Pekingissä ja jyrkemällä muutokset sen suuren kommunistisen puolueen hallitseman lainsäätäjän kautta.

“Tämä toiminta heikentää entisestään Hongkongin ihmisille luvattua suurta autonomiaa ja estää Hongkongin edustajilta äänen omassa hallinnossaan”, Blinken sanoi lausunto julkaistiin keskipäivällä Aasiassa, viitaten vaalien uudistamiseen.

Hän lisäsi, että Britannia oli julistanut vaalimuutokset rikkovaksi sopimusta, joka palautti entisen Britannian siirtomaa-alueen suvereniteetin kiinalaisille vuonna 1997. Blinken ja muut hallintovirkailijat ovat pyrkineet korostamaan, kuinka Kiinan viimeaikainen käyttäytyminen useissa asioissa koskee Yhdysvaltoihin mutta myös muihin maihin.

Keskiviikkona Etelä-Korean ulkoministerin kanssa pidetyn tapaamisen alkaessa Blinken mainitsi Kiinan samassa hengityksessä kuin Myanmar, Pohjois-Korea ja muut maat, joissa hänen mukaansa hallitsevat hallitukset uhkaavat demokratiaa ja vakautta.

“Kiina käyttää pakkoa ja aggressiota systemaattisesti heikentääkseen autonomiaa Hongkongissa, heikentäen demokratiaa Taiwanissa, väärinkäyttäen ihmisoikeuksia Xinjiangissa ja Tiibetissä ja väittäen kansainvälisen oikeuden vastaisia ​​merioikeudellisia väitteitä Etelä-Kiinan merellä”, Blinken kertoi ulkoministerille, Chung Eui-yong.

Herra Blinken ja puolustusministeri Lloyd J. Austin III aloittivat yhteisen vierailunsa Tokiossa, missä he nuhtelivat voimakkaasti Kiinaa mitä he kutsuivat ”epävakauttaviksi toimiksi”, mukaan lukien pyrkimykset uhata Japania asumattomista Senkaku-saaret.

Eräs Bidenin vanhimmista neuvonantajista Aasiassa, Kurt M. Campbell, kertoi The Sydney Morning Herald että Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset suhteet eivät parane ennen kuin Peking on suostunut ilmoittamaton taloudellisen pakon sota Australiaa vastaan.

Tällaiset huomautukset ovat innostaneet perinteisiä amerikkalaisia ​​liittolaisia ​​ja herättäneet vihaa Kiinassa, joka on toistuvasti kehottanut Yhdysvaltoja luopumaan vastakkainasettelusta. Bidenin kansallisen turvallisuusneuvonantajan Jake Sullivanin ja Blinkenin on tarkoitus tavata Kiinan parhaat diplomaatit Yang Jiechi ja Wang Yi Alaskassa torstaista alkaen.

Ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian sanoi keskiviikkona, että Hongkongin pakotteiden viimeinen kierros “paljasti täysin Yhdysvaltojen pahat aikomukset puuttua Kiinan sisäisiin asioihin”.

Aiemmin tällä viikolla hän syytti Yhdysvaltoja “nollasummallisesta ajattelutavasta”, joka “oli tuomittu päättymään historian roskakoriin”.

“Värillisiä linssejä käyttävät voivat helposti unohtaa oikean suunnan, ja kylmän sodan ajattelutavat ovat vahingoittaneet muita ja itseään”, Zhao sanoi maanantaina.

Yhdysvallat on asettanut pakotteita Kiinan virkamiehille aiemmin Hongkongin autonomialain nojalla, jonka kongressi hyväksyi ja jonka Trump allekirjoitti viime vuonna. Se muun muassa valtuuttaa ulkoministeriön rajoittamaan nimettyjä virkamiehiä käyttämästä amerikkalaisia ​​rahoituslaitoksia.

Wang Chen, veteraanipuolueen johtaja, joka johti lainsäädännön muutoksia viime viikolla hyväksytty, on tähän mennessä vanhin Kiinan virkamies. Trumpin hallinto asetti aiemmin sanktiot Hongkongin pääjohtajalle, Carrie Lamille, poliisipäällikölle ja oikeusministerille.

Lopullinen vaikutus kiinalaiseen käyttäytymiseen on toistaiseksi ollut vähäinen, mutta uusimmat nimitykset lisäävät merkittävästi kohdennettujen virkamiesten määrää.

Viimeisimmät amerikkalaiset sanktiot koskisivat 14 varapuheenjohtajaa Kansankongressin pysyvässä komiteassa, joka päätti äskettäin vuosittaisen kokouksensa Pekingissä, sekä Hongkongin poliisivoimien kansallisen turvallisuuden osaston, Hongkongin ja Macaon asiain toimiston virkamiehiin. , ja kansallisen turvallisuuden turvaamisen toimisto.

“Laki ei vaadi heitä toimimaan tiettynä ajankohtana”, sanoi Julian G. Ku, Hofstra Universityn Maurice A. Deane College of Legislation -opiston professori New Yorkissa. ”He päättivät jättää tämän juuri ennen kokousta Alaskassa. Joten tämä on uusi viesti siitä, että Bidenin joukkue ei aio huolehtia Kiinan loukkaamisesta julkisesti. “

Hongkongin opposition merentakaiset kannattajat sanoivat, että pakotteet osoittivat Bidenin hallinnon halukkuutta kohdata Kiina. Washingtonissa sijaitsevan Hongkongin demokratianeuvoston toimitusjohtaja Samuel Chu sanoi lausunnossaan, että ne olivat kommunistisen puolueen ja Hongkongin hallituksen “oikea-aikainen ja selkeä nuhtelu väärinkäytöksille”.

Hongkongissa demokratiaa suosiva leiri oli hiljaa liikkeellä. Kymmenet sen merkittävimmistä jäsenistä ovat pidätettynä ja syytetty väärinkäytöksestä vaalien järjestämisestä viime vuonna, jonka viranomaisten mukaan rikottiin uutta kansallista turvallisuutta koskevaa lakia. Laki itsessään tekee laittomaksi vaatia ulkomaisia ​​pakotteita, mikä tarkoittaa mahdollisia myönteisiä kommentteja siirron tukemiseksi.

Steven Lee Myers ja Lara Jakes raportoitu Soulista ja Austin Ramzy Hongkongista. Claire Fu osallistunut tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *