Jotkut kysyvät neljäntenä vaalijärjestelminä: Onko Israelin demokratia rikki?

Äänestys viittaa siihen, että ensi viikon äänestys ei todennäköisesti tunkeudu umpikujaan, mikä saa monet israelilaiset alkamaan viidennessä vaalissa myöhemmin tänä vuonna.

“Onko Israelin demokratia rikki, kun otetaan huomioon, mitä olemme nähneet parin viime vuoden aikana?” kysyi Jerusalemin tutkimusryhmän Israelin demokratiainstituutin johtaja Yohanan Plesner. Ei, hän sanoi, että se oli “puutteellinen, mutta ei rikki”, ja siksi hän hyvittää virkamiesten ammattilaisia, jotka ovat pitäneet sitä yllä.

Mutta jos järjestelmä ei ole vielä rikki, se on syvässä toimintahäiriössä.

Parlamentti ei hyväksynyt valtion budjettia vuodelle 2020 eikä vuodelle 2021 pandemian poikkeuksellisista kustannuksista huolimatta, mikä pakotti valtion virastot jatkamaan kuukausittain. Hallituksen kokouksia on lykätty tai peruttu koalition sisäisten kiistojen takia, ja kriittisten ulkopoliittisten päätösten hyväksyminen on ajoittain ohitettu kokonaan. Keskeiset valtion virat ovat edelleen täyttämättä. Toimeenpanovalta on sodassa oikeuslaitoksen kanssa.

Ja pääministeri, joka kieltää häntä vastaan ​​nostetut syytteet ja hylkää syytteen vallankaappausyrityksenä, yrittää johtaa maata jopa kun hän on oikeudenkäynnissä.

Kriitikoilleen herra Netanyahu on vanginnut maan vaaleissa yhdestä tärkeimmästä syystä: voittaa parlamentissa riittävästi paikkoja, jotta hän voi muuttaa lakia ja kiertää oikeustapaustaan.

Tällä kertaa häntä syytetään budjettineuvottelujen sabotoinnista koalitiohallituksen romahtamiseksi ja ensi viikon vaalien käynnistämiseksi. Toimenpide muutti vallanjakosopimusta, jonka mukaan Netanyahun keskuskokoilupartneri Benny Gantz olisi voinut korvata hänet pääministerinä tänä syksynä.

Toimenpide muistutti sitä, jonka herra Netanyahu vetosi kolmeen vaaleihin sitten toukokuussa 2019, kun hän johti pyrkimystä hajottaa parlamentti ja aloittaa uusi vaalisykli. Muutos esti presidentti Reuven Rivlinin antamasta herra Gantzille mahdollisuuden yrittää muodostaa koalitio, joka olisi voinut poistaa Netanyahun vallasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *