Biden sanoo, että Yhdysvaltain joukot vetäytyvät Afganistanista toukokuun määräaikaan mennessä

Viime viikolla ulkoministeri Antony J. Blinken lähetti tylsän kirjeen Afganistanin presidentille, Ashraf Ghani, jonka aiemmin Afganistanin toimipiste TOLO Information kertoi, joka ehdotti useita vaiheita Afganistanin hallituksen ja Talebanin välisten umpikujaisten neuvottelujen elvyttämiseksi. Herra Ghani vastaanotti kirjeen, jossa kehotettiin Afganistanin johtajaa ymmärtämään ääneni kiireellisyys, henkilökohtaisena haavana, mikä viittaa siihen, että hän oli yksi prosessin tärkeimmistä esteistä, sanoi Afganistanin virkamies, jolla oli suoraa tietoa asia.

Herra Blinkenin kirje osoitti myös jatkuvaa korkean tason tukea Zalmay Khalilzad, rauhanprosessiin osallistunut Yhdysvaltojen pitkäaikainen johtava diplomaatti, joka on erimielinen hahmo Kabulissa. Monet herra Ghanin piiristä ovat pahoittaneet painostusta, jonka Afganistanissa syntynyt herra Khalilzad painosti hallitukseen kiistanalaisissa asioissa, mukaan lukien noin 5000 Talebanin vankiaQatarissa Dohassa syyskuussa alkaneiden neuvottelujen alkuvaiheessa.

Blinken ehdotti kirjeessään, että Talebanin ja Afganistanin johto tapaisivat ensi kuussa Turkissa, jossa he todennäköisesti keskustelivat Yhdysvaltojen virkamiesten esittämästä tulitauosta ja vallanjakoehdotuksesta. Kumpikaan osapuoli ei ole hyväksynyt sopimusta.

Herra Blinken vaati myös YK: n isännöimää Venäjän, Kiinan, Intian, Pakistanin, Iranin ja Yhdysvaltojen ulkoministerikokousta keskustelemaan Afganistanista lähitulevaisuudessa. Ja Moskova järjestää tulevina viikkoina rauhanprosessin konferenssin, johon Afganistanin hallitus on suostunut osallistumaan.

Dohassa oleva herra Khalilzad tapaa edelleen Talebanin kanssa pyrkiessään vähentämään väkivaltaa Afganistanissa ja tutkii muita tapoja, joilla Taleban voi saada afgaanit ja kansainvälisen yhteisön mukaan poliittisen ratkaisun tavoitteluun. Yhdysvaltain virkamiehille.

Toukokuun 1. päivän määräajan pidentäminen näiden diplomaattisten tavoitteiden saavuttamiseksi ilman Talebanin suostumusta aiheuttaa jyrkkiä riskejä.

Talebanit ovat uhanneet jatkaa hyökkäyksiä Yhdysvaltojen ja muiden Atlantin liittolaisten joukkoja vastaan, jos Yhdysvallat päättää yksipuolisesti pitää joukkonsa toukokuun määräajan jälkeen. Amerikkalaiset joukot ovat nyt kotoisin noin kymmenessä tukikohdassa ja suorittavat kaksi päätehtävää: terrorismin torjunta ja Afganistanin turvallisuusjoukkojen neuvonta eri päämajoissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *