Vierailu Japanissa, Yhdysvaltain huippulähettiläät asettavat taisteluhäiriön Kiinan keskusteluille

Nyt kun Bidenin hallinto on paikallaan ja Kiina on yhä vakuuttavampi, Japani näyttää olevan halukkaampi liittymään Yhdysvaltoihin kritisoimaan yksiselitteisesti Kiinan toimintaa.

Puolustusministeri Kishi sanoi, että Japani ei “ehdottomasti voi hyväksyä” Kiinan toimia jännitteiden lisäämiseksi Itä- ja Etelä-Kiinan merillä, ja ilmoitti rikkovansa kansainvälisiä lakeja.

Japanin ulkoministeri Toshimitsu Motegi kritisoi Kiinaa kuitenkin vähemmän avoimesti.

Herra Blinken mainitsi nimenomaisesti Kiinan – ja Myanmarin, jossa armeija järjesti vallankaappauksen viime kuussa – uhkaamalla “demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta”. Hän sanoi olevansa tyytyväinen liittoon sen roolista “rauhan ja vaurauden turvaamisessa Intian ja Tyynenmeren alueella”.

Analyytikoiden mukaan Japani voi hillitä kieltään, koska sillä on enemmän menetettävää vastakkainasettelusta Kiinan kanssa.

“Yksi iso ero on heidän taloudelliset suhteensa Kiinaan”, sanoi Tokion kansallisen tutkijainstituutin varapuheenjohtaja Narushige Michishita. Vaikka Yhdysvallat voi elää ilman Kiinaa, Japani ei. Heidän on löydettävä siellä yhteinen kanta. “

Washingtonin korkean tason vierailulla pyrittiin osittain muistuttamaan Japania siitä, että sillä on paljon yhteistä kantaa Yhdysvaltojen kanssa. Se, että se oli ensimmäinen virallinen ulkomaanmatka sekä herra Blinkenille että herra Austinille virkaanastumisen jälkeen, toistettiin tiistaina useita kertoja vakuuttamaan Japanille sen arvo Bidenin hallinnolle.

Allianssi Japanin kanssa ei koskaan kärsinyt niin suurta vahinkoa Trumpin hallinnon aikana kuin Yhdysvaltojen kumppanuudet Euroopassa. Abe ylläpitää läheisiä suhteita herra Trumpiin ja isännöi häntä kahdelle vierailulle Japaniin. Viime lokakuussa, jolloin silloinen valtiosihteeri Mike Pompeo tapasivat pääministeri Yoshihide Sugan, molemmat vaihtoivat 15 sekuntia kestäneen nyrkkeilyn.

Tiistaina, kun herra Suga tapasi herra Austinin ja herra Blinkenin virallisessa asuinpaikassaan, he kaikki kumartuivat – kuten Japanissa on tapana.

Makiko Inoue osallistunut Toykon raportointiin ja Steven Lee Myers Soulista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *