Poliitika voi ajaa yhtä paljon Euroopan rokotussuspensiota kuin tiede

“Se on ollut kauhea isku Euroopan itseluottamukseen, sanoisin, kansainvälisellä näyttämöllä”, sanoi ruotsalainen historioitsija Johan Norberg, joka on kirjoittanut maanosan pandemian vastauksesta. “Meillä on aina taipumus vetäytyä omaan kansalliseen politiikkaamme.”

Nämä poliittiset näkökohdat aaltoilivat maanosassa viime päivinä sen jälkeen, kun joku Itävallassa, jolle oli annettu AstraZeneca-rokote, kuoli veritulppien kehittymisen jälkeen. Huolimatta merkittävästä tapahtumasta, se sai maan kuitenkin maaliskuun alussa lopettamaan kyseisen rokotteen erän käytön. Muut maat seurasivat pian esimerkkiä ja herättivät hälytyksen mahdollisista uusista verihyytymistä koskevista raporteista, jotka ovat olleet harvinaisia.

Viime päivinä Espanjan terveysministeri Carolina Dorias puhui kollegoilleen ympäri mantereen ministeriön virkamiehen mukaan, joka pyysi olemaan nimeämättä, koska keskustelut olivat yksityisiä. Espanjassa havaittiin tromboositapauksia viime viikonloppuna, ja jotkut alueet olivat lopettaneet erän AstraZeneca-rokotteiden jakamisen turvallisuusongelmien keskellä.

Mutta tärkein motivaatio oli poliittinen.

Myös Ranska näytti painostavan painostusta toimimaan yhdessä voimakkaiden naapureidensa kanssa. Se oli luottanut AstraZeneca-rokotteeseen saavuttaakseen rokotukset jääkauden alkamisen jälkeen, ja Ranskan terveysministeri Olivier Véran sanoi vasta muutama päivä sitten, ettei “ole syytä keskeyttää”.

Mutta kun Saksa oli ilmoittanut aikomuksistaan ​​selkeät ja julkiset, herra Macronilla oli valinnanvaraa joko seurata perässä vai olla ulkopuolinen. Ja niin tiistaina herra Véran muutti sävelmäänsä. Ranskan, hän sanoi parlamentille, oli “kuunneltava Eurooppaa, kuunneltava kaikkia Euroopan maita”.

Sellainen asia, jonka Speranza, Italian terveysministeri, odotti tapahtuvan, kun hän puhui saksalaisen kollegansa kanssa keskustelussa, jonka italialainen virkamies tunsi siitä.

Kun herra Speranza toi asian pääministeri Draghille, hän totesi sietämätöntä julkista painostusta, jonka Italia joutuisi kohtaamaan yksin käyttäessään rokotetta, jota pidetään liian vaarallisena Euroopalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *