Pohjois-Korean viesti Bidenille: ‘pidättäydy aiheuttamasta haisua’

SEOUL – Pohjois-Korea antoi ensimmäisen varoituslaskunsa Bidenin hallintoa vastaan ​​tiistaina tuomitessaan Washingtonin yhteisten sotaharjoitusten jatkamisesta Etelä-Korean kanssa ja “haisun” nostamisesta Korean niemimaalla.

Pohjois-Korea julkaisi lausuntonsa tunteja ennen kuin ulkoministeri Antony J. Blinken ja puolustusministeri Lloyd J. Austin III aloittivat tapaamiset Japanin virkamiesten kanssa ennen Etelä-Korean matkaa myöhemmin tällä viikolla. Vierailujen tarkoituksena oli vahvistaa liittoutumia alueella, jossa Pohjois-Korean ydinaseiden uhka ja Kiinan kasvava vaikutus on asetettu tärkeimmiksi ulkopolitiikan haasteiksi.

Lausunto oli ensimmäinen virallinen kommentti Bidenin hallinnosta Pohjois-Koreasta.

“Käytämme tätä tilaisuutta varoittaaksemme Yhdysvaltojen uutta hallintoa, joka yrittää kovasti tuottaa jauheen hajua maassamme”, Kim Yo-jong, Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko, sanoi valtion ylläpitämän Pohjois-Korean tiedotusvälineiden tiistaina antamassa lausunnossa. “Jos se haluaa nukkua rauhassa seuraavat neljä vuotta, sen olisi parempi pidättäytyä aiheuttamasta haisua ensimmäisessä vaiheessa.”

Kimin lausunto oli ensimmäinen osoitus siitä, että Pohjois-Korea aikoo vaikuttaa uuden hallinnon politiikkaan nostamalla uusia jännitteitä niemimaalla, analyytikot sanoivat.

“Kim Yo-jongin lausunto oli paineilmoitus Yhdysvalloille ja Etelä-Korealle”, sanoi Yang Moo-jin, Soulin Pohjois-Korean yliopiston professori. “Kun vanhemmat virkamiehet tapaavat tällä viikolla Soulissa keskustellakseen Pohjois-Korean politiikastaan, Pohjoinen varoittaa heitä valitsemaan viisaasti vuoropuhelun ja vastakkainasettelun välillä.”

Kim, joka toimii veljensä edustajana Pohjois-Korean suhteissa Souliin ja Washingtoniin, omisti suurimman osan lausunnostaan ​​kritisoimalla Soulia sen edistämisestä sen vuosittaiset sotaharjoitukset Yhdysvaltojen kanssa tässä kuussa veljensä varoituksista huolimatta.

Herra Blinkenin ja Austinin oli määrä lentää keskiviikkona Etelä-Koreaan tapaamaan presidentti Moon Jae-iniä ja muita Etelä-Korean korkeita johtajia. Pohjois-Korean kasvavien ydin- ja ohjusuhkien torjuminen on korkealla asialistalla. Tokiossa virkamiesten kanssa pidetyssä tapaamisessa herra Blinken sanoi, että Yhdysvallat työskentelee liittolaisten kanssa vapaan ja avoimen Intian ja Tyynenmeren alueen saavuttamiseksi ja että “yksi tämän elementteistä on Pohjois-Korean ydinaseiden vapauttaminen”.

Bidenin hallinto on sanonut suorittavansa kattavan katsauksen Yhdysvaltojen Pohjois-Koreaa koskevaan politiikkaan. Sen jälkeen kun neuvottelut entisen presidentin Donald J. Trumpin kanssa romahtivat vuonna 2019, herra Kim on sanonut, ettei neuvottelujen jatkamiselle ollut mitään järkeä, ellei Washington ensin tarjonnut ehtoja, jotka hänen maansa voisivat hyväksyä. Näihin kuuluu sanktioiden poistaminen ja Yhdysvaltojen sotaharjoitusten lopettaminen Korean niemimaan ympäristössä vastineeksi askelista kohti ydinaseiden vapauttamista.

Bidenin hallinto on yrittänyt päästä Pohjois-Koreaan useiden kanavien kautta viime viikkoina, mutta Pyongyang ei ole vastannut Valkoisen talon mukaan. Analyytikoiden mukaan hiljaisuus oli osa pohjoisen painetaktiikkaa.

“Liittoutuneilla on arvokasta vähän aikaa koordinoida lähestymistapojaan ennaltaehkäisyyn, pakotteisiin ja sitoutumiseen”, sanoo Leif-Eric Easley, kansainvälisten tutkimusten professori Soulin Ewha Womansin yliopistossa.

Kim pyysi lausunnossaan Etelä-Koreaa valitsemaan “maaliskuun sota” ja “maaliskuun kriisi” “maaliskuun lämmön” sijaan aloittamalla yhteiset sotaharjoitukset, joita Pohjoinen on kuvannut hyökkäyksen harjoituksiksi.

Trumpin johdolla Washington ja Soul keskeyttivät tai supistivat yhteisiä sotaharjoituksia tukeakseen diplomatia herra Kimin kanssa. Kolmen kokouksen jälkeen herra Trumpin neuvottelut Kimin kanssa romahtivat ilman sopimusta siitä, miten Pohjois-Korean kasvava ydin- ja ohjusvalmius voidaan lopettaa.

Silti Yhdysvallat ja Etelä-Korea pienensivät huomattavasti tämänvuotisen kevät-sotaharjoituksen mittakaavaa suorittamalla sen tietokonesimulaationa ilman suuria joukkojen liikkeitä. Etelä-Korean mukaan harjoitus oli minimoitu tänä vuonna pandemian ja halun pitää yllä diplomaattista vauhtia Pohjois-Korean kanssa. Se kehotti pohjoista tulemaan “joustavammaksi” eikä nostamaan jännitteitä, kuten se on usein tehnyt vastauksena vuotuisiin harjoituksiin.

Kim kutsui tiistaina Etelä-Korean diplomaattisia toiveita “naurettaviksi, röyhkeiksi ja typeriksi”. Hän varoitti, että Pohjois-Etelä-Korean suhteet huonontuvat entisestään, koska Soul oli ylittänyt punaisen linjan.

“Sotaharjoitukset ja vihamielisyys eivät voi koskaan käydä vuoropuhelun ja yhteistyön kanssa”, hän sanoi. “He ovat tuomassa purevan tuulen, ei kaikkien odottaman lämpimän tuulen maaliskuun kevätpäivinä.”

Hän ei tarkentanut, mitä ”pureva tuuli” tarkoittaisi. Mutta hän ilmoitti, että Pohjois-Korea voi lakkauttaa maan rauhanomaisen yhdistämisen komitean, sanomalla, että hallitsevalla työväenpuolueen organisaatiolla, joka keskittyy vuoropuheluun eteläisen kanssa, “ei ole mitään syytä sen olemassaoloon”. Hän varoitti myös, että Pohjois-Korea saattaa harkita yhteisen Pohjois-Etelä-Korean sotilassopimuksen irtisanomista, jonka Kim ja Mr. Moon allekirjoittivat vuonna 2018 lyhyen suoran lähentymisen aikana.

Pohjois-Korea räjäytti Korean välisen yhteysviraston viime vuonna, mikä lopetti virallisen vuoropuhelun Soulin kanssa. Kim varoitti tammikuussa pidetyssä puolueiden kongressipuheessa, että Korean välisten suhteiden palauttaminen “rauhan ja vaurauden pisteeseen” riippuu Etelä-Korean käyttäytymisestä. Pohjois-Korea on syyllistynyt Souliin, koska se ei suostutellut Yhdysvaltoja tekemään alennuksia Pyongyangille tai parantamaan Korean välisiä taloudellisia siteitä Washingtonin toiveista riippumatta.

Sen jälkeen kun hänen tapaamisensa Trumpin kanssa ei onnistunut kumoamaan pakotteita, Kim vannoi edistävänsä maansa ydinvoimavaroja. Klo puolueen kongressi, hän ilmoitti, että Pohjois-Korea rakentaa uusia kiinteitä polttoaineita sisältäviä mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia ja tekee ydinkäristä kevyempiä ja tarkempia.

Analyytikot ovat seuranneet Pohjois-Koreaa tiiviisti viime viikolla selvittääkseen, provosoiko se Washingtonin tekemällä ohjus- tai muita aseita ennen Blinkenin ja Austinin saapumista Aasiaan.

Toistaiseksi sitä ei ole tapahtunut.

“Kim Jong-unin tärkein prioriteetti on tällä hetkellä kotona, keskittyminen talouteen ja ihmisten elämän parantamiseen”, sanoi Yang, Soulin Pohjois-Korean yliopiston professori.

Pohjois-Korean taloutta on tuhonnut pandemia. Ja herra Kim, joka on myöntänyt, että hänen talouspolitiikkansa on epäonnistunut, on sanonut keskittyvänsä “omavaraisen” talouden rakentamiseen kansainvälisten pakotteiden edessä.

Mutta vaikka Pohjois-Korea ei tervehtisi herra Blinkeniä ja herra Austinia ohjustestillä, neiti Kimin lausunto osoitti, että maa odottaa Bidenin hallinnon astuvan kevyesti. Pohjois-Korea alkaa todennäköisesti nostaa jännitteitä pian saadakseen vipuvaikutuksen, sanoi Soulin Korean kansallisen strategian tutkimuslaitoksen analyytikko Shin Beom-chul.

“Ne aloitetaan käynnistämällä tavanomaiset lyhyen kantaman ohjukset, luultavasti ajatellen menevänsä mannertenvälisen ballistisen ohjuksen laukaisemiseen”, Mr. Shin sanoi. “He painostavat Bidenin hallintoa tekemään myönnytyksiä, kun se tarkastelee Yhdysvaltojen Pohjois-Koreaa koskevaa politiikkaa.”

Lara Jakes osallistui raportointiin Tokiosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *