Israel paljastaa äskettäin löydetyt fragmentit Kuolleenmeren kääröistä

JERUSALEM – Israelilaiset tutkijat paljastivat tiistaina kymmeniä uusia löydettyjä Kuolleenmeren kirjekappaleita, jotka sisältävät lähes 2000 vuotta vanhoja raamatullisia tekstejä.

Pergamenttipalaset, jotka vaihtelevat useless muutamasta millimetristä pienoiskuvan kokoisiksi, ovat ensimmäisiä noin 60 vuodessa, jotka on paljastettu Juudean aavikon arkeologisissa kaivauksissa. Ne löydettiin osana neljän vuoden Israelin kansallista hanketta, jolla estettiin muinaisten esineiden ryöstämistä Jerusalemin itä- ja kaakkoisosassa sijaitsevan aavikon syrjäisistä luolista ja rakoista, jotka kulkevat Israelin ja miehitetyn Länsirannan rajan yli.

Hanke tuotti esiin monia muita harvinaisia ​​ja historiallisia löytöjä, mukaan lukien suuri kudottu kori kannella, joka on päivätty noin 10 500 vuotta sitten ja joka voi olla maailman vanhin ehjä kori. Arkeologit löysivät myös 6000 vuotta vanhan, osittain muumioidun lapsen luurangon, joka oli haudattu sikiön asentoon ja kääritty kankaaseen.

“Aavikkoryhmä osoitti poikkeuksellista rohkeutta, omistautumista ja omistautumista tarkoitukseen, räpyttelemällä alas taivaan ja maan välissä sijaitseviin luoliin”, sanoi Israel Hasson, Israelin antiikkiviraston lähtevä johtaja, joka on noin 15 000: n huoltaja. palaset rullaa.

Hän lisäsi lausunnossaan, että heidän työhönsä luolissa liittyi “kaivaminen ja seulominen niiden läpi, sietämällä paksua ja tukehtuvaa pölyä ja palattuaan lahjoilla, jotka ovat mittaamattoman arvokkaita ihmiskunnalle”.

Kuolleenmeren kääröt, jotka löydettiin enimmäkseen viime vuosisadan aikana, sisältävät aikaisimmat tunnetut kopiot melkein kaikista heprealaisen raamatun kirjoista, lukuun ottamatta Esterin kirjaa, jotka on kirjoitettu pergamentille ja papyrukselle.

Noin kolmannelta vuosisadalta eKr. Ensimmäiseen vuosisadalle jKr. Raamatullisia ja apokryfitekstejä pidetään yleisesti 1900-luvun merkittävimpien arkeologisten löytöjen joukossa, ja niitä pidetään edelleen kiihkeänä. akateeminen keskustelu maailman ympäri.

Juudean aavikon kuivat olosuhteet antoivat ainutlaatuisen ympäristön esineiden ja orgaanisten materiaalien luonnolliselle säilyttämiselle, joka ei tavallisesti olisi kestänyt ajan koetta.

Viimeisimmät fragmentit ovat peräisin kääreestä, joka löydettiin ensin ns. Kauhuluolasta Ein Gedin eteläpuolella Israelin alueella. Kahden kirjanoppineen kirjoittama kreikaksi, se on peräisin Bar Kokhban kapinan ajalta, lähes 1900 vuotta sitten, jolloin juutalaiset kapinalliset pakenivat perheidensä kanssa ja piiloutuivat roomalaisten luoliin.

Roomalaiset löysivät ja piirittivät pakolaisia ​​Kauhuluolasta, kunnes he kuolivat siellä nälkään. Ensimmäiset viime vuosisadalla saapuneet arkeologit löysivät kallonsa ja luunsa koriin luolasta.

Uudet fragmentit sisältävät Sakarjan kirjan 8: 16-17 jakeita, mukaan lukien osa antiikin hepreaksi kirjoitettua Jumalan nimeä, ja jakeita Nahumista 1: 5-6, molemmat Raamatun kahdentoista vähäisemmän profeetan kirjasta.

Asiantuntijat onnistuivat rekonstruoimaan Sakarjan 11 tekstiriviä, mukaan lukien jakeet: ”Nämä ovat asioita, jotka sinun on tehtävä: Puhu totuus toisillesi, tee tosi ja täydellinen oikeudenmukaisuus portteissasi. Älkää käsittele pahaa toisiaan vastaan ​​ja älkää rakastako väärennöksiä, koska kaikki nämä ovat asioita, joita minä vihaan – julistaa Herra. “

Oren Ableman, Antiikkiviraston tiimin jäsen, joka konservoi ja tutki uusia fragmentteja, kuvasi esineitä “uudeksi pieneksi palanen menneisyyden palapeliksi”.

Puhuessaan Jerusalemin Israelin museon laboratorioissa, joissa sirpaleita esiteltiin toimittajille tiistaiaamuna, hän sanoi, että näihin jakeisiin sisältyi yhtäläisen oikeudenmukaisuuden kaikille käsite, jonka “ihmiset lukevat ja jotka ovat merkityksellisiä ihmisille juuri tämän vuoksi päivä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *