Israel paljastaa äskettäin löydetyt fragmentit Kuolleenmeren kääröistä

Beduiinien paimen törmäsi ensimmäisiin muinaisista kääröistä vuonna 1947. Hän löysi ne varastoituna purkkeihin Qumranin luolasta lähellä Kuolleenmeren pohjoiskärkeä. Jotkut myytiin luostarille ja toiset antiikkikaupalle Betlehemissä. Kun heidän aitoutensa oli todettu, arkeologiset retkikunnat ja antiikin ryöstöt seurasivat ja tyhjensivät luolat kaikesta, mitä löysivät.

Vuosikymmeniä myöhemmin Juudean autiomaalla oli kuitenkin vielä enemmän salaisuuksia luopua.

Keskellä merkkejä siitä, että rosvot etsivät ja haukkasivat edelleen esineitä alueelta, joiden osia on vaikea saavuttaa ja hallita, Israelin viranomaiset päättivät suorittaa järjestelmällisen, kattavan tutkimuksen kallioista, rotkoista ja luolista vuodesta 2017 alkaen.

“Arkeologeilla oli tapana aina jahdata ryöstöjä”, sanoi Amir Ganor, joka johtaa antiikkiviraston varkauksien estoyksikköä. “Päätimme, että on ehkä aika päästä rosvojen eteen.”

Nykyaikaisilla työkaluilla, kuten droneilla, jotka voisivat etsiä jokaisesta nurkasta ja kalliosta, kolme joukkoa, jotka koostuivat neljästä ihmisestä, kumpikin kartoitti ja pyyhkäisi noin 50 mailia kallion pintaa Kuolleenmeren pituudella.

Joihinkin luoliin pääsy olisi ollut helpompaa muinaisina aikoina. Ihmiset tiesivät navigoida eläinten poluilla, herra Ganor sanoi, ja räppäämisen sijaan he olisivat käyttäneet köysitikkaita kaukoihin. Mutta yli 2000 vuoden aikana maaston osat ovat romahtaneet ja aiheuttaneet syviä kuiluja.

Länsiranta oli Jordanian hallinnassa vuodesta 1948, kunnes Israel valloitti alueen vuonna 1967 Lähi-idän sodassa. Se on nyt jaettu Israelin ja osittaisen palestiinalaisten valvonnan kesken. Mutta vuoden 1967 rajaa ei ollut olemassa antiikissa, herra Ganor sanoi, ja arkeologit käsittelivät Juudean aavikkoa yhtenä yksikkönä tutkimusta varten.

MurabBa’atin luolissa, nykyisellä Länsirannalla, arkeologit avasivat arkeen esineitä. Siihen sisältyi kori ja välimuisti harvinaisia ​​kolikoita Bar Kokhba-kapinan päivistä, jotka oli lyöty juutalaisilla symboleilla, kuten harppu ja päivämääräpalmut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *