Fb ja Information Corp lakko maksavat Australian sisällön

MELBOURNE, Australia – Fb on sopinut maksavansa Rupert Murdochin Information Corp: lle sen journalismisisällöstä Australiassa, kuukauden kuluttua siitä, kun sosiaalisen median alusta esti väliaikaisesti maan sisäisiä uutislinkkejä lain vuoksi, joka painotti digitaalisia jättiläisiä korvaamaan kustantajia.

Tiistaina julkistettu monivuotinen sopimus sisältää uutissisältöä suurilta Murdochin konservatiivisilta tiedotusvälineiltä, ​​kuten The Australian, valtakunnallinen sanomalehti ja uutissivusto information.com.au sekä muita pääkaupunkiseudun, alueellisia ja yhteisöjulkaisuja.

Se tulee kuukauden kuluttua Googlesta julkisti oman kolmivuotisen maailmanlaajuisen sopimuksensa Information Corpin kanssa maksamaan kustantajan uutissisällöstä, ja sen jälkeen kun Fb vetäytyi voimakkaan arvostelun alaisena dramaattisesta jakamisen tai katselun estäminen uutislinkeistä Australiassa.

Muutamia yksityiskohtia, mukaan lukien kuinka paljon Fb maksaa Information Corp: lle sisällöstä, julkaistiin.

Information Corpin toimitusjohtaja Robert Thomson sanoi tiistaina antamassaan lausunnossa, että sopimuksella, jota hän kutsui “maamerkiksi”, olisi “olennainen ja mielekäs vaikutus Australian uutisyrityksiimme”.

Information Corpin johtajat, herra Thomson lisäsi, olivat “johtaneet maailmanlaajuista keskustelua”, kun digitaalisten jättiläisten nousu oli köyhtynyt uutistoimialalle. Kaupan avulla hän sanoi, että Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ja hänen tiiminsä ovat auttaneet “muokkaamaan äärimmäisen pakkoa kärsineen journalismin tulevaisuutta”.

Kriitikot sanoivat, että kauppa ei juurikaan takaa sellaista yleisen edun mukaista journalismia, jonka Australian hallitus mainitsi viime kuukaudessa hyväksytyn lainsäädännön ehdottaessa.

“Ei ole mitään takeita siitä, että yleisö hyötyy”, sanoi Länsi-Sydneyn yliopiston viestinnän vanhempi lehtori Tanya Notley, joka totesi, että ensimmäiset suuret uutistoimistot, jotka tekivät sopimuksia Facebookin kanssa, olivat konservatiivisia ja linjassa nykyisen hallituksen kanssa.

Toisten mukaan se korosti edelleen sosiaalisen median yritysten kohtuutonta valtaa hallita uutisia ja julkista tietoa. “He ovat porttivartijoita julkisen kulutuksen uutisille”, sanoi digitaalisen etiikan tutkija Marc Cheong Melbournen yliopistossa.

Lausunnossaan Fb ilmoitti, että sopimukset auttaisivat ihmisiä saamaan pääsyn uutisartikkeleihin ja uutisvideoihin kansallisten, pääkaupunkiseudun, maaseudun ja esikaupunkien uutishuoneiden verkostosta.

“Olemme sitoutuneet tuomaan Fb-uutisia Australiaan”, sanoi Andrew Hunter, Facebookin kumppanuusjohtaja Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Se oli selvästi erilainen sävy kuin tekniikan jättiläinen iski helmikuussa, kun Fb esti uutisia Australiassa.

Tuolloin William Easton, Fb Australian ja Uuden-Seelannin toimitusjohtaja, sanoi Australian ehdotuksesta “Ehdotettu laki ymmärtää perusteellisesti väärin alustamme ja julkaisijoiden välisen suhteen uutissisällön jakamiseksi.”

Vaikka Australian hallitus on osoittanut digitaalisten mainosmenojen vakauttamisen Googlen ja Facebookin kaltaisissa yrityksissä, tekniset jättiläiset sanovat hyötyvänsä uutisyrityksistä lisäämällä liikennettä sivustoilleen.

Fb on myös ilmoittanut alustavista palkkasopimuksista riippumattomien uutisjärjestöjen kanssa, mukaan lukien yksityinen media, Schwartz Media ja Solstice Media. Mutta toistaiseksi se on vahvistanut sopimukset useless Information Corpin ja toisen suuren konservatiivisen uutistoimiston Seven West Median kanssa.

Sky Information Australia, jonka omistaa myös herra Murdoch, jatkoi voimassa olevaa sopimusta Facebookin kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *