Emme tiedä kuinka paljon taidetta on kadonnut museoista

Pitäisikö museoiden kertoa yleisölle kadonneesta taiteesta?

Kaksi kullan ja hopeanväristä italialaista renessanssin panssaria, jotka olivat olleet varastettu Louvresta vuonna 1983 ja löydetty tänä vuonna perheen yksityiskokoelmassa Ranskassa löydettiin tapa, jolla varastettu taide usein on: Asiantuntija tarkisti kohteet kadonneen ja varastetun taiteen online-tietokantaan.

Mutta museot ovat toisinaan piilottaneet tietoja varkauksista, peläten, että turvallisuusheikkouksien paljastaminen saattaisi tehdä muista laitoksista vähemmän todennäköisiä lainata heille taidetta tai rohkaista muita varkauksia museon nykyisten ja entisten virkamiesten mukaan. Taideturvallisuuden asiantuntijoiden mukaan varkauksista ilmoittamisen laiminlyönti, etenkin varastosta varastettujen esineiden osalta, on estänyt museoita saamasta takaisin esineitä.

Louvren perintötaiteen kuraattori Philippe Malgouyres kertoi, että kun hän aloitti työskentelyn museoissa vuosikymmeniä sitten, hän kuuli tarinoita varkauksista ja katoamisista, joista ei ollut ilmoitettu.

“Tavoitteenamme on säilyttää esineitä tulevaisuutta ja yleisöä varten”, herra Malgouyres sanoi. “Kun emme jotenkin tee sitä, kun jotain varastetaan, se on erittäin tuskallinen kokemus, joka johti joihinkin museoihin, etenkään edes menemättä joskus poliisiin, koska he tunsivat siitä niin noloa.”

Hän sanoi, että vaikka äskettäin talteenotetut haarniskat eivät olleet yhtä tunnettuja kuin monet muutkin Louvren kokoelman kappaleet, hän ajatteli, että se löydettäisiin lopulta, koska se oli luetteloitu Ranskan taidevarkaustietokantaan.

Nyt julkiset museot ja galleriat toimivat avoimemmalla tavalla, sanoi Lontoon kansallisen muotokuvagallerian entinen johtaja Sandy Nairne ja entinen Tate-gallerian ohjelmien johtaja.

“Aikaisemmin instituutioiden, jotka halusivat suojata koskemattomuuden tunteensa, oli eräänlainen välitön reaktio, joka teki niistä erittäin varovaisia ​​puhuessaan asiasta”, sanoi Tate-tiimiä johtava herra Nairne. joka toi kaksi JMW Turnerin maalausta vuonna 2002, kahdeksan vuotta sen jälkeen, kun heidät oli varastettu lainattuaan museolle Saksassa.

Sunnuntaina, sanomalehti El País kertoi Espanjan kansalliskirjasto oli vuonna 2014 havainnut, että yksi sen arkistoista, Galileon 1700-luvun kirja, oli korvattu jäljennöksellä, mutta ilmoitti siitä poliisille vasta neljä vuotta myöhemmin, kun tutkijat olivat pyytäneet työtä.

Vaikka on ilmeistä, kun esillä olevat taideteokset varastetaan, museoissa voi joskus kestää vuosia ymmärtää, että varastoon on otettu kappaleita, kertoi Tim Carpenter, FBI: n taiderikollisuuden erikoisagentti.

“Voi olla 10 tai 15 vuotta, ennen kuin he tekevät selvityksen ja sanovat:” Hei, missä tämä pala on? “, Hän sanoi. “Voitte kuvitella, kuinka vaikeaa on yrittää saada kiinni 15-vuotiaasta rikoksesta. Se tekee asioista meille äärettömän vaikeita. “

Kattava luettelo museosta, kuten Metropolitan Museum of Artwork, jossa on satoja tuhansia esineitä, on aikaa vievää ja kallista, mutta huono kirjanpito voi haitata varkauksien tutkintaa.

Eräässä tapauksessa, jonka herra Carpenter työskenteli, suuri museo havaitsi esineiden katoamisen 15-20 vuotta varkauden jälkeen. Viranomaiset tiesivät esineiden sijainnin, mutta eivät voineet palauttaa niitä, koska museo ei kyennyt todistamaan esineiden kuuluneen siihen; museon tarkin luettelo oli 1920-luvulta, hän sanoi.

Varkauksista ilmoittamisen edut ovat selvät: Yleisön jäsenet voivat auttaa tunnistamaan varastetun taiteen, ja varkaiden on vaikeampaa myydä. Vuonna 2011, kun Rembrandtille kuuluva piirros varastettiin Los Angelesin hotellin näyttelystä, viranomaiset julkaisivat kuvan teoksesta. Päiviä myöhemmin se jätettiin kirkkoon.

On kuitenkin myös tapauksia, joissa varkauksien pitäminen julkisuudesta on hyödyllistä tutkintatarkoituksiin, kertoi taiderikollisuutta tutkivan järjestön Lynda Albertson.

Vuonna 2013, kun varkaat varasti 27 kappaletta Villa Giulian kansallisesta etruskien museosta Roomassa poliisi hiljaa varkaudesta ja sen seurauksena sai takaisin suurimman osan kappaleista, hän sanoi.

“Joskus he ovat hyvin hiljaisia, eivät niin puheita tai roiskeita”, rouva Albertson kertoi taiderikollisuuteen keskittyvästä Italian poliisin jaosta. “Tuo harkintavalta on ollut varsin hyödyllistä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *