Aviomiehensä tappaneen naisen oikeudenkäynti tuo esiin kotimaisen väärinkäytön Turkissa

ISTANBULI – Käsiraudoissa ja alastomana Melek Ipek kesti miehensä lyöntien, seksuaalisen väkivallan ja kuolemanuhkaamisen yön, joka sai hänet ja heidän kaksi tytärtään pahoinpideltiin ja traumaattisiksi. Aamuun mennessä, kun hän meni ulos ja palasi taloon, hän oli ottanut aseen ja tappanut hänet taistelussa.

Ipek, 31, pidätettiin, kun hän kutsui poliisin paikalle Turkin eteläisessä Antalyan kaupungissa tammikuussa. Maanantaina hän joutui oikeudenkäyntiin syytettynä murhasta ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, joka on muodostumassa poliittisesti kiistanalaiseksi tapaukseksi naisten oikeuksista maassa.

Naisten oikeuksien järjestöt ovat nousseet tukemaan häntä sanoen, että hän toimi itsepuolustukseksi ja oli kärsinyt vuosien ajan aviomiehensä väärinkäytöksistä ennen pitkää yön kidutusta. Jos hänelle olisi annettu terveydenhoito ja psykiatrinen arvio hyökkäyksen jälkeen, hän ei edes olisi oikeudenkäynnissä, Antalyan feministikollektiivi sanoi lausunnossaan.

Presidentti Recep Tayyip Erdoganille, joka on konservatiivisen islamistisen liikkeen johtaja, joka on puolustanut perinteistä perhettä turkkilaisena ihanteena, Ipekin tapauksen kaltaisista jaksoista on tullut yhä räjähtävämpi asia. Hänen vastustajansa syyttävät häntä naisiin kohdistuvan väkivallan noususta hänen toimikautensa aikana, ja oman puolueensa naiset, joskin varovaisemmin, tukevat naisten parempaa suojelua.

Naisten oikeiden ryhmien mielestä naisten kuolemantapaukset ovat lisääntyneet jyrkästi viimeisten kahden vuosikymmenen aikana – lähes kolme päivässä tapahtuu Turkissa – ja perheväkivallasta syytettyjen miesten rankaisemattomuus.

Sisäministeri Suleyman Soylun mukaan 266 naista tapettiin viime vuonna perheväkivallan jaksoissa. Naisten oikeuksien puolustajien mukaan todellinen tulli on paljon korkeampi, ja he mainitsevat omat lukunsa viime vuonna kirjatusta 370 tapetusta taposta – toisin sanoen miesten murhasta naisista johtuvista naisista – ja 171 naisesta, jotka menettivät henkensä epäilyttävissä olosuhteissa. Sen lisäksi ovat naisten itsemurhat, joita tuskin tutkitaan, he sanovat.

He viittaavat naismurhien jyrkkään kasvuun vuodesta 2002, jolloin Erdoganin Oikeuden ja kehityksen puolue valittiin virkaan. Naisten murhat nousivat vuoden 2002 66: sta 953: een vuoden 2009 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana, kertoi Erdoganin tuolloin oikeusministeri Sadullah Ergin. Hallitus lopetti sukupuolen mukaisten murhien tietojen julkaisemisen vuoden 2009 jälkeen.

“Turkissa tapetaan päivittäin vähintään kolme naista”, sanoi naiskysymysten aktivisti ja kommentaattori Berrin Sonmez. “Mikä tärkeämpää, havaitsemme, että naisten murhat ovat muuttuneet väkivaltaisemmiksi.”

Jotkut viimeaikaisten tapausten julmuudesta merkitsevät järjestelmällistä kidutusta, hän sanoi.

Neiti Ipek esiintyi maanantaina oikeudessa vankilan videolinkin kautta. Hän sanoi olevansa surullinen tapahtuneesta ja ilmaisi surunvalittelun miehensä perheelle. Itkien hän lisäsi: “Mutta haluan kertoa kaiken, mitä olen käynyt läpi, en enää häpeä ja peloissani.”

Hän sanoi, että hän oli ollut menestyvä opiskelija ja haaveillut matematiikan opettajaksi, mutta että hänen aviomiehensä Ramazan Ipek oli pahoinpidellyt häntä seksuaalisesti hänen ollessa vielä lukiossa pakottaakseen hänet naimisiin.

Yönä tammikuun 6. päivänä kuljettajana toiminut herra Ipek, 36, löi häntä kiväärillä ja uhkasi tappaa hänet ja heidän 9 ja 7-vuotiaat tyttärensä ampumalla aseella ja murtamalla heidän vieressään olevan ikkunan, hänen mukaansa syytteessä.

Hän lähti talosta aamulla ja sanoi palaavansa tappamaan kaksi lasta ja sitten hänet. Kun hän palasi huutaen tuntia myöhemmin, vielä käsiraudoissa oleva rouva Ipek otti kiväärinsä ja ase laukesi taistelussa, hän sanoi tilinsä. Hänet tapettiin yhdellä kierroksella lähietäisyydeltä.

Lakimiehet ja aktivistit Antalyassa ovat tyrmistyneet siitä, että Ipek pidätettiin. He ovat myös huolissaan siitä, että syytteessä Ipek kuvailtiin perheenjäseneksi ja syytettiin siitä, että Ipek oli päättänyt ampua miehensä sen sijaan, että hakisi apua poliisilta tai naapureilta.

”Kaikki tuomitsevat Melekiä juuri nyt:” Miksi hän ei kutsunut poliisia? Miksi hän ei syyttänyt häntä aikaisemmin? Miksi hän ei eronnut aiemmin? ”, Sanoi Gurbet Kabadayi, opettaja ja aktivisti Antalyan naisten neuvontakeskuksessa ja solidaarisuusyhdistyksessä, joka on tarjonnut tukea Ipekille ja hänen perheelleen.

Syyteessä todetaan aikomuksestaan ​​tappaa hänet se, että Ipek ei hakenut valtiolta apua tai suojelua tai hakenut sitä naapureiltaan ennen hyökkäystä tai sen aikana. Hänet määrättiin pysymään vankilassa seuraavaan kuulemistilaisuuteen 2. huhtikuuta.

Mutta aktivistit ja lakimiehet sanovat, että Turkin poliisi ja oikeuslaitos pettävät usein tarvitsevat naiset. Poliisit suostuttelevat pahoinpidellyt naiset palaamaan aviomiehensä luo, lähestymismääräyksiä pannaan harvoin täytäntöön, ja tuomioistuimet määräävät usein lyhennettyjä rangaistuksia hyvästä käyttäytymisestä, mikä kannustaa väkivallan tekijöiden rankaisemattomuuden tunteeseen, Kabadayi sanoi. Yhdessä tapauksessa Turkin tuomioistuin vapautettiin vuonna 2017 kaksi miestä syytettiin sisarensa tappamisesta hänen länsimaisen elämäntapansa takia.

Poliittiset vastustajat ja naisoikeuskampanjat ovat syyttäneet Erdogania kannustamasta rankaisemattomuuden tunnetta ja sitä seuraavaa väkivallan lisääntymistä ilmaisemalla konservatiiviset näkemykset naisten asemasta yhteiskunnassa ja hänen yhä autoritaarisemmasta otteestaan ​​oikeuslaitokseen ja lainvalvontaan.

Periaatteessa Turkki tunnustaa naisten oikeudet lainsäädännössä ja perustuslaissa, lähinnä siksi, että naisaktivistit osallistuivat niiden muotoiluun, kertoi tasa-arvonvalvontafoorumin jäsen asianajaja Hulya Gulbahar.

“Asia on”, hän sanoi, “kuten olemme nähneet Melek Ipek -tapauksessa, mikään noista laissa ja perustuslaissa olevista naisia ​​suosivista lausekkeista ei ole voimassa.”

Ensimmäisenä vuosikymmenenä vallassaan Erdogania kehuttiin demokraattisten uudistusten aloittamisesta osana Turkin pyrkimystä saada Euroopan unionin jäsenyyttä. Hän isännöi Istanbulin yleissopimusta, joka oli ensimmäinen perheväkivaltaa koskevan kansainvälisen sopimuksen ensimmäinen allekirjoittaja vuonna 2011.

Vielä vuosikymmenen kuluttua naisoikeuskampanjat sanovat taistelevan islamistien yrityksiä vetäytyä Istanbulin yleissopimuksesta, kumota lainsäädäntöä, kuten elatus- ja perintöoikeuksia koskevat artiklat, ja alentaa suostumusikää 18: sta 12: een.

“Valitettavasti yritämme suojella sitä, mitä olemme jo saaneet”, rouva Sonmez sanoi.

Kun ero Istanbulin yleissopimuksesta vetäytymisestä tuli viime vuonna etelään, Erdogan kohtasi naisten vastustusta omassa leirissään, myös perheessään.

Ladies and Democracy Affiliation, vuonna 2013 perustettu voittoa tavoittelematon naisoikeusjärjestö, jonka Erdoganin tytär Sumeyye Bayraktar on varapuheenjohtaja, kannatti Istanbulin yleissopimusta. Herra Erdogan näyttää hylänneen ajatuksen vetäytymisestä.

Naisen yhdistys on läheisessä linjassa Erdoganin Oikeus- ja kehityspuolueen kanssa ja tukee sen islamistisia ihanteita korostaen perheen ja lasten kasvatuksen merkitystä naisille. Mutta sen naisjäsenet ovat tukeneet myös avioliiton ja työvoiman naisten oikeutta.

Nurten Ertugrul, entinen puolueen jäsen, joka erosi sen jälkeen, kun hänet siirrettiin apulaiskaupunginjohtajaksi miehen eduksi, sanoi, että islamistisen liikkeen naisten oikeuksien tukemisen pohja oli estänyt eroamisen Istanbulin yleissopimuksesta. Konservatiiviset naiset eivät voi aina puhua, mutta ne kannustavat muita tekemään niin, hän sanoi.

Jos Oikeus- ja kehityspuolue “ei olisi pelännyt omaa naisten raivoa ja naisia, jotka äänestivät heidän puolestaan”, hän sanoi, “he olisivat helposti vetäytyneet Istanbulin yleissopimuksesta”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *