Vatikaani sanoo, että papit eivät voi siunata samaa sukupuolta olevia liittoja

Rooma – Paavin suostumuksella Vatikaani sanoi maanantaina, että papit eivät voi siunata samaa sukupuolta edustavia liittoja, ja kutsuivat tällaista siunausta “ei lailliseksi”.

Tuomiossa sanottiin, että kirkon tulisi olla ystävällinen homoja kohtaan “kunnioittavasti, myötätuntoisesti ja herkästi”, muttei heidän liitonsa suhteen. Katolisen opetuksen mukaan miehen ja naisen välinen avioliitto on osa Jumalan suunnitelmaa, ja koska homoyhdistyksiä ei ole tarkoitus olla osa tätä suunnitelmaa, kirkko ei voi siunata niitä.

Uskonopin seurakunta, Vatikaanin opintovartiosto, antoi tuomion vastauksena joidenkin pastoreiden ja seurakuntien esittämiin kysymyksiin, jotka pyrkivät olemaan ystävällisempiä ja osallistavampia homoparien kanssa.

Päätös ei merkinnyt “tuomiota” osallistuvista ihmisistä eikä eräänlaista “epäoikeudenmukaista syrjintää”, seurakunnan prefekti, kardinaali Luis F. Ladaria sanoi perusteluissa. Kardinaali Ladaria sanoi, että paavi Franciscus, joka on määrännyt piispansa tervetulleiksi homoihin, vaikka hän on vastustanut homoavioliittoa kirkossa, oli antanut “suostumuksensa julkaisuun”.

Kysymys oli noussut voimakkaammin viime vuosina sen jälkeen, kun paavi pyysi piispoja kehittämään hankkeita ja pastoraalisia ehdotuksia, “jotta homoseksuaalisen suuntautumisen omaavat saisivat apua, jota he tarvitsevat ymmärtääkseen Jumalan tahdon ja toteuttaakseen sen täysin elämässään”.

Saman sukupuolen liittojen siunaukset olivat edenneet yhtenä osallisuuden merkkinä, ja Vatikaani totesi muistiossaan, että tällaisten hankkeiden taustalla oli usein “vilpitön halu toivottaa homoseksuaalisia ihmisiä tervetulleiksi ja seurata heitä” ja auttaa heitä kasvamaan uskossa.

New Methods Ministeriön pääjohtaja Francis DeBernardo, joka on ollut homokatolisten puolestapuhuja neljä vuosikymmentä, sanoi maanantaina, että Vatikaanin vastaus ei ollut “yllättävä, mutta silti pettymys”.

Herra DeBernardo totesi, että “seurakuntien papit” juhlivat jo näitä siunauksia, ja katoliset “etsivät edelleen luovia tapoja siunata rakastamiaan ja tukemiaan pariskuntia” ja että “katoliset maallikot astuvat sisään ja suorittavat omat rituaalinsa, eleet ja tukisanat. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *