Grisly Killing Syyriassa synnyttää oikeudellisen tapauksen Venäjän palkkasotureita vastaan

Moskova – Kolme ihmisoikeusryhmää ilmoitti maanantaina oikeudellisesta toiminnasta, jonka heidän mukaansa on ensimmäinen kohdistettu Venäjän palkkasoturiorganisaation Wagner sotilaisiin Syyriassa tehdyistä rikoksista.

Tapaus johtui väkivallan pyörteestä Syyriassa, kun useat ryhmät, sopimussotilaat ja valtakunnalliset joukot ovat taistelleet keskenään Geneven yleissopimusten tai muiden sotilakia koskevien sopimusten ulkopuolella. Oikeudellisessa hakemuksessa yritetään käyttää kansallisen lainsäädännön ja sopimusten tilkkutäkkiä tuon aukon täyttämiseksi, jota oikeusryhmät kutsuivat palkkasotureiden rankaisematta olevaksi aukoksi, vaikka ne lisääntyisivät nykyaikaisilla taistelukentillä.

“Olemme havainneet palkkasoturien elpymistä aseellisissa konflikteissa ympäri maailmaa”, Ilya Nuzov, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön (Worldwide Federation for Human Rights) ryhmässä, joka nosti oikeudenkäynnin, sanoi puhelinkeskustelussa. “Valitettavasti he tekevät vakavia ihmisoikeusloukkauksia.”

Tapaus, jos se koskaan tulee oikeuteen, vaikuttaisi helposti nostettavalta, koska syytetyt kuvasivat itsensä tappavan miehen, jonka heidän mielestään kuului islamilaisen valtion militanttiryhmään. Ei ole selvää, miksi he nauhoittivat tappamisen, mutta analyytikot sanoivat, että se on voinut johtua propagandasyistä tai kauhistuttavana mainontamuotona.

Verkossa vuodesta 2017 lähtien levinneissä videosegmenteissä joukko venäjänkielisiä miehiä pohjoisessa Syyriassa, Homsin kaupungissa sijaitsevan tuhoutuneen Al Shaer -kaasulaitoksen pimeässä teatterimaisessa, melkein apokalyptisessä ympäristössä kuvasi itsensä lyövän uhriaan. polkupyörällä, sitten pilkkomalla ja polttamalla ruumis.

Oikeusjärjestöt ja Syyrian konfliktin analyytikot ovat tutkineet leikkeitä vuosia. Mutta tappaminen pysyi rikoksena ilman rangaistusta sopimussotilaiden monimutkaisten lainkäyttöalueiden takia.

Novaya Gazeta, riippumaton venäläinen sanomalehti, tunnisti kaksi hyökkääjää kaksi vuotta sitten Wagnerin palkkasoturiryhmän jäseneksi, jonka Yhdysvaltain hallitus on sanonut pakote-asiakirjoissa rahoittaa Jevgeni V.Prigozhin, oligarkki, jota on kutsuttu “Putinin keittiömestariksi” Kremlin catering-sopimusten voittamisesta.

Kremlillä on kiisti kaikki siteet Wagneriin tai videossa esiintyville venäjänkielisille miehille.

Oikeusryhmät ovat verranneet videonauhoitettuja tapoja turvaurakoitsijoiden ampumiin Nisour Sq. -aukiolla Bagdadissa vuonna 2007 amerikkalaisen turvallisuusyhtiön Blackwaterin kanssa. Jakso tuli tunnetuksi urakoitsijoiden syytteeseenpanon vaikeuksista. Neljä Blackwaterin vartijaa tuomittiin yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa, mutta presidentti Donald J. Trump armahti ne viime vuonna.

Venäjän syyttäjät eivät ole toistaiseksi aloittaneet tutkimusta. Kansainvälinen ihmisoikeusliitto ja kaksi muuta organisaatiota, kansalaisoikeusyhdistyksen muistomerkki ja Syyrian tiedotusvälineiden ja sananvapauden keskus, pyysivät virallisesti sitä tekemällä hakemuksen.

Vaikka asianosaiset myöntävät, että on epätodennäköistä, että Venäjä jatkaisi tutkimusta, heidän mukaansa hakemus on osa oikeudellista strategiaa siirtää asia Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jonka päätöksiä Venäjä sitoo noudattamaan sopimusta. Tätä varten heidän on ensin käytettävä valituksia Venäjän sisäisessä oikeusjärjestelmässä.

Tapaus jätettiin tapetun miehen veljen puolesta, joka on tunnistettu Mohammad al-Abdullahiksi. Oikeusryhmien mukaan al-Abdullah erosi Syyrian armeijasta, mutta hänellä ei ollut tunnettua yhteyttä Islamivaltioon.

Yksi videosta taposta sanoo yksi venäjänkielisistä: “Tämä tapahtuu jokaiselle ISIS: n jäsenelle.” Ainakin neljä läsnäolijaa kuvasi jakson matkapuhelimilla tai pienellä digikameralla.

Memorialin puheenjohtaja Aleksandr Cherkasov sanoi, että Venäjän viranomaisten olisi nostettava asia syytteeseen väkivaltaisten rikollisten poistamiseksi yhteiskunnasta ja voimassa olevien sääntöjen noudattamiseksi sotavankien inhimillisessä kohtelussa.

“Vankeuteen kohdistuvaan julmuuteen vastataan julmuuteen venäläisiä vankeja kohtaan”, hän sanoi. “Mikä tahansa armeijan vastuuhenkilö olisi kiinnostunut tästä tutkimuksesta.”

Palkkasoturit ja muut ns kasvava huoli ihmisoikeusryhmistä. Noin kolme neljäsosaa sodista käyvät nykyään sotilaat pikemminkin kuin kansojen asevoimien jäsenet, sanoi ihmisoikeuskonsultti Varvara Pakhomenko.

Länsimaiden hallitukset ovat syyttäneet Venäjää Wagnerin sopimussotilaiden sijoittamisesta Keski-Afrikan tasavalta, Libya, Sudan, Syyria ja Ukraina.

Syyriassa se oli osittain rahanostostrategia. Venäjän tutkintatoimittajien ensimmäisen kerran vuonna 2017 paljastaman ohjelman mukaan Syyrian hallitus myönsi Venäjän turvallisuuspalveluihin sitoutuneille yrityksille kaivos-, öljy- tai maakaasuoikeuksia Syyrian valtion valvonnan ulkopuolella olevilla alueilla. Käytäntöä pidettiin kannustimena yrityksiä palkkaamaan sopimussotilaita alueiden vangitsemiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *