Eurooppa sanoo, että Britannia rikkoo kansainvälistä oikeutta Pohjois-Irlannin yli

BRYSSEL – Euroopan unioni ilmoitti maanantaina, että on ryhtyä oikeustoimiin Yhdistynyttä kuningaskuntaa vastaan ​​siitä, mitä se kutsui Brexitistä ja Pohjois-Irlannista tehdyn laillisen sopimuksen rikkomiseksi, joka oli osa molempien osapuolten viime vuonna solmimaa kauppasopimusta.

Eurooppalaisten virkamiesten mukaan Bryssel reagoi Ison-Britannian hallituksen tässä kuussa tekemään toimiin helpottaakseen yksipuolisesti Pohjois-Irlannin yritysten kauppaa ja rajasääntöjä pidentämällä lisäaikaa Brexit-sopimuksen täytäntöönpanoon.

Pohjois-Irlantia koskevan sopimuksen mukaan, joka oli osa sopimusta, Britannian on kuultava Euroopan unionia muutoksista sen täytäntöönpanossa – mitä se ei tehnyt. Pöytäkirjan tarkoituksena oli varmistaa, ettei blokin jäsenen Irlannin ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä ole kovaa rajaa.

Virkamiesten mukaan Iso-Britannia oli kahdesti viimeisen kuuden kuukauden aikana yksipuolisesti rikkonut sopimuksen, ensin viime joulukuussa annetulla lakiesityksellä, joka hylkäsi joitain Euroopan unionin vastustamia seikkoja, ja sitten aiemmin tässä kuussa tehdyllä yksipuolisella päätöksellä pidentää brittien tavaroille myönnettyä lisäaikaa saapuu Pohjois-Irlantiin 1. lokakuuta asti.

Pohjois-Irlannin pöytäkirja vetää rajan Ison-Britannian ja Euroopan unionin välille Irlanninmerellä, pitäen Pohjois-Irlannin käytännössä Euroopan tavaroiden sisämarkkinoilla. Britannia on poistunut sisämarkkinoista, joten tavaroiden sujuvuuden pitäminen mantereelta Pohjois-Irlantiin on ollut merkittävä ongelma huolimatta uusista terveys- ja terveyssäännösten oikeudellisista tarkastuksista ja huomattavasta paperityöstä.

Siksi molemmat osapuolet sopivat lukuisista rajavaatimuksista, jotka jatkuvat maaliskuun loppuun asti, sovittamaan sopimusta, joka tuli voimaan 1. tammikuuta.

Mutta Pohjois-Irlannin kauppahäiriöt ovat olleet niin vakavia, että Britannia päätti pidentää elintarvikkeiden, pakettien ja puutarhatuotteiden lisäaikaa – ja sisällyttää siihen muita asioita, kuten lemmikkejä, joista ei ollut sovittu – kuuden kuukauden ajan lokakuuhun asti.

Ison-Britannian hallitus on kiistänyt sopimuksen rikkomisen väittäen, että arki-aikojen yksipuolinen jatkaminen oli yleistä kauppasopimusten mukaisesti, minkä Euroopan virkamiehet hylkäsivät.

Coventryssä maanantaina puhunut pääministeri Boris Johnson sanoi, että Ison-Britannian toimet olivat “väliaikaisia ​​ja teknisiä toimenpiteitä, jotka ovat mielestämme erittäin järkeviä”. Hän sanoi, että Britannia odotti innolla keskusteluja EU-ystäviemme kanssa ja katso, mihin pääsemme.

Downing Streetin edustaja sanoi maanantaina, että toimenpiteet olivat “väliaikaisia ​​häiriöiden välttämiseksi Pohjois-Irlannissa”.

Iso-Britannia on edelleen sitoutunut Pohjois-Irlannin pöytäkirjaan, tiedottaja sanoi ja halusi käsitellä Brysselin rajalla esiin tulleita asioita asianmukaisin kanavin.

Mutta toistaiseksi eräs Euroopan unionin virkamies sanoi, että Britannian halu ei ole heijastunut tosiasiassa tai toiminnassa. Ison-Britannian toiminta oli heikentänyt luottamusta sen sanaan, virkamies sanoi ja väitti, että ainoa tie eteenpäin oli yrittää palauttaa luottamus ja molempien osapuolten sitoutuminen neuvoteltuun sopimukseen. Iso-Britannia on myös rikkonut Brexitiä ohjaavan erosopimuksen viidennen artiklan “hyvässä uskossa velvoitetta”, virkamies sanoi.

Eurooppalaiset virkamiehet sanoivat, että oikeudenkäyntien aloittamisesta huolimatta he toivovat, että Brysselin ja Lontoon väliset jatkokeskustelut ratkaisevat ongelmat ennen kuin asia on tullut minkään oikeuden eteen.

Maros Sefcovic, blokin ylin Brexit-virkamies, on kirjoittanut David Frostille, brittiläiselle kollegalleen, kehottaen Britanniaa pidättäytymään yksipuolisten toimien toteuttamisesta käytännössä ja työskentelemään Brysselin kanssa etsimään yhteisiä ratkaisuja, jotka voisivat tarjota brittiläisille yrityksille vakautta ja ennustettavuutta.

“EU ja Yhdistynyt kuningaskunta sopivat pöytäkirjasta yhdessä”, Sefcovic kirjoitti. ”Meidän on myös pantava se täytäntöön yhdessä. Yhdistyneen kuningaskunnan tekemät yksipuoliset päätökset ja kansainvälisen oikeuden rikkomukset kukistavat sen tarkoituksen ja heikentävät välistä luottamusta. “

Ison-Britannian ja Euroopan unionin väliset suhteet ovat olleet jonkin aikaa trendikkäitä Pohjois-Irlannin pöytäkirjaan, Ison-Britannian blokista eroamista koskevaan laajempaan sopimukseen ja rokotetoimituksiin liittyvissä kysymyksissä.

Bryssel on syyttänyt Britanniaa Eurooppaan suunniteltujen rokotteiden pidättämisestä ja jopa rokotteiden viennin kieltämisestä, jota ei ole olemassa. Vastineeksi Ison-Britannian hallitus on maininnut rokotteiden hankinnan ja käyttöönoton nopeuden ja menestyksen verraten sitä Euroopan unionin hitaampaan tahtiin ja väittänyt, että Brexit on mahdollistanut tämän menestyksen.

Armonjakson oikeudellinen prosessi antaa Britannialle kuukauden vastata ja toisen kuukauden tutkimiseen. Jos Britanniaa ei ratkaista ennen sitä, se voidaan saattaa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen käsiteltäväksi ja kohdata kauppaan liittyviä sanktioita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *