Amerikkalaiset sotilaat auttavat Mosambikia taistelemaan laajenevan ISIS-tytäryhtiön kanssa

NAIROBI, Kenia – Amerikan erikoisjoukkojen sotilaat aloittivat Mosambikin joukkojen kouluttamisen tällä viikolla osana pyrkimystä torjua Mosambikin koillisosassa levinnyt kapina, jonka amerikkalaisten virkamiesten mukaan liittyy islamilaiseen valtioon. Kapina, lähellä joitain maailman suurimmista kaasuvaroista, on tappanut vähintään 2000 siviiliä ja siirtänyt vielä 670 000 henkilöä.

Amerikkalainen ohjelma on kooltaan ja laajuudeltaan vaatimaton: tusina armeijan vihreää barettia kouluttaa Mosambikin merijalkaväkeä seuraavien kahden kuukauden ajan. Mutta se merkitsee Yhdysvaltain armeijan aloittamista kapinallisten vastatoimissa, joita ovat tähän saakka tukeneet pääasiassa eteläafrikkalaiset palkkasoturit, jotka ovat kohdanneet syytöksiä ihmisoikeusloukkauksista.

Mosambikin sota on osa sellaisten kapinallisten hälyttävää laajentamista, joiden uskotaan olevan yhteydessä islamilaiseen valtioon useissa Afrikan osissa. Viime vuonna militantit ovat vanginneet alueita pohjoisessa Cabo Delgadon maakunnassa, mukaan lukien Intian valtameren satama, ja kaataneet satoja siviilejä ihmisoikeusryhmien mukaan.

“Luulen, ettei kukaan nähnyt tämän tulevan”, Yhdysvaltain Afrikan erityisoperaatioiden joukkojen apulaiskomentaja eversti Richard Schmidt sanoi puhelinhaastattelussa Mosambikin pääkaupungista Maputosta. “Jotta tämä kasvaa niin nopeasti, on huolestuttavaa.”

Viime viikolla Yhdysvallat nimitti virallisesti ryhmän, joka tunnetaan paikallisesti nimellä Al-Sunna wa Jama’a, globaalina terroristijärjestönä ja määräsi sanktiot sen johtajalle, jonka amerikkalaiset virkamiehet nimittivät Abu Yasir Hassaniksi.

Mutta on epäselvää, kuinka vahvat siteet ovat Irakin ja Syyrian islamilaisen valtion ja tämän ryhmän sekä joidenkin muiden Afrikassa välillä.

Mosambikin kapinaan kuuluu joitain taistelijoita Tansaniasta, mutta suurin osa heistä tulee paikalliselta alueelta, joka on syvä köyhyys ja endeeminen korruptio. Islamilaisen valtion tärkeimmissä julkaisuissa ei ole mainittu toimintoja Mosambikissa viime syksystä lähtien.

Jotkut asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että ryhmän amerikkalainen nimeäminen islamilaiseen valtioon voi haitata tulevia ponnisteluja kapinan lopettamiseksi neuvottelujen avulla.

“On huolestuttavaa siitä, että tämä nimeäminen voi vaikeuttaa humanitaarisen avun toimittamista Cabo Delgadossa ja mahdollista vuoropuhelua siellä olevien kapinallisten kanssa”, sanoi äskettäin Mosambikissa käynyt kansainvälisen kriisiryhmän Afrikan ohjelman apulaisjohtaja Dino Mahtani.

Silti Cabo Delgadon, Mosambikin pohjoisimman provinssin, kapinallisten raivo on yllättänyt amerikkalaiset armeijan upseerit, diplomaatit ja terrorismin torjunnan virkamiehet.

Ryhmä, johon kuului ehkä parikymmentä hävittäjää vuonna 2017, on kasvanut jopa 800 taistelijaksi, ja kyky suorittaa lakkoja naapurimaassa Tansaniassa, missä analyytikot uskovat ryhmän olevan sidoksissa salakuljetukseen ja rikollisverkostoihin, jotka tarjoavat aseita ja muita laitteita .

Mosambikin vastarinnan ponnisteluja on haitannut maan armeijan ja sen voimakkaan poliisin välinen erimielisyys, joten se on kääntynyt yksityisten sotilaiden puoleen.

Vuonna 2019 arviolta 160 urakoitsijaa Kremliin liitetystä yksityisestä sotilasyrityksestä Wagner Groupista lensi Cabo Delgadoon. Mutta he vetäytyivät nopeasti sen jälkeen, kun kapinalliset tappoivat vähintään seitsemän Wagnerin henkilökuntaa, amerikkalaisten virkamiesten mukaan.

Sitten Mosambik kääntyi Etelä-Afrikasta tulevien palkkasotureiden, erityisesti Dyck Advisory Groupin, puoleen, jotka on varustettu pienillä sivutykeillä aseistetuilla helikoptereilla.

Mutta Amnesty Worldwide äskettäin syytti palkkasotureita mahdollisista sotarikoksista, mukaan lukien siviilien tappaminen. Niiden tehokkuus kapinallisia vastaan ​​on ollut rajoitetusti.

John T. Godfrey, ulkoministeriön terrorismin vastainen koordinaattori, kertoi viime viikolla toimittajille, että Yhdysvallat oli “huolestunut” yksityisten urakoitsijoiden läsnäolosta, jotka eivät “ole osoittaneet auttavansa” voittamaan taistelua Islamivaltiota vastaan.

“Se on suoraan sanottuna Cabo Delgadon maiseman piirre, joka pikemminkin vaikeuttaa kuin auttaa ponnisteluja torjua siellä vallitsevaa terroriuhkaa”, herra Godfrey sanoi.

Eräs ulkoministeriön virkamies, joka puhui nimettömyydestä keskustellakseen arkaluonteisista asioista, sanoi sotilaallisen koulutusohjelman, jossa keskitytään sotilaiden perustaitoihin, voisi johtaa Yhdysvaltain kunnianhimoisempaan apuun Mosambikin armeijalle, mukaan lukien taisteluonnettomuuksien hoito, suunnittelu ja logistiikka.

Yhdysvallat haluaa myös lisätä Mosambikin tiedustelupalvelua, virkamies sanoi.

Viime viikolla ulkoministeriö asetti pakotteet myös ilmoitetulle ISIS-ryhmälle Kongon demokraattisessa tasavallassa ja sen johtajalle Seka Musa Balukulle. Islamivaltioon liittyvät islamistiset kapinalliset ovat aktiivisia myös Libyassa, Malissa, Nigerissä ja muualla Länsi-Afrikassa.

Alueellisten asiantuntijoiden mukaan jotkut näistä ryhmistä saattavat kuitenkin käyttää Islamin valtion nimeä kylvämään pelkoa ja houkuttelemaan varoja samalla kun syytetään konflikteista, jotka ovat luonteeltaan pääasiassa paikallisia.

“Ne voidaan peittää mustalla lipulla”, sanoi kriisiryhmän analyytikko Mahtani. “Mutta mikä motivoi heitä tappamaan? Se voi olla globaali jihad, mutta se voi myös olla paikallisia konflikteja ja valituksia. “

Eric Schmitt raportoi Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *