Kauan kadonnut mosaiikki Caligulan kelluvasta palatsista palaa kotiin

NEMI, Italia – Jos kivet voisivat puhua, äskettäin Rooman eteläpuolella sijaitsevassa arkeologisessa museossa paljastetulla mosaiikilla olisi varsin tarina kertoa.

Se rakennettiin ensimmäisellä vuosisadalla toisen Nemi-järven kahden upeasti sisustetun aluksen kannelle, jonka keisari Caligula toimitti kelluviksi palatseiksi. Palautettu vedenalaisista romuista vuonna 1895, mosaiikki menetettiin myöhemmin vuosikymmenien ajan, ja palasi sitten uudelleen useita vuosia sitten sohvapöytänä Manhattanin antiikkikauppiaan olohuoneessa.

“Jos katsot sitä kulmasta, näet silti renkaan jäljet ​​kupin pohjalta”, kertoi Daniela De Angelis Roomalaislaivojen museo Nemissä, viitaten kappaleen nykyaikaiseen käyttöön. Mosaiikki on asennettu museoon kahden muun marmorifragmentin viereen, jotka on pelastettu Caligulan aluksilta, ja se oli esillä torstaina.

“Meille on tänään suuri tyytyväisyys nähdä mosaiikki tässä museossa”, sanoi majuri Paolo Salvatori Italian eliitin taidevarkausryhmästä, jonka tutkimukset johtivat mosaiikin paluuseen. “Kulttuuriartefaktien palauttaminen alkuperäiseen kontekstiin” on ryhmän lopullinen tavoite, hän sanoi, ja mosaiikin toipuminen heijastaa yhteistyötä ryhmän, Italian kulttuuriviranomaisten ja Yhdysvaltojen lainvalvontaviranomaisten välillä.

Caligulan hallinto kesti vasta 37 ja 41 välillä, mutta hän otti innokkaasti kantaa mukaan lukien runsas asuinalue Roomassa Esquiline-kukkulalla, huvila Nemi-järven lounaisrannalla ja molemmat alukset.

“Ne olivat kelluvia palatseja”, joiden “vesiluonnon” inspiroi todennäköisesti kuuluisa proomu, jota Anthony ja Kleopatra käyttivät Niilillä, kertoi Massimo Osanna, Italian kansallismuseoiden pääjohtaja.

Tutkijat eivät ole vielä varmoja, onko aluksilla erityinen tarkoitus, vaikka jotkut ovat väittäneet, että yhtä käytettiin Egyptin jumalatar Isiksen palvontaan. Joka tapauksessa Caligula ei säästellyt alusten sisustuksesta, joka sisälsi mosaiikkia seinillä, monimutkaisesti upotettuja marmorilattiaa, koristeltuja suihkulähteitä ja marmoripylväitä. Pronssikoristeet koristelivat palkit, sängynpäädyt ja muut puuosat.

Jos uskotaan muinaisista lähteistä, Caligula oli sekava ja despoottinen hallitsija, jolla oli ahne seksuaalinen ruokahalu ja julma julmuusjuova, mutta nykyaikainen apuraha on herättänyt epäilyjä näistä kertomuksista.

“Caligulasta on paljon väärennettyjä uutisia”, kertoi Cornellin yliopiston historian ja klassikoiden professori Barry Stuart Strauss. “En halua tehdä hänestä mukavaa kaveria tai jotain”, hän sanoi, koska Caligula teloitti useita senaattoreita, hänellä oli terävä kieli ja hänestä tuli monia vihollisia. Ja kun Caligula murhattiin AD 41: ssä, “ei ollut vaikea löytää ihmisiä, jotka halusivat salamurhata hänet”, professori Strauss lisäsi. “Mutta emme voi luottaa myytteihin.”

Caligulan kuoltua alukset tuhoutuivat ja upposivat järven pohjaan. Useat yritykset kasvattaa heitä vuosisatojen ajan eivät tuottaneet tuloksia, vaan myös vahingollisia ja hylyt ryöstettiin toistuvasti, De Angelis kertoi.

Vuonna 1895 antikvaarinen Eliseo Borghi onnistui palauttamaan osan aluksen koristeellisesta palkkiosta, mukaan lukien jotkut pronssikoristeet ja osat marmorilattiasta. Nämä esineet – mukaan lukien äskettäin palautettu mosaiikki, jonka hän oli palauttanut käyttämällä antiikin marmorin fragmentteja integroituna moderneihin kappaleisiin – myytiin museoille Italiassa ja muualla Euroopassa sekä yksityisille keräilijöille.

Kannen mosaiikin sijainti olisi todennäköisesti pysynyt tuntemattomana, ellei sitä olisi 2013 -esitys New Yorkissa italialaisen marmoriasiantuntijan Dario Del Bufalon kirjan punaisen porfyyrian käytöstä keisarillisessa taiteessa. Hän sattui näyttämään valokuvan kadonneesta mosaiikista.

“Se on Helenin pöytä”, herra Del Bufalo muisti yhden läsnäolevista huudahtaen. Helen osoittautui Helen Costantino Fiorattiksi, L’Antiquaire ja tuntija, Manhattanin taide- ja antiikkigalleria.

Del Bufalo kertoi torstaina avustaneensa Italian taidevarkausryhmää tunnistaessaan rouva Fiorattin mosaiikkia herra Borghin palauttamaksi marmorilattian osaksi. Teos oli takavarikoitu Yhdysvaltain viranomaiset vuonna 2017 ja palasivat Italiaan. Neiti Fioratti sanoi tällä hetkellä että hän ja hänen miehensä olivat ostaneet mosaiikin vilpittömässä mielessä 1960-luvun lopulla aristokraattisen perheen jäseneltä.

“Hän välitti paljon pöydästä”, herra Del Bufalo sanoi torstaina. Hän sanoi, että marmori oli takavarikoitu, koska Fioratti ei voinut todistaa, että se oli viety laillisesti Yhdysvaltoihin. Häntä ei koskaan syytetty rikoksista Italiassa.

Caligulan alukset olivat vihdoin toipunut Vuosien 1929 ja 1931 välillä, kun järvi oli tyhjennetty, yritys, joka oli esimerkki “italian korkeimmista saavutuksista vesirakentaminen”, Sanoi epäilemättä paremmin tunnetun Nemin pormestari Alberto Bertucci mansikoita kuin sen arkeologinen perintö.

Nemi-museo oli erityisesti suunniteltu 1930-luvulla sijoittaa massiiviset alukset – joiden pituus oli noin 240 jalkaa pitkä ja 78 jalkaa leveä – sekä muita tuolloin ruopattuja esineitä, mukaan lukien mosaiikkipaloja ja messinkilaattoja, jotka peittivät yhden aluksen rakennuksen katon .

Mutta 31. toukokuuta 1944 yönä alukset tuhoutuivat tulipalossa, jonka tutkijat uskovat kostonhimoisten saksalaisten joukkojen asettaneen tarkoituksellisesti.

“Jäljellä oli vähän jäljellä, koska tuli oli tuhoisa”, sanoi rouva De Angelis. Mutta jotkut esineistä säilyivät, koska ne oli lähetetty Roomaan säilytettäväksi.

“Museon tulipalo sytytettiin tuhoamaan, eikä se tuottanut pettymystä”, kertoi pastori John McManamon, vieraileva tutkija Texasin A&M -yliopiston meriarkeologian instituutissa, joka on kirjoittanut kirjan aluksille aikataulun mukaan. julkaistaan ​​ensi vuonna. Isä McManamonin tutkimus tuki vuoden 1944 tutkintalautakunnan päätelmiä, joissa todettiin, että “todennäköisesti molemmat alukset tuhonnut tulipalo johtui saksalaisten sotilaiden tahallisesta valinnasta”, hän kirjoitti sähköpostissa.

Bertucci kertoi aloittaneensa keskustelut Italian ulkoministeriön kanssa vaatimasta korvausta Saksan hallitukselta alusten tuhoamisesta. Saadut rahat käytettäisiin alusten pienoismallien rakentamiseen ja “menetetyn palauttamiseksi ihmiskunnalle”, hän sanoi tämän viikon haastattelussa.

“Tänään on erittäin tärkeä päivä”, sanoi rouva De Angelis torstain paljastuksessa. “Museon vierailijat löytävät uuden lisäyksen luonnollisesta paikastaan ​​muiden laivan marmorifragmenttien ohella, ikään kuin se ei olisi koskaan ollut poissa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *