Kesäaika-kysymyksiisi vastattu

“Tähän kaikkeen liittovaltion puuttuminen uhkasi, joten rautatiet päättivät mennä poliisiin itse”, sanoi Yhdysvaltain historian kansallismuseon kuraattori Carlene Stephens. Tutkijat vaativat myös standardoitua järjestelmää ajan merkitsemiseksi, hän sanoi.

Pohjois-Amerikassa liikemiesten ja tutkijoiden koalitio päätti aikavyöhykkeistä, ja vuonna 1883 Yhdysvaltain ja Kanadan rautatiet hyväksyivät neljä (itäinen, keski-, vuoristo- ja Tyynenmeren alue) palvelun virtaviivaistamiseksi. Muutosta ei otettu yleisesti vastaan. Evankeliset kristityt olivat vahvimpia vastustajia, väittäen, että “aika tuli Jumalalta ja rautateiden ei pidä sekaantua siihen”, rouva Stephens sanoi.

Aikavyöhykkeiden käyttöönotto aiheutti pelkoa eräänlaisesta 1800-luvun Y2K: sta. “Jalokivikauppiaat olivat eilen kiireisiä vastaamalla uteliaiden kysymyksiin, joista monet näyttivät ajattelevan, että ajanmuutos yleensä synnyttäisi tuntemuksen, liiketoiminnan keskeytymisen ja jonkinlaisen katastrofin, jonka luonnetta ei voitu täysin selvittää, ”The New York Instances raportoitu marraskuussa 1883.

Kun aikavyöhyketoiminta oli ratkaistu, ei kulunut kauan, kun Franklinin ajatus päivänvalosta uudistettiin teollisuusmaailmaan. 1900-luvulla englantilainen rakennusmestari William Willet kehotti brittiläisiä lainsäätäjiä siirtää kelloja taloudellisen hyödyn saamiseksi. Parlamentti hylätty ehdotus vuonna 1909, useless sen hyväksymiseksi muutama vuosi myöhemmin ensimmäisen maailmansodan paineissa. Vuonna 1916 Saksa ensimmäinen eurooppalainen valtio, joka on toteuttanut politiikan pyrittäessä leikkaamaan energiakustannuksia, ja seuraavien vuosien aikana useat länsimaat seurasivat esimerkkiä. Yhdysvalloissa liittohallitus valvoi aikavyöhykkeitä vuonna 1918. Ja saman vuoden maaliskuussa maa menetti ensimmäisen unensa.

Yksi vanhimmista syistä kesäaikaan on, että se voi säästää energiakustannuksia. On ollut monia ristiriitaiset tutkimukset siitä, onko se todella.

A Energiaministeriön raportti vuodelta 2008 havaitsi, että George W. Bushin vuonna 2005 allekirjoittama pidennetty kesäaika säästää noin 0,5 prosenttia sähkön kokonaiskulutuksesta päivässä. Myös sinä vuonna, taloudellisen tutkimuksen toimiston tutkimus havaitsi, että kesäajan muutos lisäsi “politiikan aikomusten vastaisesti” asuntojen sähkön kysyntää noin prosentilla, nosti sähkölaskuja Indianassa 9 miljoonalla dollarilla vuodessa ja kasvatti saastepäästöjä.

Kesäaikaan liittyy kuitenkin kiihkeitä kannattajia, erityisesti yritystoiminnan kannattajien keskuudessa, joiden mielestä se auttaa ajamaan taloutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *