Nigeriassa ‘feministi’ oli yleinen loukkaus. Sitten tuli feministinen koalitio.

LAGOS, Nigeria – Nigerian viime aikojen suurimpien mielenosoitusten aikana 13 naista kokoontui tukemaan kansalaisiaan vaarantamalla henkensä marssille poliisin julmuutta vastaan.

Naiset olivat kaikki 20-30-vuotiaita. Kaikki kenttien yläosassa. Monet eivät olleet koskaan tavanneet henkilökohtaisesti. He löysivät toisensa sosiaalisen median kautta kuukausia aiemmin ja nimittivät ryhmänsä feministiseksi koalitioksi. He kutsuivat itseään leikillään “Kostajiksi”.

“Päätimme, että jos emme astu sisään, ihmiset, jotka kärsivät eniten, ovat naisia”, sanoi Odunayo Eweniyi, 27-vuotias teknologiayrittäjä ja Feministisen koalition perustajajäsen.

He keräsivät satoja tuhansia dollareita viime vuonna joukkorahoitussivustojen kautta tukeakseen mielenosoittajia, jotka menivät kaduille tuomitsemaan ihmisoikeusloukkaukset, joita poliisiyksikkö tunnetaan nimellä Ryöstöryhmä tai SARS. Feministinen koalitio tarjosi mielenosoittajille peruspalveluja: oikeusapua, ensiapuaterioita, naamioita, sadetakkeja. Mutta kun armeija ampui rauhanomaiset mielenosoittajat ja mielenosoitukset loppuivat, feministinen koalitio ei.

Nyt heidän nähtävyydet on asetettu korkeammalle. He haluavat tasa-arvoa nigerialaisille naisille, ja he kääntävät huomionsa esimerkiksi seksuaaliseen väkivaltaan, naisten koulutukseen, taloudelliseen tasa-arvoon ja edustukseen politiikassa.

Taistelu tasa-arvosta ei ole helppoa. Tasa-arvo- ja tasa-arvolaki, joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010, on toistuvasti äänestetty Nigerian miesten hallitsema senaatti.

Ja sitten on kysymys ylpeistä feministeistä maassa, jossa sanaa feministi käytetään yleisesti loukkauksena.

Vuosien ajan tunnistettu feministiksi Nigeriassa on ollut täynnä. Koalition päätös käyttää sanaa organisaation nimessä ja naispuolinen symboli niiden keltaisessa logossa osoitettiin. Monet mielenosoittajista, jotka hyötyivät heidän avustuksestaan, olivat miehiä – eivätkä kaikki heistä olleet tukeneet naisten oikeuksia.

“Käytimme sanaa useless siksi, että halusimme ilmoittaa heille, mistä rahat tulevat”, rouva Eweniyi sanoi.

Keskustelimme joidenkin feministisen koalition naispuolisten naisten kanssa siitä, miksi he liittyivät ja mitä he yrittävät muuttaa Nigeriassa.

Ennen kuin Oluwaseun Ayodeji Osowobi perusti voittoa tavoittelemattoman järjestön Stand To Finish Rape vuonna 2014, oli tavallista avata sanomalehti Nigeriassa ja rikosilmoituksessa löytää kuva raiskauksen lapsiuhrista, ajattelematta, miten julkinen henkilöllisyys voisi toimia vaikuttaa hänen elämäänsä. Naisia ​​raiskattiin ja tapettiin ilman seurauksia. Monilla terveydenhuollon tarjoajilla ei ollut aavistustakaan kuinka kerätä todisteita raiskauksista.

Osowobi, 30, yrittää muuttaa asenteita muuttamalla julkista politiikkaa ja käytäntöjä. Hänen voittoa tavoittelematon järjestää seminaareja auttaakseen ihmisiä estämään seksuaalista väkivaltaa, ja raiskauksista eloonjääneiden verkoston, jossa selviytyneet voivat jakaa kokemuksia, mentoroida toisiaan ja tuntea olevansa vähemmän yksin. Hän on työskennellyt seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kieltävän lainsäädännön parissa.

Mutta miehet ovat yleensä ne, jotka valitsevat tällaisen lainsäädännön antamisen.

“Tarvitsemme enemmän naisia ​​pääsemään näihin tiloihin ja tekemään tärkeitä toimintatapoja ja päätöksiä, jotka vahvistavat muiden ihmisten ääntä”, Ms Osowobi sanoi.

Tito Ovian kansallinen nuorisopalvelu sai hänet tajuamaan haluavansa työskennellä kansanterveyden parissa. Lähetetty Nigerian aidsin torjuntavirastolle, hän huomasi, että tietojen puutteen vuoksi oli vaikea kertoa, onko HIV: n / aidsin estämiseen käytetyillä rahoilla merkitystä.

Rouva Ovia, 27, perusti yrityksen yhdessä ystävien kanssa vuonna 2016, jonka tavoitteena on varmistaa, että terveydenhuoltoa kaikkialla Afrikassa ohjaa knowledge ja tekniikka. Helium Well being -yhtiö on auttanut sairaaloita ja klinikoita perustamaan sähköisiä potilastietoja ja sairaalan hallintajärjestelmiä.

Hän sanoi, ettei ollut odottanut feministisen koalition työn olevan niin vakavaa ja tukenut mielenosoittajia, kun he vaaransivat henkensä yrittäessään muuttaa nuoria julmia poliiseja.

“Luulin, että se tulee olemaan paljon hauskempaa kuin tämä, anna minun valehdella”, hän sanoi nauraen. Luulin, että tapaamme, juomme, narttuimme miehistä. Teemme töitä. En tiennyt, että ihmishenkiä uhkaisi. “

Ennen feminististä koalitiota Damilola Odufuwa, 30, perusti Wine and Whine -tukiryhmän nigerialaisille naisille.

Hän halusi luoda turvallisen ja hauskan tilan, jossa nuoret naiset voisivat kokoontua, juoda juomaa ja valittaa seksuaalisesta häirinnästä työpaikalla, paineesta mennä naimisiin, patriarkaalisesta järjestelmästä ja portinvartijoista sekä kaikista muista heidän turhautumistaan ​​- ja sitten alkavat miettiä ratkaisuja.

Odufuwa, Afrikan suurten krypto-valuutanvaihtojen suhdetoiminnan johtaja, oli äskettäin muuttanut takaisin Yhdistyneestä kuningaskunnasta Lagosiin, kun hän perusti Wine and Whine -yrityksen. Häntä hämmästytti, miten naisia ​​kohdeltiin Nigeriassa.

Hän ja hänen perustajajäsenensä Odunayo Eweniyi – sama duetti feministisen koalition takana – varmistivat, että Wine and Whine käytti myös feminismiä kunniamerkkinä.

“Olemme feministinen järjestö”, rouva Odufuwa kertoi miespuheohjelman isännälle vuoden 2019 haastattelu noin viini ja whine.

“Vai niin!” vastasi isäntä kuulostaen hämmästyneenä siitä, että hän käytti sanaa.

“Olemme hyvin feministisiä”, hän vastasi nauraen. “Reaktiosi kertoo minulle, että feminismi koetaan pahaksi.”

Odunayo Eweniyi, 27-vuotias teknologiayrittäjä, ei tajunnut, kuinka suuri kauppa “feministin” asettamisesta ryhmän nimeksi osoittautuisi.

“Sen ei pitänyt olla koko liikkeen huutava huuto”, hän sanoi. “Rehellisesti, nyt kun se on, olen hyvin ylpeä siitä, että käytimme sanaa feministi, koska ihmiset suhtautuvat siihen tavalla, joka ei vertaa sanaa feministi sanaan terroristi.”

Vaikka Nigeriassa on feminististen liikkeiden historia, tunnistaminen feministiksi nähdään radikaalina.

Neiti Eweniyi sai äskettäin tatuointeja suosikkiyhtälöistään: Schroëdingerin yhtälö, kultainen suhde ja epävarmuusperiaate.

Hän pyrkii vähentämään epävarmuutta Nigerian naisten elämässä.

Rouva Eweniyyn vuonna 2017 käynnistämä säästösovelluksen nimeltään Piggyvest käsittelee yhtä feministisen koalition havaitsemaa suurinta ongelmaa – naisten taloudellista tasa-arvoa. Ajatuksena on, että ihmisten pitäisi pystyä säästämään ja sijoittamaan pieniäkin määriä rahaa. Sillä on yli miljoona asiakasta – miehiä ja naisia.

Yhden Nigerian suurimman TV-uutisohjelman ankkurina Laila Johnson-Salami muistaa elävästi miespuolisen isäntänsä vaatien, että hänen nimensä luetaan ensin.

Mutta hän oli peloton. Newsday-tv-kanavan Come up-ohjelman kautta hän tiedotti nigerialaisille mielenosoituksista, jotka ottivat käyttöön hashtagin #EndSARS.

24-vuotiaana hän on koalition nuorin jäsen. Hänen mukaansa tärkein tavoite on houkutella nuorempaa yleisöä. Ja äskettäin hän käynnisti podcastin, joka voi auttaa häntä saavuttamaan sen.

Hän käyttää alustaa pitääkseen poliitikot vastuuseen, mutta sanoi: “Jos joku asia tiedän varmasti tässä elämässä, se on, että Laila ei koskaan mene politiikkaan.”

Johnson-Salamin haastattelut Damaged Document Podcastissa eroavat suuresti hänen televisiohaastatteluistaan. He keskustelevat läheisesti kaikesta haavoittuvuuden merkityksestä adoptioon ja sijoittamiseen.

“Aika on ohi, se on ohi” twiittasi Fakhrriyyah Hashim helmikuussa 2019. “Olet päässyt eroon naisiin kohdistuvista hirviöistä.”

Hänen twiittinsä aloitti Pohjois-Nigerian #MeToo-liikkeen. Siinä neiti Hashim loi hashtagin #ArewaMeToo – Arewa tarkoittaa Hausassa “pohjoista”, länsi-afrikkalaista kieltä, jota puhuu useimmat pohjois-nigerialaiset.

Hyvin konservatiivisella alueella, jolla Hashim, 28, on soittanut ”hiljaisuuden kulttuuri”, #ArewaMeToo vapautti todistusten virran seksuaalisesta väkivallasta. Sokoton sulttaani, joka on Nigerian korkein islamilainen viranomainen, kielsi sen.

Toinen kampanja, jonka Hashim käynnisti, #NorthNormal, pakotti Nigerian osavaltioita soveltamaan lakeja, joissa kriminalisoidaan väkivalta ja laajennetaan seksuaalisen väkivallan määritelmää.

Hänen naisoikeusaktivisminsa on tuonut hänet kuolemanuhka ja väärinkäyttö. Nyt hän on asettanut jonkin verran etäisyyttä itsensä ja ihmisten välillä näiden uhkien takana, kun hän on ottanut vastaan ​​stipendin Afrikan johtamiskeskus Lontoossa.

Feministisen koalition jäsenet työskentelivät kaikki kotonaan pandemian takia, joten ollessaan Lontoossa #EndSARS -protestien aikana hän pystyi yhtä lailla lisäämään tietoisuutta ja varoja verkossa.

“Tiesin, että tavoitteistamme ja tavoitteistamme riippumatta aiomme saavuttaa sen”, rouva Hashim sanoi.

Arviolta kaksi kolmasosaa nigerialaisista tytöistä ja naisista ei ole pääsyä terveyssiteisiin. Heillä ei ole varaa niihin.

Karo Omu, 29, on taistellut saadakseen tyynyjä ja muita hygieniatuotteita nigerialaisille tytöille viimeiset neljä vuotta. Hän keskittyy julkisissa kouluissa oleviin tyttöihin, jotka tulevat pienituloisista perheistä, ja tyttöihin, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ​​ja jotka asuvat leireillä.

Siellä on 2,7 miljoonaa sisäisesti siirtymään joutuneita ihmisiä Koillis-Nigeriassa islamistisen Boko Haram -ryhmän ja sen alajuurien väkivaltaisen ja hallitsemattoman kapinan seurauksena. Ja monille leireissä asuville naisille ja tytöille on taistelu saada riittävästi ruokaa ja vaatteita, puhumattakaan kalliista terveyssiteistä.

Hänen organisaationsa Terveysapu nigerialaisille tytöille, ojentaa uudelleenkäytettäviä tyynyjä, jotka on ostettu Omu ja hänen kollegoidensa yhteisrahoittamalla rahalla, jotta tytöillä olisi yksi asia vähemmän huolta. Joillakin tytöistä, joita he ovat auttaneet, ei ollut koskaan ollut tyynyä ennen.

“Naiset taistelevat naisasioista”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *