ISIS: n orjuuttamat naiset yhdistetään jälleen lastensa kanssa

FAYSH KHABUR Rajan ylitys, Irak – Yhdeksän nuorta äitiä ryntäsi Syyrian raja-aseman spartalaisiin toimistoihin etsimällä poikia ja tyttäriä, jotka otettiin heiltä kaksi vuotta sitten, lapsia, joiden luulivat koskaan näkevänsä enää.

Hämmentyneet lapset, pukeutuneet uusiin paisutettuihin takkeihin orpokodista, josta he olivat tulleet, olivat enimmäkseen liian nuoria muistaa äitinsä. He alkoivat itkeä, kun itkevät naiset tarttuivat ja suutelivat heitä ja johdattivat sitten pois orpokodin työntekijöistä, jotka olivat ainoat tuntemansa hoitajat.

“Olin niin onnellinen, mutta se oli järkytys molemmille”, sanoi eräs äiti, jonka mukaan hän oli haaveillut nähdä tyttärensä uudelleen melkein kaksi vuotta. “Hän ei ole vielä tottunut minuun.”

Tyttö oli nyt 2 ja puoli.

Salainen siirto Syyrian ja Irakin rajalla viime viikolla oli toistaiseksi ainoa irakilaisjazidilaisten ja heidän islamilaisen valtion vangitsijoidensa seksuaalisen orjuuden kohteeksi joutuneiden lasten yhdistyminen.

Näiden viiden vankeusvuoden aikana lähes käsittämättömiä kauhuja selviytyneiden naisten ahdinko on yksi monista traagisista, mutta vähiten tunnetuista alaviitteistä tarinassa, jonka mukaan Islamilainen valtio valloitti suuret Irakin ja Syyrian karvat vuonna 2014.

Heille tarina ei ole läheskään ohi, heidän polunsa edelleen epävarma.

Traumatisoidulle jazidien yhteisölle, pienelle uskonnolliselle vähemmistölle Pohjois-Irakissa, lapset ovat suora yhteys ISIS-taistelijoihin, jotka teurastivat tuhansia jazideja ja vangitsivat 6000 muuta. Yazidien vanhimmat ovat sanoneet, etteivät he hyväksyisi lapsia takaisin yhteisöön, ja yksi sanoi, että lapset ovat vaarassa tappaa, jos heidän äitinsä tuovat heidät kotiin.

Kun nuoret naiset vapautettiin Syyrian viimeisen ISIS-alueen kaatumisesta kaksi vuotta sitten, he joutuivat kärsimään valinnanvaraa: Jos he halusivat palata perheensä luo Irakiin, heidän oli jätettävä vauvansa taakseen. Monille kerrottiin väärin, että he voisivat vierailla lastensa luona.

Nyt heidät on pakko valita uudelleen. Viime viikolla Syyriaan ylittäneiden naisten oli katkaistava siteet vanhempiinsa, sisaruksiinsa ja kotiinsa kutsumiinsa kyliin, jos he halusivat liittyä lapsiinsa.

“Kukaan ei voi todella ymmärtää, minkä valtavan askeleen nämä naiset ovat ottaneet, mitä riskejä he ottavat, kuinka uskomattoman rohkeita he ovat”, kertoi tohtori Nemam Ghafouri, irakilaisruotsalainen lääkäri.

Noin 30 muuta lasta, joiden äidit joko pelkäsivät pyytää heitä takaisin tai päättivät olla pitämättä heitä, pysyy Koillis-Syyrian orpokodissa.

Se oli tuskallinen valinta naisille, joista monet olivat itse lapsia, kun ISIS-taistelijat sieppasivat heidät. Kukaan naisista ei voinut kertoa perheilleen, että he lähtevät, eivätkä ehkä näe heitä enää, koska pelkäävät leikkauksen vaarantamista.

“Olen itkinyt kolme päivää”, sanoi yksi naisista, jotka liittyäkseen takaisin viiden-vuotiaan tyttärensä jättivät vanhemman äitinsä taakseen. ”Minusta tuntuu, että tämä tappaisi äitini. Hän on äiti. Hän kuoli minun puolestani samoin kuin minä tyttäreni. Tämä on minulle erittäin vaikea tilanne. ”

Hän hajosi kyyneliin.

Toistaiseksi yhdeksän naista ja 12 lasta piiloutuvat turvallisessa talossa julkistamattomassa paikassa Irakissa. Yhdistymisen järjestäjät ovat luvanneet turvapaikan länsimaassa, ja he toivovat epätoivoisesti, että muut maat ottavat heidät mukaan. Noin 20 muuta äitiä, joilla on lapsia Syyrian orpokodissa, katsovat, kuinka heillä menee.

New York Instances suostui lykkäämään vaihdon julkaisemista, kunnes naiset ja heidän lapsensa olivat turvassa, eikä tunnista heidän suojeluaan.

Yhdysvaltain entinen diplomaatti Peter W.Galbraith suunnitteli jälleennäkemisen rajojen yli ja poliittisten puolueiden yli houkuttelemalla apua aiemmin välinpitämättömiltä hallituksilta. Galbraith, jolla on läheiset siteet Irakin ja Syyrian kurdien viranomaisiin, kertoi käyttäneensä yli vuoden yrittäessään saada hyväksynnän sallia joidenkin naisten saada takaisin lapsensa ja tuoda heidät Irakiin, pandemian viivästyneeseen tehtävään. .

Orpokoti on Koillis-Syyrian alueella, jota amerikkalaisten tukemat kurdien johtamat viranomaiset valvovat ja joka on puoliautonominen. Sinjarin maakunta, josta jazidit ovat kotoisin, sijaitsee Irakin rajan yli.

Galbraith kertoi, että Valkoisen talon nimeämätön virkamies oli auttanut poistamaan viimeiset esteet kutsumalla kurdien ja Syyrian kenraalin, joka on Yhdysvaltain liittolainen. Kansallinen turvallisuusneuvosto ei vastannut kommentointipyyntöön.

Naisille painajainen alkoi, kun islamilaisen valtion joukot pyyhkäisivät Pohjois-Irakin yli vuonna 2014 julistaen alueen islamilaiseksi kalifaatiksi. Terroristiryhmä pitää jezidejä pakanoina. Kun ISIS-taistelijat pääsivät yazidien kotimaahan elokuussa, he erottivat miehet ja vanhemmat pojat ja surmasivat jopa 10 000 heistä siinä, mitä Yhdistyneet Kansakunnat ja kongressi ovat julistaneet kansanmurhaan.

Noin 6000 naista ja lasta vangittiin, ja monet myytiin ISIS-taistelijoille. Heitä kohdeltiin kertakäyttöisenä omaisuutena, toistuvasti raiskattiin, vaihdettiin ja myytiin halun mukaan. Noin 3000 jezidiä puuttuu edelleen.

Kun ISIS oli ajettu Syyrian kaakkoisosasta alkuvuodesta 2019 suurin osa jezidiläisistä vapautettiin ja vietiin lastensa kanssa puoliväliin. Yazidien vanhimmat kertoivat heille, että he voisivat mennä kotiin, mutta heidän oli jätettävä lapset taakseen. Monet lapsista vietiin kurdien johtamaan orpokodiin.

Jotkut naiset, joita ei tunnistettu jazidiksi, mukaan lukien jotkut, jotka piilottivat etnisen alkuperänsä pitääkseen lapsensa, vietiin Al Holiin, orjaan vankileiriin Koillis-Syyriassa. Leirin olosuhteista huolimatta 2 ja puolen vuoden ikäinen nainen teeskenteli olevansa arabia, jotta hän voisi pysyä siellä ja pitää lapsensa.

Kalifaatin viimeisinä päivinä, kun amerikkalaiset johtivat ilmaiskut surmasivat Syyrian Baghuzia ja sirpaleita loukkaantui, hän taisteli pitääkseen lapsen tyttärensä hengissä. Hän ruokki jauhojaan, jotka oli sekoitettu veteen, estääkseen nälkää. Hän ompeli vauvanvaatteita kankaasta, joka oli leikattu omista mekkoistaan.

Hän oli päättänyt pitää lapsen, jota hän oli taistellut niin kovasti turvatakseen.

Mutta kuuden kuukauden kuluttua hänet pakotettiin myöntämään, että hän oli jazidi. Sitten hänet vietiin puoliväliin taloon, mutta kieltäytyi lähtemästä ilman tyttärensä.

Hänen perheensä pyysi häntä palaamaan.

“Perheeni soitti ja sanoi:” Tulkaa takaisin ja voit palata tapaamaan häntä “, nainen sanoi.

Kolmen kuukauden kuluttua hän suostui ja palasi Sinjariin. Mutta kuten muutkin naiset, hänen ei koskaan annettu enää nähdä lastaan.

Naisia ​​ei sallittu puhua lastensa kanssa puhelimitse. Orpokodin henkilökunta oli lähettänyt tekstiviestejä naisten valokuville ja videoille lapsista, mutta pysähtyi viime vuonna, kun Yazidin vanhimmat pyysivät heitä.

Kun valokuvat pysähtyivät, naiset olivat huolissaan siitä, että lapsille oli tapahtunut jotain kauheaa. Jotkut sanoivat haluavansa tappaa itsensä.

”Olen hänen äitinsä. Minun täytyy pitää huolta hänestä ”, sanoi nainen 2 ja puolen vuoden ikäisenä. Tytön isä ja hänen sukulaisensa tapettiin Syyriassa, hän sanoi. “Hänellä on useless minä. Kuka välittää isästä? “

Yazidien vanhimmat ja uskonnolliset johtajat välittivät isistä.

ISIS-terroristien lasten tuominen Sinjariin “tuhoaisi jezidiläisyhteisön”, Yazidien ylimmän uskonnollisen vallan edustaja Baba Sheikh Ali Elyas kertoi The Timesille tämän viikon haastattelussa. ”Se on meille erittäin tuskallista. Näiden lasten isät tappoivat näiden perheiden vanhemmat. Kuinka voimme hyväksyä ne? “

Lisäksi Irakin lainsäädännössä täsmennetään, että islamilaisen isän lapsi on muslimi, joten lapsia ei voida pitää jazideina. Yazidi-usko on suljettu uskonto, joka ei salli käännynnäisiä, vaikka Irakin laki sallisi kääntymisen islamista.

Vihoissaan siitä, mitä hän näkee kansainvälisenä keskittymänä muutamiin jesidi-naisiin, kun tuhannet jezidit olivat vielä kadonneita ja yli 140 000 heiluu pakolaisleireillä, hän sanoi: “Kaikki jezidit ovat orpoja. Kukaan ei pidä meistä huolta. “

Itse asiassa kuusi vuotta sen jälkeen, kun ISIS karkotettiin Sinjarin alueelta Pohjois-Irakista, jezidien kotimaa on edelleen täynnä kaivamattomia joukkohautoja ja vahingoittuneita ja tuhottuja koteja.

Muiden maiden avustusjärjestöjen tulisi huolehtia lapsista, Baba Sheikh Elyas sanoi. Jos äidit haluaisivat mennä lasten kanssa kolmansiin maihin, hänen mukaansa kukaan ei estäisi heitä.

Toinen jezidien johtaja, prinssi Hazem Tahsin Bek sanoi, että lapset olisivat vaarassa, jos he palaisivat äitinsä kanssa.

“Perheet voivat suvaita naisia, mutta he eivät siedä lapsia”, hän sanoi. Kun häneltä kysyttiin, voisiko tämä tarkoittaa, että lapset voitaisiin tappaa, hän sanoi, että se oli mahdollisuus.

Kun yksi naisista soitti tällä viikolla perheelleen kertomaan, että hänellä oli tyttärensä, ja toivoi perheen hyväksyvän heidät, yksi hänen veljistään uhkasi häntä ja lasta. “Toivon, että hallitus löytää meille turvallisen paikan”, hän sanoi.

Nadia Murad, jesidi-perhe, puolestapuhuja ja Nobelin rauhanpalkinnon voittaja, on sanonut uskovansa, että naisten olisi annettava mahdollisuus päättää tulla uudelleen heidän lastensa kanssa.

“Heillä ei ollut valinnanvaraa, kun heidät otettiin vankeuteen”, hän kertoi The Timesille. “Heillä ei ollut valinnanvaraa missään tässä, ja heidän on saatava apua ja päätettävä, mitä he haluavat.”

Ennen kuin naiset aloittivat matkan saadakseen lapsensa takaisin, herra Galbraith kertoi heille, että kolmannet maat ottavat heidät mukaan, mikä on kaukana mahdollisuudesta.

Muutaman päivän kuluttua turvakodissa suuri talo soi kaikkien alle 6-vuotiaiden pienten lasten kiljuntien ja naurun jälkeen. Jotkut äideistä seurasivat heitä huolestuneena peläten edelleen mitä heille saattaa tapahtua.

Useat naiset sanoivat toivovansa, että heidät voidaan siirtää yhdessä kolmanteen maahan.

Suurin osa, mutta ei kaikki lapset, alkoivat olla yhteydessä äitinsä kanssa.

5-vuotiaan äidin mukaan hän yritti yhä saada tyttöä lämpenemään hänelle. Tyttö oli itkenyt kauhussa, kun hänet vietiin orpokodista. Mutta nainen sanoi olevansa päättänyt luoda heille uuden elämän.

“Kukaan ei voi enää saada meitä elämään kaukana toisistaan”, hän sanoi.

Yhtäkkiä nainen, jolla on 2 ja puoli vuotta vanha, huusi.

“Hän sanoi:” Äiti “!” nainen huudahti. Hän kumartui vaaleanpunaisen pukeutuneen tytön luokse ja kehotti häntä sanomaan sen uudelleen.

Sangar Khaleel osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *