Britannia viivästyttää Euroopasta tulevien tavaroiden Brexit-rajatarkastuksia

LONDON – Poliitikot viettivät aikakauden keskusteluissa, diplomaatit omistivat vuosia neuvotteluille ja virkamiehet valmistautuivat omaisuuteen.

Mutta torstaina Britannia myönsi kiusallisen myönteisyyden siitä, että se ei ole vielä täysin valmis pääministeri Boris Johnsonin suurimpaan poliittiseen projektiin, Brexitiin.

Lähes viisi vuotta sen jälkeen, kun britit äänestivät eroavansa Euroopan unionista, hallitus ilmoitti aaltoilevan joidenkin tavaroiden kautta, jotka saapuvat Britannian satamiin mantereelta tammikuuhun 2022 asti – hiljainen myöntäminen, että sillä ei ole valmiuksia suorittaa Brexitin edellyttämiä rajatarkastuksia.

Viimeisin Brexit-prosessin lykkääminen tuli helpotukseksi brittiläisille yrityksille, koska se estää riskin siitä, että supermarketit loppuvat tuoreista tuotteista tai autotehtaista puuttuu osien toimitukset.

Mutta maalle, joka aloitti repeämisen 27 kansakunnan ryhmällä, viive viittaa siihen, että hallitus aliarvioi tai aliarvioi Brexitin lukemattomat komplikaatiot.

“Se on luultavasti oikea asia, mutta se viittaa joihinkin poliittisiin epäonnistumisiin, koska se oli hyvin ennustettavissa”, sanoi Lontoossa sijaitsevan tutkimuslaitoksen Centre for European Reform -yliopiston vanhempi tutkija Sam Lowe viittaamalla hallituksen torstaina antamaan ilmoitukseen. “Infrastruktuuria ei selvästikään ole, jotta heille voitaisiin suorittaa täydet tarkastukset.”

Britannian ollessa Euroopan unionin jäsen, brittiläiset ja mannermaalaiset yritykset voivat käydä vapaata kauppaa vähäisellä paperityöllä. Mutta kaikki päättyi, kun Britannia jätti blokin tulliliiton ja yhtenäismarkkinat 1. tammikuuta, ja molempien osapuolten välillä liikkuvat tavarat edellyttävät nyt tulli-ilmoituksia ja elintarviketuotteiden osalta terveystodistuksia.

Brittiläiset päättivät vaihtaa tarkastuksensa asteittain, mutta saada ne käyttöön heinäkuussa. Nyt tätä määräaikaa on siirretty vielä kuusi kuukautta tammikuuhun 2022.

Sen sijaan 1. tammikuuta tänä vuonna Irlanti ja Method-Euroopan maat ottivat käyttöön tullitarkastukset Isosta-Britanniasta saapuville tavaroille, mikä on törmännyt joihinkin brittiläisiin viejiin.

“Häiriöitä on jo melko paljon, kun useless 50 prosenttia valvonnasta on paikallaan”, sanoi herra Lowe, “ihmettelen, onko hallitus tarkastellut tätä ja sanonut:” Voimme tehdä ilman, että meillä olisi nyt muuta tällaista ongelmaa . “

Saksan tuonti Isosta-Britanniasta laski tammikuussa yli 56 prosenttia verrattuna vuoden 2020 vastaavaan kuukauteen, vaikka osa tästä voidaan selittää varastoinnilla ennen Brexitin kauppamuutoksia ja pandemian vaikutuksilla.

Mutta melkein kolme neljäsosaa Britannian yrityksistä on kohdannut viivästyksiä tavaroiden siirtämisessä Euroopan unioniin ja sieltä pois viimeisen kolmen kuukauden aikana, Make UK -tutkimuksen mukaan valmistajia edustava organisaatio. Puolet sanoi, että kuljetukseen liittyvät hallinnolliset ja muut kustannukset olivat nousseet.

Kaupan, rokotetarvikkeiden ja muiden ongelmien lisääntyessä Lontoon ja Brysselin väliset suhteet ovat huonontuneet puolipysyvän kitkan tilaksi.

Ison-Britannian hallitus ilmoitti lausunnossaan muuttavansa satamien suunnitelmia vastauksena yritysten valituksiin, jotka olivat kohdanneet vakavia haasteita pandemian aikana.

“EU: n ulkopuolella olevana suvereenina kauppakansana meillä on vapaus tehdä kansallisen edun mukaisia ​​päätöksiä – ja yrityksidemme eduksi”, sanoi David Frost, joka neuvotteli Brexit-kauppasopimuksen Euroopan unionin kanssa Ison-Britannian puolesta ja on nyt hallituksen toimeenpanosta vastaava ministeri.

“Otamme nyt käyttöön rajatarkastukset suunnilleen kuusi kuukautta suunnitellua myöhemmin, jotta kauppiailla olisi aikaa keskittyä palaamaan jalkoihin, kun talous avautuu vaikean vuoden jälkeen”, hän sanoi lausunnossaan.

Silti päätös on herättänyt lievää pilkkaa niiltä, ​​jotka palaavat takaisin vuoden 2016 kampanja-iskulauseeseen, jossa äänestäjiä kehotettiin tukemaan Brexitiä ja “ottamaan valvonta takaisin”.

Uuden eetoksen, kriitikot vitsailevat, on tehtävä tämä olemalla käyttämättä lainkaan valvontaa.

Ison-Britannian yritykset pitivät päätöstä myönteisenä.

Elintarvike- ja juomaliiton kauppajärjestön toimitusjohtaja Ian Wright sanoi, että hänen alallaan oli viipymättä “häiriöitä, ylimääräisiä kustannuksia ja mahdollisesti joidenkin tavaroiden puutetta, jotka kaikki olivat mahdollisesti vältettävissä”.

Alun perin suunniteltujen tarkastusten soveltamisella olisi ollut vaikutusta myös mannermaalaisten kuorma-autojen halukkuuteen tulla Britanniaan, mikä oli “jo nyt hauras”, hän sanoi.

Monet kuorma-autot, jotka toimittavat tavaroita Method-Euroopasta Iso-Britanniaan, palaavat tyhjiksi välttääkseen aikaa vievät tarkastukset saapuessaan Ranskaan, Belgiaan tai Alankomaihin.

Torstain päätös seurasi ilmoitusta erillisestä ja poliittisesti arkaluonteisemmasta valinnasta viivästyttää Isosta-Britanniasta Pohjois-Irlantiin suuntautuvien tavaroiden tarkempia rajatarkastuksia.

Koska Pohjois-Irlannin kanssa käytävä kauppa kuuluu erillisen sopimuksen kanssa Euroopan unionin kanssa, Ison-Britannian yksipuolinen päätös viivästyttää joidenkin sinne suuntautuvien tavaroiden tarkastuksia on vihastanut ryhmää, joka sanoo rikkovan kansainvälistä oikeutta.

Blokin toimeenpanevan elimen, Euroopan komission, odotetaan aloittavan oikeudelliset toimet Britanniaa vastaan ​​lähipäivinä.

Britannian ja Euroopan unionin väliset jännitteet ovat huolestuttaneet yrityksiä. Britannian kauppakamareiden pääjohtaja Adam Marshall kuvasi torstain päätöstä tervetulleeksi mutta väliaikaiseksi ratkaisuksi.

“Yritykset haluavat nähdä molempien osapuolten vahingollisen poliittisen retoriikan päättymisen ja keskittymisen rajavirran parantamiseen pitkällä aikavälillä”, hän sanoi.

Mr. Wright toisti tuon mielipiteen ja sanoi, että torstain ilmoitus heijasti paitsi infrastruktuurin puutetta Ison-Britannian satamissa myös huolta siitä, että monet mantereen yritykset olivat huonosti valmistautuneita uuteen paperityöhön.

Analyytikko Mr. Lowe sanoi, että brittiläisiä Brexit-valmisteluja ovat haitanneet poliittiset näkökohdat ja hallituksen halu esittää politiikka myönteisessä valossa. Tämä tarkoitti sitä, että yrityksille annettiin vähän tietoa byrokratian määrästä prosessin myöhään saakka.

“Asianmukainen valmistautuminen merkitsi sen tunnustamista, että taloudellisesta näkökulmasta Brexit oli huono thought, ja tunnustaa, että se tarkoitti, että yrityksillä olisi ongelmia”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *