Xin Gambit: Kiina suunnittelee maailmaa ilman amerikkalaista tekniikkaa

Kiina vapauttaa kymmeniä miljardeja dollareita teknologiateollisuudelleen lainaksi. Se luetteloi alat, joilla Yhdysvallat tai muut voisivat estää pääsyn kriittisiin tekniikoihin. Ja kun sen johtajat julkaisivat viime viikolla tärkeimmät taloudelliset suunnitelmansa, he esittivät tavoitteensa tulla innovaatio-supervallaksi, jota kukaan ei näe.

Ennakoiden Bidenin hallinnon pyrkimyksiä edelleen haastaa Kiinan teknologinen nousu, maan johtajat nopeuttavat suunnitelmia mennä yksin, ja pyrkivät korjaamaan maan talouden haavoittuvuudet, jotka voivat estää sen tavoitteet monilla eri aloilla, älypuhelimista suihkumoottoreihin. .

Kiina on suunnitellut rohkeasti ja kunnianhimoisesti aiemmin – vuonna 2015 – mutta ei ole saavuttanut tavoitteitaan. Kun useat maat ovat varovaisia ​​Kiinan käyttäytymisestä ja sen kasvavasta taloudellisesta voimasta, Pekingin pyrkimys teknologisen itsenäisyyden saavuttamiseksi on saanut uuden kiireellisyyden. Maan uusi viisivuotissuunnitelma, julkistettu perjantaina, kutsui teknistä kehitystä kansallisen turvallisuuden, ei pelkästään taloudellisen kehityksen, eroksi edellisestä suunnitelmasta.

Suunnitelmassa sitouduttiin lisäämään tutkimus- ja kehittämismenoja 7 prosenttia vuodessa, mukaan lukien julkinen ja yksityinen sektori. Tämä luku oli korkeampi kuin Kiinan armeijan budjetin lisäys, jonka odotetaan kasvavan 6,eight prosenttia ensi vuonna, mikä lisää mahdollisuuksia kylmän sodan kaltaisen kilpailun aikakauteen Yhdysvaltojen kanssa.

Menolupaukset seuraavat neljää myrskyistä vuotta, joiden aikana presidentti Donald J. Trump räpytteli – ja suututti – kommunistisen puolueen johtoa Xi Jinpingin johdolla rajoittamalla amerikkalaisen tekniikan saatavuutta joillekin sen yritysjätteille, mukaan lukien Huawei.

Kokemus on lujittanut näkemystä siitä, että Yhdysvallat, jopa uuden hallinnon alaisuudessa, on päättänyt heikentää maan etenemistä ja että Kiina ei voi enää luottaa länteen sen talouskasvua edistävän teknologian vakaan tarjonnan suhteen.

“Yhdysvallat, joka on jo noussut huippukokoukseen, haluaa potkia tikkaat pois”, Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian ekonomisti Zhang Xiaojing, kirjoitti Pekingissä meneillään olevien lainsäädäntökokousten aattona.

Tie “teknologian maailmanlaajuisiin huippuihin”, kuten Xi on kuvannut Kiinan pyrkimyksiä, on selvästi ylämäkeen. Hallitus oli aiemmin aikonut käyttää 2,5 prosenttia bruttokansantuotteesta tutkimukseen ja kehitykseen viimeisten viiden vuoden aikana, mutta todelliset menot eivät saavuttaneet tätä tavoitetta.

Yksi ala, jonka kanssa Kiina on kamppaillut, on mikrosirut, joihin suuri osa sen elektroniikkatuotannosta perustuu. Hämmästyttävän monimutkainen tuotanto on häirinnyt kiinalaisia ​​yrityksiä, jotka tuovat sen sijaan suurimman osan tarvitsemistaan ​​puolijohteista. Kymmenistä miljardeista sijoitetuista dollareista huolimatta Kiinan kotimainen sirutuotanto täytti useless 15,9 prosenttia sirukysynnästä vuonna 2020, tuskin korkeampi kuin 15,1 prosentin osuus sen osuus vuonna 2014, amerikkalaisen puolijohdetutkimusyrityksen IC Insightsin mukaan.

Kiinan pääministeri Li Keqiang esitti viime viikolla yksityiskohtaisia ​​ehdotuksia huippuluokan puolijohteiden, käyttöjärjestelmien, tietokoneprosessorien, pilvipalvelujen ja tekoälyn kehityksen nopeuttamiseksi.

“Luulen, että he ovat todella huolestuneita”, kertoi teknikko Rebecca Arcesati analyytikko Mercator Institute for China Research -yliopiston kanssa Berliinissä. “He tietävät, että ilman pääsyä kyseisiin tekniikoihin he eivät pysty saavuttamaan tavoitteitaan.”

Uusi strategia merkitsee tietyssä määrin maan edellistä Made in China 2025 -kampanjaa, jonka tavoitteena oli työnnä se lyijyyn useissa huipputeknologioissa. Suunnitelmissa oli yleisesti ottaen tuottaa 70 prosenttia ydinkomponenteista, joita kiinalaiset valmistajat tarvitsivat vuoteen 2025 mennessä. Suunnitelma pelotti kauppakumppaneita ja edisti rankaisevaa kauppasotaa Yhdysvaltojen kanssa.

“Kiina haluaa vähentää riippuvuuttaan maailmasta – ei vähentää kauppaa ja vuorovaikutusta vaan varmistaa, että se ei ole alttiina sellaiselle strategiselle kiristykselle Kiinaa vastaan, jota se on historiallisesti käyttänyt muita vastaan”, sanoi entinen amerikkalainen Daniel Russel. diplomaatti, joka on nyt Asia Society Coverage Instituten varapuheenjohtaja.

Vastakkainasettelu on ollut käynnissä jo yli vuosikymmenen ajan. Kiinan pitkäaikainen politiikka, jolla pyritään turvautumaan riippuvuuteen ulkomaisesta teknologiasta, sai vauhtia vuonna 2013, kun Edward Snowden oli paljastanut amerikkalaisiin yrityksiin tukeutuneet kansallisen turvallisuusviraston hakkeroinnit.

Amerikkalaiset yritykset ovat jo pitkään valittaneet tekniikan siirtoa edellyttävistä politiikoista. Kiinan hallituksen tukemat hakkeroinnit, jotka kohdistuvat amerikkalaiseen henkiseen omaisuuteen, ovat lisänneet jännitteitä. Kiina on aiemmin käyttänyt yritysten vakoilua tukea taloudellisia etuja, myös korkean teknologian aloilla, jotka hallitus asettaa nyt etusijalle.

viimeisin tunkeutuminen liike- ja valtion virastoja vastaan ​​käytti Microsoftin sähköpostijärjestelmiä ja löydettiin viime viikonloppuna. Alustavasti kiinalaisiin hakkereihin yhdistettynä se todennäköisesti terävöittää kuilua, joka voi jakaa teknisen maailman.

Viime viikkoina Kiinan viranomaiset ovat toistuvasti korostaneet “tukehtumispisteiden” vaaraa, kun Yhdysvallat hallitsee keskeisiä perusteknologioita. Pekingissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Xiao Yaqing, joka johtaa teollisuus- ja tietotekniikkaministeriötä, ilmoitti tarkastavansa 41 sektoria “tyhjille paikoille”, jotka saattavat aiheuttaa teknologian toimitusketjun katkeamisen “kriittisinä aikoina”.

Peking tukee tätä työtä rahalla ja retoriikalla.

Kiinan kehityspankki, maan lainanantaja, sanoi viime viikolla että se valmisteli yli 60 miljardin dollarin lainaa yli 1000 yritykselle, joka on strategisen innovaation avain, ja oli kerännyt 30 miljardia dollaria uudelle hallituksen tukemalle mikrosirurahastolle.

Kiinan teknillisen akatemian virkamies, Ni Guangnan, kirjoitti äskettäin että maan tulisi luoda ”kiinalainen järjestelmä”, joka voisi syrjäyttää Intelin, Microsoftin, Oraclen ja muiden yhdistettyjen järjestelmien, jotka ovat aiemmin hallinneet tietojenkäsittelyä. Kiinan tulisi myös lisätä maailman riippuvuutta telekommunikaatioinfrastruktuuristaan ​​muodostaakseen voimakkaan pelotteen tulevia kauppasaartoja vastaan, hän lisäsi.

Teknologian toimitusketju on edelleen erittäin monimutkainen ja päättäväisesti globaali, ja liiallisella sekaantumisella markkinoihin voi olla odottamattomia seurauksia, asiantuntijat ovat varoittaneet. Yhdysvaltojen ja Kiinan ylhäältä alas suuntautuva jocking mikrosiruilla on osittain käynnistänyt sirupula joka osui äskettäin autoteollisuuteen.

Kumpikaan maa ei voi välittömästi saavuttaa todellista omavaraisuutta lukemattomissa huipputeknologioissa, joita tarvitaan modernin talouden ja armeijan johtamiseen. Kattavan politiikan sijasta on käymässä valtakamppailu, jossa molemmat osapuolet pyrkivät turvaamaan kadonneita paloja, jotka tulevat muista maista.

Monet amerikkalaiset liittolaiset ovat olleet iloisia nähdessään yrityksensä käyttävän hyväkseen sitä, että Kiinan markkinat tyhjentyvät yhä enemmän amerikkalaisista yrityksistä.

Aiemmin tässä kuussa ASML, hollantilainen yritys, joka valmistaa mikrosirujen massatuotantoon tarvittavia työkaluja, sanoi, että se oli jatkunut sopimus laitteiden toimittamisesta Kiinan suurimmalle puolijohdevalmistajalle, vaikka Washington asetti SMIC-nimisen yrityksen viime vuonna mustalle listalle. Laajennus ei rikkonut mitään rajoituksia, mutta osoitti, kuinka Yhdysvaltojen kyvylle katkaista toimitukset ovat rajoitetut.

Tällaiset päätökset voivat edelleen turhauttaa presidentti Bideniä, joka on asettanut Kiinan maan merkittävimmäksi ulkopolitiikan haasteena. Kiina toivoo heikentävän Yhdysvaltojen pyrkimyksiä eristää se kietoutumalla suuriin talouksiin, myös niihin, jotka ovat poliittisesti liittoutuneita Yhdysvaltojen kanssa.

“He varmasti puhuvat ja toimivat pyrkiäkseen estämään kolmansia maita liittymästä mihinkään Yhdysvaltojen mahdollisesti järjestämään asemaan Kiinaa vastaan”, Mr. Russel Aasian yhteiskuntapoliittisesta instituutista sanoi. Tavoitteena on ostaa “aikaa, jonka Kiina tarvitsee panssarinsa jäljellä olevien haavoittuvuuksien korjaamiseksi”.

Mitä toiveita Kiinan johtajilla olisi ollut diplomaattisesta uudelleenkäynnistämisestä sen jälkeen, kun Trump-vuodet näyttävät jo hiipuneen.

Herra Bidenin ensimmäinen keskustelu herra Xin kanssa kesti noin kaksi tuntia ja sisälsi Valkoisen talon mukaan keskusteluja Pekingin pakottavista ja epäoikeudenmukaisista taloudellisista käytännöistä.

Kotona herra Biden on varoittanut, että Yhdysvaltojen on pysyttävä Kiinassa mukana infrastruktuuri-investoinneissa, joista osa tukee teknologiateollisuutta, mukaan lukien sähköajoneuvot. “Jos emme liiku, he syövät lounaamme”, hän sanoi tehdessään tapausta 1,9 biljoonan dollarin talouden elvytyssuunnitelma.

Lause toisti sanan, jonka hän oli ehdokkaana tehnyt useless kaksi vuotta aikaisemmin – hylkäämään Kiinan asettama haaste. “Kiina syö lounaan?” hän sanoi kannellen Iowassa vuonna 2019. ”Tule, mies!”

Chris Buckley osallistui raportointiin. Claire Fu ja Lin Qiqing osallistunut tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *